петак, 06. мај 2016.

Ćureći kotleti sa pomorandžom

Meso pečeno sa citrusima ima fantastičan ukus i meko je...probajte nekad i na ovaj način..umesto ćuretine može biti i piletina.


Sastojci:
oko 1 kg ćurećih ili pilećih bataka
2 pomorandže
sok od 1 mandarine
4.5 čena belog luka
30 ml maslinovog ulja
nekoliko grančica ruzmarina
5-6 listova žalfije
so i biber
po ukusu začini; ljuta mlevena paprika, kurkuma, suvi začin za piletinu

Priprema:
Pomorandže oljuštiti i iseći na deblje kolutove.
Iscediti sok od 1 veće ili 2 male mandarine.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Ruzmarin i žalfiju oprati i osušiti.
Sve začine pomešati zajedno u jednu činiju.
Meso oprati i osučiti kuhinjskim papirom.
Ja sam koristila za ovo jelo ćureći batak, koja je već bila isećena na komade, ali ne do kraja, već samo isečena sa koskom a možete koristiti cele ćureće ili pileće batake, ali da imaju kožu na sebi.
Pripremiti pekač, koji ima poklopac. Ja sam koristila zemljani.

Začinima premazati svuda ćureće / pileće batkove, ako koristite cele, podignuti kožicu i premazati i ispod kožice.
U pekač sipati ulje i staviti batkove i nežno ih uvaljati u ulje.
Između zareza na meso staviti po kolut pomorandže, ruzmarim, majčinu dušicu i čenove belog luka, ako koristite cele batkove staviti sve ovo okolo mesa.
Pokritiu sa alu folijom, dobro zatvoriti svuda okolo pekača i poklopiti.
Peći oko pola sata u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 15 minuta, otklopiti i preliti meso sa sokom od mandarine,ponovo ušuškati alu foliju svuda okolo,zaklopiti i peći još pola sata, onda otklopiti,skinuti foliju i peći još 15 minuta da se meso lepo zapeče a sokovi malo zgusnu.


Ovako pripremljeno meso možete poslužiti sa pire krompirom, skuvanim rizi bizi,pečenim krompirom i obavezno preliti sa sokovima u kom se meso peklo.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Mnogo mi se sviđa ova kombinacija, moražu da je isprobam čim pre.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, hvala ti puno..nama je bio deo Vaskršnjeg ručka.

      Избриши
  2. A šta reći , draga Zorica osim uzeti recept i spremiti što prije! Ovo je predobro i lijepo !

    ОдговориИзбриши
  3. I meni se dopada receept mada ćuretinu ću zameniti piletinom , ne znam razlog zašto ljudi jedu ćuretinu samo u doba Božiča, pa je ovde možeš naći samo smrznutu tokom ostatka godine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod nas ćuretina bima preko cele godine i to sveža, samo je jedino u komadima a cele su smrznute...ovde se dosta jede ćuretina jer je jedno od najposnijih mesa,belo ćureće meso je malo skuplje i ne nađe se uvek ali ostalo uvek ima, specijalno u azijskim prodavnicama.

      Избриши