понедељак, 13. септембар 2021.

Džem od šljiva sa čokoladom

Znate I sami koliko smo nabrali šljiva da nismo znali koliko nam je dosta, brali smo za prijatelje ali nabrasmo I za nas, jer mom Šumadincu su gladne oči a posle ne znamo šta ćemo s njima...u životu ne skuvah više džema od šljiva nego li ovog puta, imaćemo bar 5 godina da ga jedemo. Ovaj sa čokoladom nisam pravila za nas, ovo je za našu unučicu, koja obožava čokoladu, a ni mama I tata ne zaostaju puno za njom, jedino braća joj ne jedu slatko.


Sastojci:  2.5kg opranih I očišćenih šljiva, 400 g šećera, 100 g čokolade

Priprema:  Šljive iseći na sitnije komade I staviti da se kuva na osrednjoj vatri dok ne ispuste svoje sokove, dodati šećer I kuvati dok se voće ne raspadne.

Ako volite da je džem gladak, bez komadića voća, samleti štapnim mikserom. Ja sam ga samlela štapnim mikserom jer naša Ellie voli da je džem bez komadića voća.
Vratiti na ringlu, dodati iseckanu čokoladu I kuvati još 10 do 15 minuta da se čokolada potpuno otopi I sjedini sa šljivama.

Tegle oprati sapunicom u vreloj vodi i tako mokre staviti ih u rernu, zajedno sa opranim poklopcima I ostaviti ih na 100° C da se potpuno osuše I kada je džem gotov, sipati vreo džem u vrele tegle, zatvoriti čistim I suvim poklopcima I vratiti sve nazad u rernu I ostaviti još 20 minuta na 100° C. Izvaditi sve napolje, zaviti u ćebe I ostaviti na sobnoj temperaturi da se potpuno ohlade.

Tegle umesto da perete ručno možete oprati ih perilici I osušiti vrelim vazduhom.
Ohladjene tegle staviti u špajz na hladnom I tamnom mestu.



Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар