среда, 22. септембар 2021.

Mafin pletenice sa belim lukom

Ova vrsta peciva se može praviti u slatkoj i u slanoj verziji ili bez ikakvih dodataka. Meni se dopalo da ih napravim u slanoj verziji jer su mi bili potrebni da ih poslužim sa predjelom uz suhomesnate nareske, i ostalim dodacima ( kiseli krastavčići, maslinke, sir, sušeni paradajz, ajvar, ljutenicu )  a mogu se jesti i uz ručak.


Sastojci: 300 g hlebnog brašna ( bread flour ) 200 g toplog mleka, 1 kašičica šećera, 6 g suvog ili 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli,  20 ml ulja,

i još: 75 g omekšalog putera, 1 do 2 čena belog luka i 1 kašika puna peršuna , susam

Priprema:  U toplo mleko dodati kvasac, kašičicu šećera, promešati i ostaviti da kvasac zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i izmešati. Napraviti udubljenje i tu sipati nadošli kvasac i ulje i sjediniti sa testom bez nekog mešenja, samo da dobijete grubo testo. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom mestu 20 minuta da gluten počne da radi.

Posle toga testo dobro izmesiti, oko 5 minuta, da dobijete glatko ali tvrđe testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu dok dobro ne naraste.

Dok testo raste pripremite premaz za testo. U omekšali puter dodati vrlo sitno isečen beli luk i peršun i spatulom sjediniti sve zajedno. Ostaviti na stranu.

Kad je testo dobro naraslo, blago pobrašniti radnu površinu istresti testo i rastanjiti u pravougaonik.

Premazati celo testo pripremljenim puterom ( ostaviti malo da premažete pečene pletenice ) i po dužini preklopiti na trećinu, preko toga prebaciti i onu drugu trećinu testa i malo oklagijom rastanjiti testo da nije previše debelo. Iseći testo na 12 jednakih delova.

Uzeti jedan deo i oštrim nožem iseći na 3 dela, ali ne potpuno ( stavila sam vam gore fotke u kolažu da vam pomogne pri pravljenju ovog peciva ) i uplesti u pletenicu. Okrenuti pripremljenu pletenicu i onaj deo što je bio odozdole sada neka bude gore i od krajeva gde ste završili pletenje uviti prema unutra a gornji deo prebaciti samo preko i tako pripremljeno testo staviti u mafin plehu, koji ste prethodno premazali sa vrlo malo putera, tako da završetak mafina ide u kalup a ove lepe pletenice budu odozgore.

Sad tako isto uraditi i sa preostalim isečenim delovima testa.

Kad ste završili sa motanjem, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da mafini narastu i popune kalup. Narasle premazati sa vrlo malo mleka, posuti sa susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite. Nemojte ih prepeći, jer će vam biti suvi.

Ostaviti ih kratko da se prohlade u kalupu, izvaditi ih i premazati sa ostatkom putera i belog luka, koji ste kratko zagrejali i poslužiti tople. Odlični su i sledećeg dana, samo ćete ih morati kratko zagrejati u rerni zavijene u alu foliju. ( ako vam šta ostane od prethodnog dana )


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар