субота, 1. фебруар 2020.

Susam kroasan kifle

Ovo nisu baš obične kifle, prave se na malo drugačiji način,ako volite susam, probajte da ih napravite.


Sastojci:  760 g brašna, 30 g svežeg ili 12 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica ili po ukusu, soli, 75 g otopljenog putera, 500 ml toplog mleka, 100 do 150 g susama, 150 do 200 g otopjenog putera

Priprema:  U malo toplog mleka dodati kašičicu šećera, kvasac i kašiku brašna, promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
Prosejati brašno, dodati so, preostalo toplo mleko, otopljen i prohlađen puter, i podignuti kvasac i zamesiti glatko testo.
Testo dobro izmesiti i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.

Isipati na radnu površinu i podeliti testo na 4 dela a onda svaki deo podeliti na još 4 dela i svaki deo oblikovati u kuglu,pokriti i otaviti kratko da se testo odmori.
Rastanjiti jednu lopticu, premazati otopljenim puterom i posuti susamom, rastanjiti drugu kuglu, staviti preko prve premazane kore te i nju premazati sa otopljenim puterom i posuti susamom, onda isto tako uraditi i sa trećom, rastanjiti, premazati otopljenim puterom i posuti susamom i zadnju rastanjenu koru samo prebaciti preko ostalih kora, još malo rastanjiti oklagijom, i iseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kifle velike. Ja sam isekla na 12 trouglova i ponovo premazati otopljenim puterom,zaviti u kifle i uvaljati u susam.
Pleh prekriti pek papirom i ređati pripremljene kifle. ( trebaće vam 2 pleha )
Kad ste završili sa prvim plehom, preko susama pažljivo premazati kifle sa otopljenim puterom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Za to vreme dok kifle rastu na prvom plehu, radite sa preostalih 8 loptica sve isto kao i sa prvih 8 loptica.
Prekrite i njih te i njih ostavite da narastu.

Kad su prve kifle narasle, pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam ne porumene.
Izvadite prvi pleh pa pecite drugi pleh.
Ohlađene kifle poslužiti sa onim što volite, kod nas je to kiselo mleko.


Prijatno!!!!

2 коментара: