понедељак, 30. август 2021.

Leskovačka mućkalica

 Vrlo često nam se desi da nam ostane mesa od roštilja i onda se mislimo šta s njim..Ja sam odavno pravila leskovačku mućkalicu po receptu jedne članice sa Coolinarike, ali ga više i ne pamtim i pre neki dan smo bili kod prijateljice na ručku i toliko je ostalo roštilja da žena nije znala šta će s njim...setih se, uzeću ja pola pa ću napraviti leskovačku mućkalicu jer imam sve domaće iz bašte što je potrebno za nju.

Tajna je u mesu koje se koristi za autentičnu mućkalicu. Originalna receptura leskovačke mućkalice podrazumeva da za njenu pripremu koristite već dan ili dva staro ispečeno na roštilju, roštilj meso, ne sveže svinjsko grilovano meso. Zašto? Zato što su hladna pljeskavica ili ćevap stojeći u frižideru izgubili određenu sočnost, a nisu se pokvarili i kao takvi oni predstavljaju odlične „sunđere” koji će upiti sveže pripremljen saft iz paprike i paradajza, za razliku od toplog grilovanog svinjskog mesa koje nema tu moć upijanja.

Prava leskovačka mućkalica mora da bude ljuta, količinu ljutih paprika odredite po vašem ukusu, ali onda povećajte količinu babura.


Sastojci: 500 g raznog mesa sa roštilja, 10 pečenih crvenih paprika, 2 pečene crvene ljute paprike, ili po ukusu, 500 g dobro zrelog paradajza, 3 do 4 čena belog luka, ( ko želi može da stavi i više ) 2 velike glavice crnog luka, 2 pune kašike masti, 1 dobro puna kašika pirea od paprika ili 2 kašike ajvara, so, biber po ukusu, isečen peršun

Priprema: Paprike ispecite, ostavite da se ohlade i očistiti ih od kožice i semenki, iseckati ih na manje kocke  i ostavite ih na stranu. Ako imate još paprika u zamrzivaču, iskoristite njih.
Paradajz oljušti od kožice ili ga potopite u vrelu vodu pa u hladnu, kožica se vrlo lako skida na taj način. Iscediti višak tečnosti i odstraniti semenke koliko možete te i njega iseći na kockice.
Luk očistiti i iseći na kockice. Beli luk očistiti i iseći što sitnije možete. Peršun oprati, osušiti i iseckati što sitnije možete.

U veći i dublji tiganj staviti 2 kašike masti ( ako ne koristite mast koristite ulje ) i zagrejati, dodati luk i blago posoliti i pržiti ga na tihoj temperaturi dok dobro ne omekša, skoro da se istopi, dodati isečenu papriku, paradajz, beli luk i dinstati dok ne ispari tečnost. Meso iseći na komade za jedan zalogaj, ja volim da je sitnije isečeno i dodati u izdinstano povrće, naliti sa malo vode i dinstati dok se ne pretvori u kompaktnu masu.


Pred služenje posuti sitno iseckanim  peršunom, poslužiti sa domaćom pogačom / lepinjom i pićem po izboru.


Prijatno!!!!


2 коментара: