петак, 24. септембар 2021.

Potaž od belog luka

Jesen je na pragu, da se " obezbedimo "  na vreme  sa imunitetom, jer će nam svima biti potreban tokom dugih i hladh zimskih dana...beli luk je idealan za to, pa ako ga volite, napravite ovaj potaž i uživajte u njemu.


Sastojci:  2 osrednja krompira,  1 glavica crnog luka, 1 veći struk praziluka, 120 g očišćenog belog luka,  1. 5 l do 1.75 l supe ili vode,  pola kašičice suvog timijana, 125 ml pavlake za kuvanje, 100 ml maslinovog ulja, po ukusu so i biber, nekoliko parčića starog hleba, peršun

Priprema:  Očistiti luk i iseći na manje kockice. Beli luk očistiti i iseći na sitno. Praziluk očistiti, oprati pod mlazom hladne vode i iseći na pola prvo pa onda na tanje kolutove, ali tamno zeleni deo odstranite.

U veću šerpu sipati .75ml maslinovog ulja, zagrejati i dodati isečen luk, praziluk, timijan, malo soli i pržiti dok luk ne omekša, dodati beli luk, smanjiti temperaturu na vrlo nisku i pržiti sve dok ne omekša, oko 15 minuta.

Dok se sve to prži, očistiti krompir i iseći na manje kockice, dodati u šerpu  te i njega propržiti kratko sa lukom pa naliti supom a ako je nemate, rastvorite kocku u vodu i naliti sa vodom. Posoliti i pobiberiti po ukusu, poklopiti, ali ne potpuno i kuvajte na nižoj temperaturi oko 25 minuta ili dok se krompir potpuno ne skuva.

Kad je krompir kuvan, dodati pavlaku za kuvanje i štapnim mikserom smrviti u glatku i svilenkastu masu. Probati da li je šta potrebno.

Stari hleb iseći na kockice. U tiganj sipati maslinovo ulje, ako je potrebno dodati još i na niskoj temperaturi ispržiti hleb dok ne porumeni.Bolje ga pržiti na niskoj temperaturi jer tako će vam ostati hrskav i kad ga dodate u potaž.

Topli potaž poslužiti sa krotonima i posut isečenim peršunom, ko voli može posuti i malo krupno samlevenim biberom.


Prijatno!!!








2 коментара:

  1. Preduhitrila si me i napravila supu koju sam markirala još pre pola godine, jer luk mnogo volim (znam da ga i ti voliš), ali beše dugo, toplo, leto, a sad je baš pravo vreme za ovakve čorbice :) Slike su ti divne, a da je supa njami nema sumnje :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vesna...da, beli luk i mi smo u velikoj ljubavi, samo ovde dok se jede ipak je drugačiji ukus negoa ga jedeš svež...puno pozdrava i hvala ti.

      Избриши