Piletinu jako volimo i volim da je isprobam na svaki mogući način. Mariniranu piletinu na ovaj način prvi put pravim i neće mi biti poslednji put.
Ako volite grčku hranu i njene ukuse, probajte i na ovaj način.
Ručak vam može biti gotov za 30 do 45 minuta, s tim što morate da marinirate piletinu najmanje 12 do 24 sata.
Sastojci:
1 kg piletine po vašem ukusu
1 flaša od 414 ml grčkog preliva za salate
nekoliko grančica majčine dušice
grčki preliv za salatu ili marinadu potrebno je:
125 ml soka od limuna
65 ml dobrog sirćeta od crvenog vina
250 ml kvalitetnog maslinovog ulja
3 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka
1 1/2 kašičica suvog oregana
1/4 kašičice suve majčine dušice ( može i malo manje )
morska so i sveže samleven biber
Staviti u teglicu ili flašicu i sve dobro izmućkati.Ako koristite za salatu,možete dodati u teglicu i kockice feta sira.
Ovaj preliv se koristi i za marinadu i za preliv za salatu.
grčki preliv za salatu ili marinadu potrebno je:
125 ml soka od limuna
65 ml dobrog sirćeta od crvenog vina
250 ml kvalitetnog maslinovog ulja
3 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka
1 1/2 kašičica suvog oregana
1/4 kašičice suve majčine dušice ( može i malo manje )
morska so i sveže samleven biber
Staviti u teglicu ili flašicu i sve dobro izmućkati.Ako koristite za salatu,možete dodati u teglicu i kockice feta sira.
Ovaj preliv se koristi i za marinadu i za preliv za salatu.
Priprema:
Piletinu oprati i očistiti od viška masnoće, ako hoćete, možete oguliti kožicu, ja nisam.
Osušiti piletinu kuhinjskim papirom i staviti u veliku kesu za zamrzivač, preliti sa prelivom za salatu ( u zavisnosti od količine mesa, možda vam neće trebati cela količina preliva, to odredite vi ) i staviti nekoliko grančica majčine dušice. Zatvoriti kesu i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider. Ujutru samo okrenuti kesu na drugu stranu i ostaviti dok se ne vratite s posla.
Uzeti pekač, u koji može da stane cela količina mesa, prekriti papirom za pečenje ili folijom, ako nećete da ga kasnije ribate, i isipati svu piletinu, zajedno sa prelivom i majčinom dušicom.
Pokriti sa alu folijom i zatvoriti svuda okolo ili ako imate đuveč sa poklopcem,upotrebite to.
Zagrejati rernu na 200*C i peći tako zatvoreno oko 15 do 20 minuta, otkriti i peći otkriveno dok ne porumeni, okrenuti i peći i drugu stranu dok ne porumeni.
Preliv će vam se zgusnuti, tako da ga možete poslužiti sa pire krompirom ili sipati u zdelicu i svako neka prelije piletinu,onoliko koliko vole.
Ja nisam pravila pire krompir već sam pravila pečeni krompir, koji odavno nismo jeli.
Krompir oljuštiti, oprati i iseći na malo veće komade i staviti u vodu u koju ćete dodati pola kašičice soli, da se kuvaju i pustiti, kad provri, da se kuvaju samo 5 minuta.
Pripremiti tepsiju,u kojoj ste stavili oko 75 g masti i dobro zagrejati mast u rernu.
Ocediti krompir od vode i sipati na vrelu mast....začinite krompir sa začinima po vašem ukusu ( kod mene je montreal chicken začin, koji ja obožavam, biber i prstohvat čubrice ) sve dobro promešati i staviti u rernu, da se peče zajedno sa piletinom.
Poslužiti sa zelenom salatom ili paradajz salatom a može i sa salatom od kupusa.
Prijatno!!!!!
I love this dish! It's so tasty, so close to me... Comfort food, that's it. :)
ОдговориИзбришиHugs and kisses, my dear Zoki!
Me to. Thank you so much.Have a great day,my dear friend.Hugs:))))
ИзбришиI just made this for lunch! So yummy Zorica!
ОдговориИзбришиTeodora, I am so happy that you liked it. Thank you very much and enjoy it. Hugs:))))
Избриши