Vreme je slatki jagoda, pa ako imate višak belanaca, evo ideje šta napraviti sa njima.
Recept je objavljen na Coolinarici još u maju 2011 godine
Sastojci za koru: 2 belanca, 90 g sitnijeg šećera, prstohvat soli, 1 kašičica skrobnog brašna / gustina, 1/2 kašičice belog vinskog sirćeta ili limunovog soka
Sastojci za kremu: 150 g mascarpone sira, 2 limuna, sok i izrendana korica, 1 kašičica sitnog šećera ( caster ), 300 g jagoda ili voća po izboru, 1 dcl slatke pavlake
Priprema: Zagrejatii rernu na 150*C
Blago premazati uljem veći pleh.
U veću posudu za mućenje mutiti belanca dok se ne stvori mekši šne,dodati prstohvat soli i umutiti u šne,polako dodavati šećer i mutiti sve dotle dok ne dobijete gustu i sjajnu smesu.Dodati gustin i vinsko sirće i mutiti još nekoliko minuta.
Iseći papir za pečenje veličine pleha pa nacrtati olovkom 4 kruga veličine 7-8cm, okrenuti papir naopako,poravnjati i pritisnuti da se zalepi za dno pleha.
Kašikom ili spatulom nanati šne na krugove,premazati ih, pa u sredini napraviti malo udubljenje, a stranice neka budu malo višlje. ( Ja sam punila špric za dekoraciju torte u pravila veće zvezdice svuda, i na kraju stavila još jedan red zvezdica gde su mi stranice).
Peći na sredini rerne oko 45 minuta, smanjiti temperaturu na 135*C i peći još 15 minuta. Izvaditi pečenu koru i ostaviti da se ohladi.
U malu šerpicu izrendati koricu i iscediti sok iz limuna, staviti jednu kašičicu šećera i kuvati na tihoj temperaturi dok se količina ne ukuva i ostane pola.Ohladiti i ostaviti u frižider.U ohlađeni sirup dodati maskarpone sira, sve dobro sjediniti.
Na ohlađenu koru staviti malo šumskog voća,preko staviti maskarpone sira,preko sira malo umućene slatke pavlake i ukrasiti sa još voća i listovima nane.
Prijatno!!!!
Красота! Истинска балерина! Браво Зори!
ОдговориИзбришиThank you so much,my dear Yoli.Have a wonderful weekend.Regards:))
ОдговориИзбришиDivan i nezan kolacic, bas poput imena koje mu savrseno pristaje.:)) p.s. svidja mi se nova fotkica u zaglavlju.:))
ОдговориИзбришиHvala draga Lana i drago mi je da ti se sviđa fotkica u zaglavlju. Moraću uskoro da je menjam, proleće je davno prošlo.Topli pozdrav i zagrljaj za tebe.
ОдговориИзбришиJako dobra varijanta pavlove, i sviđa mi se jako kako si napravila kori, baš je lijepa !
ОдговориИзбришиHvala ti...malo sam se igrala a na kraju je ispalo lepo.
ОдговориИзбришиTvoji recepti su savršeni, i slatki i slani :)
ОдговориИзбриши