среда, 18. август 2021.

Punjena slana štrudla

 Ne pamtim da je ikad ovoliko prošlo a da nisam napisala ni jedan novi post u ovom mesecu...i dalje ja svašta pravim, papirića okolo mene sa zapisanim receptima koliko hoćeš, neke pogubim, nekima nisam zapisala šta sam pravila i tako dani prolaze a ja nikako da sednem i da zapišem i sačuvam te recepte od zaborava...Ovih dana sam u spremanju zimnice i ako svaki put sebi kažem, neću više, žao mi je da propustim i ne iskoristim povoljne cene svih ovih nijagarskih proizvoda, kojih ima svuda oko mene i ajde sad im odoli, ako možeš...

Ovo punjeno pecivo je odavno pravljeno i pojedeno, ali...


Sastojci: 500 g brašna + 50 g za doradu testa, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,100 g kisele pavlake, 50 g omekšalog putera, 50 g kisele vode,150 g toplog mleka, 1 jaje,1 kašika sirćeta, 1 kašičica soli ili po ukusu 
i još:  225 g mladog sira, ( pressed cottage )  150 g sitno iseckane šunke, 50 g izrendanog kačkavalja, 1 kašika sitno isečenog mladog luka 1 jaje za premazivanje testa ( polovinu sipajte u testo jer će vam dosta ostati, šteta je bacati )

Priprema:  Prosejati brašno, dodati suvi kvasac, kašičicu šećera i izmešati.
Zagrejati mleko, dodati kiselu pavlaku pa umutiti žicom, dodati kiselu vodu, kašiku sirćeta, umućeno jaje i sipati u brašno, dodati soli i zamesiti testo. U zamešeno testo dodavati kockicu po kockicu putera i svaki put dobro umesiti pre dodavanja novog parčeta. Testo je jako meko ali mesite ga i lupajte o radnu površinu još desetak minuta i tokom mešenja rziće se gluten i dobićete jako meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke. Pokušajte da ne dodajete više brašna, jedino ako baš morate, jer ovo testo je kao penica, dodavanjem brašna izgubićete tu teksturu.
Umešeno testo oblikovati u kuglu, blago premazati sa vrlo malo otopljenog putera ili ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti da se testo udupla.

Dok testo raste, pripremite fil. Suhomesnato iseckati što sitnije možete. Možete koristiti parizer, šunku, presovanu šunku, dinmljenu kobasicu...što god vi volite. Mladi luk oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete. Kačkavalj ili bilo koji lako topljivi sir, izrendajte. Sve sastojke za fil izmešajte i ostavite na stranu. Nemojte soliti jer suhomesnato je slano.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i blago premesiti. Ja od ove količine testa pravim dva peciva, jer više volim dva manja nego jedno veliko, jedno pojedemo istog dana a jedno,  ili damo komšijama ili ostavimo za sledeći dan, ali tamo gde je veća porodica ova količina testa je sasvim dovoljna za sve vas. 
Podeliti na 6 jednakih delova, ( sad se tačno ne sećam koliko je grama svaki deo bio ali mislim da je oko 150 g ) blago premesiti i ostaviti pokriveno da se testo odmori, još desetak minuta. Kad je testo odstojalo mnogo lakše se tanji nego tek premešeno testo.

Svaki deo, ako je potrebno, vrlo blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti u pravougaonik oko .05cm debljine. Staviti šesti deo fila ( jer će vam biti potrebno za 6 rolata )  svuda uz duž testa i zaviti u manji rolatić. Ivice testa prstima sastaviti zajedno sa testom a krajeve zatvoriti. Ostaviti na stranu. Sad tako isto uraditi i sa ostalim delovima testa.

Svaki rolat staviti ispred sebe pa ga nežno rukama još jednom razvaljati u duži rolat. Staviti 3 rolatića zajedno i uplesti u pletenicu. Krajeve malo podviti ispod pletenice.
Kalup za hleb, 10cm X 23cm prekriti pek papirom i preneti upletenu pletenicu.

Ako ne želite da pletete testo, možete podeliti samo na pola, svaki deo rastanjiti u pravougaonik, posuti polovinom fila i zaviti u rolat kao kad pravite štrudlu. Ja vše volim da upletem testo, jer mi je tako lepše.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom i staviti u drugi kalup. Ako nemate dva kalupa onda se mogu staviti u neki manji pekač.

Pokriti i ostaviti na toplom da se kalupi popune. Budite strpljivi. Naraslo testo premazati sa polovinom jajeta u koje ste dodali malo vode, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Ispečeno pecivo izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se ohladi.
Pecivo je fantastično i sledećeg dana, može se jesti bez zagrevanja.



Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар