недеља, 22. август 2021.

Hladna supa od tikvica

Nisam veliki ljubitelj tikvica, ali mi juče donese prijateljica mlade tikvice iz njene bašte I odlučim da napravim ovu, vrlo hranljivu I kremastu supu, ali koja je najbolja da se jede dobro rashladjena...pored tikvica ima j jedan vrlo neobičan sastojak za ovu vrstu supe, ali koji se odlično slaže sa tikvicom u ovoj hladnoj supi.


Sastojci:  30 ml maslinovog ulja, 1 struk praziluka, samo beli i svetlo zeleni deo, 1 mala ljuta papričica, 2 do 3 čena belog luka, kašičica soli, pola kašičice sveže samlevenog bibera, oko 1.5 kg mladih tikvica, 1 l pilećeg temeljca ili vode, 1 konzerva od 540 g pasulja, 1 puna kašika marjorama, izrendana korica limuna, 250 g gustog grčkog jogurta, 1 kašičica suvog začina

Priprema:  Praziluk očistiti i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Iseckati na sitnije polumesece i staviti u šerpu, u kojoj ste prethodno sipali dve kašike maslinovog ulja i pržiti na tihoj temperaturi dok praziluk ne omekša. Dodati sitno isečen beli luk, ljutu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica, koju ste sitno iseckali i zajedno sa njom dodati i tikvice, koje ne ljuštite ali iseći ih na sitnije kockice i dinstati sve zajedno.

Kad su tikvice malo omekšale, dodati pileću supu, ili vodu, suvi začin, biber i so i pustiti da provri, kasd provri, smanjiti temperaturu i kuvati polupoklopljeno oko desetak minuta dok se tikvice ne skuvaju. Dodati pasulj, koji ste prethodno ocedili i isprali pod mlazom hladne vode, iseckan marjoram ( ako ne volite marjoram stavite sitno iseckan peršun )  i izrendanu koricu limuna.  ( ko ne voli koricu limuna neka je izostavi ) Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

U hladnu supu dodati gusti grčki jogurt i štapnim mikserom ili u blender, izblendirati supu dok ne dobijete glatku i gustu tečnost. Probati da li je potrebno još soli, sipati u šerpu i ostaviti u frižider da se dobro rashladi. Ko želi, može je jesti i sobne temperature, meni lično je mnogo lepša kad je dobro rashlađena.


Kad ste spremni da je poslužite, sipajte u tanjir, dodajte odozgore vrlo malo jogurta, posuti sitno iseckanom tikvicom i preko posuti marjoram ili peršunom.



Prijatno!!!





Нема коментара:

Постави коментар