понедељак, 13. мај 2019.

"Mramorni" kroasani

Volim ih na svaki mogući način, još jedan način kako dobiti lepe i interesantne kroasane.



Sastojci:
originalni recept

     400 g svenamenskog brašna
     250 g brašna za hleb + za doradu testa
     30 g kakaoa
     350 g putera,sobne temperature
     1 kašičica soli
     1 kašičica šećera
     16 g suvog kvasca
     65 ml mlake vode
     375 ml toplog mleka
     125 ml pavlake,10% masnoće, zagrejano vrlo malo

    i još:

     1 jaje
     1 kašika vode ili mleka
      nadev po izboru

Priprema:

Omekšali puter staviti u posudu dodati kakao i viljuškom sjediniti sa puterom da dobijete "čokoladni" puter.
Taj puter staviti na foliju, rukama ili folijom oblikovati u kocku oko desetak cm.Zaviti u foliju i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi.
Puter, kad trebate da ga koristite ne bi smeo da bude ni pretvrd ni isuviše mek da se lepi za prste,treba da bude,kad ga blago savijete da se savija bez pucanja. u slučaju da puca, ostaviti ga malo na sobnoj temperaturi.
U malo tople vode sa dodatkom toplog, ali ne prevrućeg, mleka staviti suvi kvasac i šećer, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.
Za to vreme, prosejati oba brašna i so,podeliti brašno na pola i u jednu polovinu dodati toplu pavlaku i narasli kvasac i mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Dodavati po malo preostalog brašna dok ne dobijete meko  ali ne i lepljivo testo. Testo će prilikom hlađenja da se malo stvrdne.
Isipati ga na radnu površinu i doraditi ga rukama ( a možete da ih mesite i rukama, meni je lakše da ga umesim mikserom i posle ga samo doradim rukama ),oblikovati u loptu, vratiti u činiju,pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider najmanje sat vremena.
Izvaditi testo iz frižidera i prstima ga raširiti u kocku,puter takođe izvaditi iz frižidera,( ako je isuviše ohlađen izvaditi puter malo ranije iz frižidera ) i staviti puter.Preklopiti sve 4 strane preko putera i budite sigurni da je testo svuda okolo putera dobro zatvoreno da vam puter na "iscuri" prilikom tanjenja testa.
Težom oklagijom nežno lupkati po testu da se testo lakše tanji i rastanjiti testo veličine 20cm X 37cm ( otprilike ) presaviti testo na trećinu i drugi deo presaviti preko prethodnog dela,okrenuti testo da je po dužini ispred vas i rastanjiti ga oklagijom. Presaviti ga u obliku dugog pisma i još jednom presaviti  na trećine da su ivice zatvorene.
Kuhinjsku krpu namokriti sa vodom i dobro je ocediti, zaviti testo u nju i vratiti u frižider da se testo hladi,najmanje sat - dva.
Rashlađeno testo rastanjiti  na blago pobrašnjenoj radnoj površini isto kao i prvi put i preklopiti, zaviti u vlažnu kuhinjsku krpu i vratiti nazada u frižider i ostaviti sat vremena da se tasto ohladi. Uraditi tako još dva puta. Zadnji put, zaviti ovlaž sa vlažnom krpom, staviti u veću plastičnu kesu, vratite u frižider i ostaviti da odstoji najmanje od 4 do 6 sati a najbolje preko noći.

Blago pobrašniti radnu površinu, rastanjiti u krug 5-6mm debljine ili u pravougaonik veličine 25cm X 90cm, zarezati svaki trougao po sredini šireg dela,staviti nadev, ako koristite,( kod mene je bilo pola sa nutelom pola prazne )  zaviti, tako što ćete donji, uži deo, blago vući nasuprot vama.

Poređati ih na pleh, postavljen papirom za pečenje, prekriti ih sa najlonom i staviti u frižider da odstoje pola sata.
Izvaditi ih iz frižidera, premazati sa umućenim jajetom i mlekom/vodom a za to vreme zagrejati rernu na 200*C do 225*C.Peći ih oko 20 do 25 minuta.
Ohladiti ih na žici i poslužiti.
Ja sam od ove količine dobila 16 većih kroasana.
Originalni recept kaže da kad se testo rastanji zadnji put da se isečeni trouglovi,pre zavijanja, stave na pleh i u frižider pa tek onda zavijaju, ja sam ih prvo zavila pa stavila u frižider i ne verujem da pravi neku veliku razliku.Vi radite kako vi hoćete.
Prijatno!!!!!!



 

4 коментара:

  1. Zoko, mi testoljubci se uvek obradujemo ovakvim receptima :) I da Vam kažem, ako jednog dana (kad porastem, hehe) usvojim i savladam makar treći deo onoga što Vi pišete ovde (a stalno gvirkam, čitam i pokušavam), biću najsrećnija na svetu. Jedno veliko hvala i jedan veliki zagrljaj :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, sve ćeš naučiti, samo treba malo vremena i videćeš,sve ovo će biti iza tebe. Od srca tebi hvala i jedan veliki zagrljaj za tebe i volela bih da vidim sliku kad si bila kuma.

      Избриши
  2. Bravo draga Zorice za ove kroasane, tako su mi lijepi i zanimljivi u ovom mramornom izdanju, a sigurno su i jednako tako ukusni !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Branka....ma ja ti volim svakakva peciva da isprobam, ovo mi je ozgledala mnogo lepa ideja i nema razlike između njih i običnih krtoasana.

      Избриши