Počinje sezona roštiljanja, pa zašto da ne probate krmenadle pripremljene na ovaj način...
Prvi put pravim krmenadle na ovaj način i da vam kažem, da smo se oduševili... probajte i vi na ovaj način, kad sledeći put pravite krmenadle.
Prvi put pravim krmenadle na ovaj način i da vam kažem, da smo se oduševili... probajte i vi na ovaj način, kad sledeći put pravite krmenadle.
Sastojci: po 1 deblja ili 2 tanje krmenadle po osobi, 1.25 l vode, 6 kašika šećera, 3 kašike soli, 2-3 lovorova lista, smrvljeni, pola kašike smrvljenih zrna korijandeara, nekoliko grančica majčine dušice, nekoliko grančica peršuna, kora od jednog limuna, 5-6 čena belog luka
Priprema: U šerpu staviti 250 ml vode, so,šećer,
izmrvljen lovorov list, koricu limuna ( bez onog belog dela ispod korice
), spljoštan beli luk, zrnca korijandera, koji ste smrvili na krupnije
delove,majčinu dušicu i peršun i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i
pustiti da se kratko prohladi, dodati i ostatak vode u sve to dodati
šećer i so i mešati dok se šećer i so ne otopi.
Ako imate veliku kesu za zamrzivač stavite krmenadle u nju, sipati
pac u kesu, zatvoriti i staviti u neku posudu i ostaviti u frižider da
stoji od 24 do 48 sati u tom pacu.
Tanje krmenadle mogu biti 24 sata a deblje 48 sati.
Tanje krmenadle mogu biti 24 sata a deblje 48 sati.
Za tanje krmenadle pola sata pre spremanja a za deblje, sat vremena,
izvaditi iz paca isprati ih hladnom vodom i osušiti kuhinjskim papirom,
zaseći tamo gde je slaninica sa strane da se krmenadle ne podviju
prilikom pečenja/prženja.
Ako ih pržite, u veći tiganj staviti malo ulja, krmenadle još jednom osušiti kuhinjskim papirom i njih premazati sa malo ulja i zagrejati ulje na osrednjo jačoj temperaturi i pržiti krmenadle dok ne porumene, okrenuti i pržiti ih i na drugu stranu dok ne porumene, smanjiti temperaturu i pržiti ih još dok se meso ne isprži, povremeno ih okretati jer zbog šećera mogu mnogo brzo da izgore.
Ja sam moje krmenadle pekla u rerni.
Podmazati vatrostalnu posudu za uljem i poređati krmenadle,premazati
ih malo i odozgore, pokriti sa folijom i peći ih oko pola sata na 185*C,
otkriti, ocediti od viška masnoće, ja sam ih stavila na drugi pleh koji
sam prekrila papirom za pečenje i povećala temperaturu na 200*C i peći
ih dok vam ne porumene odozgore, okrenuti ih i peći da porumene i sa te
strane.
Pokriti ih sa folijom i ostaviti da odstoje 5 do 10 minuta.
Po želji možete ih poslužiti sa gremolatom a ona se pravi tako što se sitno isecka beli luk i peršun i doda izrendana limunova korica, izmešati sve zajedno i posuti preko krmenadla.
Pokriti ih sa folijom i ostaviti da odstoje 5 do 10 minuta.
Po želji možete ih poslužiti sa gremolatom a ona se pravi tako što se sitno isecka beli luk i peršun i doda izrendana limunova korica, izmešati sve zajedno i posuti preko krmenadla.
Kao i svako meso pogotovo svinjetina voli razne marinade.Zato i jeste sočno.meko i ukusnije.Jednom sam pitala jednu drugaricu Kineskinju kako ona tako brzo napravi govedinu a bude tako meka.I ona mi reče.Da ona pre nego počne da sprema govedinu najmanje sat pre toga namže sodom bikarbonom i ostavi da stoji.Onda kad počne da kuva meso opere i osuši.Probala sam i funkcioniše.
ОдговориИзбришиHvala draga moja Džoli, to za sodu bikarbonu sam znala i hvala Bogu za internet, svašta se može naučiti. Topli pozdrav, draga moja.
ИзбришиOvakve vatrostalne činije sam baš gledala pre neki dan. Prelep recept i veoma dobro izgleda.
ОдговориИзбришиHvala Biljana. Tih vatrostalnih posuda baš ovde ima puno i uopšte nisu skupe. Ja volim one naše od metalva, ali ih ovde nema. Onaj gornji đuveć sam kupila ovde i iz Slovenije je. Drugi put kad dolazim u Srbiju, obavezno ću potražiti Metalčevo posuđe. Topli pozdrav.
ИзбришиMeni je svako meso finije kada malo odstoji u marinadi, vjerujem da ste i vi uživali u ovom ručku, krmenadle odlično izgledaju !
ОдговориИзбришиNikada ranije nisam pravila marinada na ovaj način, ali meso je zaista jako fino i ukusno...praviću je češće.
Избриши