недеља, 29. август 2021.

Manastirska štrudla

 Pre nekoliko nedelja smo bili kod prijateljice na ručku i priča ona kako je jela divnu štrudlu kod druge prijateljice i pre neki dan smo ponovo bili kod nje na ručku i napravila nam je tu štrudlu...mi se svi oduševili i danas sam morala i ja da je napravim i ako mi nije bila u planu...testo je izvanredno da se radi sa njim, deluje mi kao najlepša svila...

Sastojci za testo:  485 + 50 g za doradu testa, brašna, 40 g šećera, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, pola kašičice soli, 125 g kisele pavlake, 60 g omekšalog putera, 60 ml toplog mleka, 2 i po jajeta, 1 kesica vanilinog šećera

i još: pola jajeta za premazivanje štrudle, 1 kašika mleka

Sastojci za fil: 400 g mlevenih oraha, ( originalni recept je sa 250 g mlevenih oraha,meni je to bilo mnogo malo pa sam stavila 400 g )  100 g šećera, 115 g putera, 120 do 150 ml mleka, malo cimeta, 1 kesica vanilinog šećera

Priprema:  Neka su vam sve namirnice sobne temperature.  Zagrejati mleko, dodati šećer, kvasac i ostaviti da se kvasac podigne. 

Prosejati brašno i u brašno dodati kiselu pavlaku, omekšali puter, koji možete da isečete na kockice,  so, dva jajeta a treće jaje staviti u zdelicu i blago viljuškom umutiti pa sipati pola u brašno a pola ostaviti za premazivanje štrudli, vanilin šećer,  dodati podignuti kvasac i zamesiti testo. 

Isipati testo na radnu površinu i ako je potrebno dodavati po vrlo malo brašna dok ne dobijete glatko i meko testo koje se ne lepi za ruke. Meni nije trebalo više od 1 kašike ali puno zavisi od veličine jaja i vlažnosti vazduha a ni sva brašna ne upijaju tečnost podjednako.

Oblikovati u kuglu i vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste napravite fil od oraha. Ovde se fil pravi malo drugačije nego što mi uobičajeno radimo, ali je podjednako dobro, čak i bogatije nego naš fil od oraha.

U šerpu sipati mleko,( 120 ml )  dodati puter, šećer, mlevene orahe, vanilin šećer i mlevene orahe i kuvati sve zajedno dok fil ne počne da se zgušnjava. Sipati na ravam tanjir i ostaviti da se ohladi.Ako vam je fil previše gust dodati još malo  vrelog mleka ( 30 ml ) 

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 3, ako želite da su vam štrudle veće ili na 4 dela ( kao što sam ja ) ako želite da su vam štrudlice manje. Svaki deo rastanjiri na pravougaonik  a fil podeliti na 4 dela pa premazati četvrtinu fila preko testa. Ja zavijam kraću stranu testa jer volim da imam više navoja na štrudli ali je sasvim u redu zavijati je sa duže strane. Ivice testa sastaviti sa testom i preneti štrudl na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Sad tako isto uraditi i sa preostala tri dela testa i fila. Ja između štrudlica stavljam pek papir da mi se testo ne dodiruje jedno s drugim, vi kako hoćete. Pritisnite štrudlice odozgore rukom, ali budite nežni.😅😁😁

Pokriti i ostaviti na tolpom mestu pola sata da vam štrudle malo narastu. Uključiti rernu da se greje na 180°C. Dok se rerna greje, umutite preostali deo jajeta sa kašikom mleka i premazati štrudlice. Izbosti ih čačkalicom ili viljuškom svuda odozgore.

Peći ih oko 30 do 40 minuta, ako previše porumene, prekriti ih papirom za pečenje. Pečene štrudle izvaditi iz rerne, staviti pleh na žicu i ostaviti tako dvadesetak minuta da se prohlade. Izvaditi ih iz pleha i ostaviti na žici da se kompletno ohlade.

Iseći štrudlu, posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz kafu ili čaj. Štrudla može stajati nekoliko dana, dobro zavijena napolje ili dobro je zaviti i zamrznuti ne više od 3 meseca.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар