Dragi Bog može samo da mi pomogne kako da nazovem ovo jelo na srpskom. Juče smo bili prvo kod moje ujne da ih obiđemo pa onda kod prijatelja i dadoše nam i jedni i drugi puno domaćeg paradajza i malo domaćih paprika i danas odem da dokupim paprike i u prodavnici vidim brošuru koju ima svaka prodavnica da vam kaže šta im je na rasprodaji ove nedelje ( store flayer ) i u njoj vidim ovaj recept...e baš kao da su ga pisali za mene...inače je recept Jamie-ja Olivera
Sastojci:
2 ljubičasta luka
1 crvena babura
1 žuta babaura
6 pilećih karabatkova bez kožice
5-6 čena ne ljuštenog belog luka
1 kašičica majčine dušice
1 kašičica mlevene dimljene paprike
30 ml maslinovog ulja
30 ml balsamico sirće / ocat
po ukusu so, biber, suvi začin
sitno iseckan peršun
pirinač, zelena salata, neki fini hleb,palenta
Priprema:
Osušiti ih od vode i vrlo malo posoliti i pobiberiti ili posoliti ih sa vegetinim miksom za piletinu i ostaviti ih sa strane, da odstoje dok vi pripremate povrće.
Paradajz oprati i ako su manji, iseći ih na četvrtine, a ako su veliki iseći ih na više komada.
Paprike oprati, očistiti od žilica i semenki i iseći ih na veće kocke. Ja sam koristila obične zelene roga paprike ( cubanelle )Češnjeve belog luka ne ljuštiti,pritisnuti ih sa širim nožem da ih spljeskate.
Ljubičasti luk očistiti i iseći na režnjeve oko 1cm debljine.
Sve to staviti u veliku zdelu,dodati sitnije sečenu majčinu dušicu ( ja koristim mešavinu suvog začina; majčina dušica, ruzmarin,bosiljak,origano ) sipati mlevenu dimljenu papriku, maslinovo ulje,balsamico sirće ( ja koristim belo ) so i biber po ukusu i sve dobro promešati sa vašom rukom. ( ja sam stavila mnogo više povrća nego što je u receptu )
Sipati na veći pleh i rasporediti svuda po plehu. Napraviti 6 udubljenja i tu staviti komade piletine, ali nemojte da vam ih povrće prekrije.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko sat vremena, na svakih 20 minuta preliti piletinu sa sokovima koju je povrće ispustilo.
Dok se povrće peče, vi skuvajte basmati pirinač, a ako nećete da poslužite sa pirinčem, napravite zelenu salatu ili neki fini beget da umačete sve one sokove koje će vam povrće ispusti.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар