среда, 25. август 2021.

Turski kebab i plavi patlidžan u saftu


 Odavno mi se mota po glavi ova vrsta jela i nikako da je sprovedem u delo, jer uvek me nešto omete...juče je bio taj dan, kad sam imala dovoljno plavog patlidžana iz bašte da bih mogla da pripremim ovo fantastično jelo.

 Kao što znate, tursku kuhinju obožavam i rado je spremam u svojoj kuhinji kad god mi se pruži prilika a od skoro se otvorila i turska prodavnica u našem malom gradu, tako da mogu da kupim sve njihove proizvode. Voli njihov pirinač, koji je dosta skuplji nego bilo koji drugi pirinač okruglog zrna, ali mi nije žao, takože volim i njihov pire od paprika, koji je za mene, obavezni dodatak svakom jelu.

Zbog toga što sam juče imala goste nisam mogla bolje da uslikam ovo jelo, bila je samo fotkica na brzinu pre nego što sam iznela jelo na sto, ali ću ovo uskoro ponoviti pa ću uslikati mnogo bolje jer bih volela da mogu da vam dočaram ukus ovog fantastičnog jela, koje je puno ukusa i mirisa.

Sastojci za kebab / kofte: 450 g mešanog mlevenog mesa, 1 glavica izrendanog crnog luka, 1 jaje, 2 do 3 čena izrendanog belog luka, 60 g starog hleba ( samo sredina ) 1 dobro puna kašika isečenog peršuna, 1 mala kašičica tucane paprike, po ukusu so i biber, 1 kašika ulja

i još: 3 plava patlidžana, 2 paradajza, 2 do 3 paprike, 1 dobro puna kašika pirea od paprika, ako ga nemate onda pire od paradajza, 1 mala kašičica brašna, so, biber, suvi začin i 2 do 3 kašike maslinovog ulja

Sastojci za pilav: 1 manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 250 g basmati pirinča ili bilo koji pirinač dugog zrna, 500 ml povrtne supe ili vode, 1 kašika maslinovog ulja, 1 manja šargarepa, peršun

Jogurt sos: 250 ml gustog grčkog jogurta, 2 čena belog luka, peršun i soli po ukusu

Priprema:  Izvaditi sredinu od hleba i potopiti u vodu da omekša, dobro ocediti od vode i izmrviti u zdelu, dodati sve ostale sastojke za kofte, osim mesa i sve dobro rukom sjediniti da dobijete izjednačenu masu i na kraju dodati mleveno meso i još jednom sve dobro sjediniti. Od mase praviti kuglice veličine u zavisnosti koje debljine vam je patlidžan, malo ih rukom pritisnutri odozgore da budu kao mali mini hamburgeri. Stavljati ih na pleh, pokriti i ostaviti u frižider.

Kupiti 3 plava patlidžana koji su duži a uži, iseći ih na kolutove debljine oko 1.5 do 2cm, preliti sa malo maslinovog ulja, posuti nekim začinskim biljkicama po vašem izboru, blago posoliti i pobiberiti. Ako je vaš patlidžan gorak onda ga posoliti i ostaviti da ispusti gorčinu, provući kroz vodu i svaki komad osušiti i tek onda preliti sa uljem, posuti začinskim biljkicama i biberom i sve dobro izmešati.

Uzeti pekač 22cm X 33cm ili sličnih veličina a može i okrugla tepsija, premazati sa vrlo malo ulja, Stavlati po redu po jedan krug plavog patlidžana pa koftu, koju ste rukom pritisli da bude iste veličine kao i plavi patlidžan, pa omda 2 koluta plavog patlidžana pa opet koftu i tako dok imate materijala.


Iseći paradajz na kolutove i staviti parče između gde su dva koluta patlidžana zajedno. Papriku očistiti od žilica i semenki i staviti svuda okolo, ako imate mesta između stavite ih između.

U 300 ml vode izmutiti pire od paprika ili paradajza, dodati malu kašičicu brašna i sjediniti sve zajedno da nema grudvica, začine i umutiti još jednom sve zajedno i preliti preko kofti i patlidžana i sa uljem preliti svuda preko. Pokriti alu folijom i peći poklopljeno oko 45 minuta, izvaditi, otkloniti alu foliju i peći još 20 do 25 minuta ili dok vam malo ne porumeni a tečnost zgusne, samo ne mojte da vam tečnost previše uvri, odličan je preliv za preko kofti i pilava.

Dok se kofte peku pripremite pilav i preliv od jogurta.
U manju i pliću šerpu sipati ulje, dodati sitno iseckan luk i propržiti ga da postane staklast, dodati sitno iseckanu šargarepu, koju ste prethodno očistili i oljuštili, te i nju kratko propržiti, dodati beli luk sitno isečen i samo da zamiriše, dodati pirinač te ga pržiti sa povrćem stalno mešajući, da postane staklast, naliti sa pola litre pileće supe ili obične vode, dodati suvi začin i so i pustiti da provri, kad je provrelo, smanjiti temperaturu na minimum i ostaviti da se tako kuva poklopljeno dok sva tečnost ne ispari. Pred služenje rastresite viljuškom posuti sitno isečenim peršunom.

Gusti jogurt umutiti žicom ili viljuškom, dodati sitno isečen bel luk i peršun po ukusu, posoliti i poslužiti sa koftama i pilavom.



Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар