недеља, 10. фебруар 2019.

Turske kape sa mascarpone sirom

Ne volim kad mi ostanu neke od namirnica niti imam dovoljno da napravim nešto niti mi se kupuje još da bih nešto napravila...prvo sam razmišljala da napravim neki desert u čaši, ali toliko nam je bilo kolača i poslastica oko praznika, i za divno čudo, nama ne prestaju druženja sa našim dragim prijateljima. Volim oblik ovih peciva i zato sam ih i oblikovala ovako... inače retko pravim peciva / testa u koje stavljam sir, ali muka me je naterala...


Sastojci: 280 g brašna za hleb, 20 g sve namenskog brašna, 100 g mascarpone sira, 1 jaje, 80 g vode,  4 g soli, 35 g šećera, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 30 g putera i još 25 do 30 g otopljenog putera

Priprema:  Izmešati oba brašna, ( mada lično mislim da nema potrebe za ovih 20 g sve namenskog brašna, može da se koristi 300 g brašna za hleb ) pa ih prosejati u vanglicu od miksera, dodati suvi kvasac, ( ako koristite svež kvasac razmutiti ga u malo tople vode sa kašičicom šećera i kad se podigne dodati testu ) blago umućeno jaje, mascarpone sir, šećer i toplu, ali ne i vruću vodu i početi da mesite testo na polako i kad se sve sjedinilo onda dodavat puter koji ste isekli u kockice i dodavati jednu po jednu kockicu, ali svaki put umesiti dobro testo da dobijete glatko i meko testo. Ako je potrebno da dodate brašna, to dodati po vrlo malo dok testo ne bude glatko i vrlo malo lepljivo.
Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo otopljenog putera, prekriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste blago posuli sa gustinom ili brašnom.
Podeliti na 6 ili 8 jednakih delova i svaki deo oblikovati u glatku kuglicu. Ostaviti ih sa strane, prekriti ih providnom folijom da se testo ne suši.

Uzeti jedan deo rastanjiti u pravougaonik. Otopiti onih 25 g putera i ostaviti na stranu.
Po dužini iseći na trakice pizza sekačem, premazati blago sa otopljenim puterom i početi od jednog ćoška da uvijate u rolatić i onda zaviti u obliku turbana

Pleh prekriti pek papirom i naređati zavijene turbančiće.Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da testo još jednom naraste ( možda će vam trebati i više od pola sata, u zavisnosti koliko vam je kuhinja topla ) 
Naraslo pecivo možete premazati samo sa malo mleka ili umućenim jajetom, posuti makom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.


Od ovog testa se može i hleb napraviti.

Naraslo testo podeliti na 3 dela, svaki deo rastanjiti u uži ( neka bude širina kalupa koji ćete koristiti ) a duži pravougaonik i zaviti u rolat.Tako isto tako uraditi i sa preostala dva dela testa.
Kalup, veličine 10cm X 22.5cm isprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom i staviti 3 rolatića i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne skoro 3/4 dubine pleha i onda peći kao i pecivo.

Ispečeno pecivo ohladiti kratko i poslužiti sa jogurtom, džemom ili šta vi već volite.


Ako volite da vam je testo slađe, dodajte ukupno 50 g šećera, nama je ovo bilo sasvim u redu i idealno uz jutarnju kafu ili čaj.

Prijatno!!!!

1 коментар: