субота, 16. јануар 2016.

Pečene mirišljave dunje

Ne znam da li kod vas ima još dunja, možda vam stoje negde na kredencu ili u nekoj zdeli. Ja sam ove kupila još pre prvog Božića, mislim da je bilo još za Sv.Nikolu, našla sam 4, jednu smo pojeli a tri su nam ostale. Nisu to dunje kao što su one naše, nemaju ni taj ukus ni miris, ali mi je srce puno kad ih vidim u tacni sa ostalim voćem.
Razmišljam već nekoliko dana na koji način da ih iskoristim, jer, ako ih ne iskoristim, znam da ću ih na kraju baciti.
Ovaj recept sam videla kod Nine na blogu pre mesec dana i potpuno sam zaboravila na njega, dok mi danas nije palo na pamet da sam ja ipak našla na koji ću način iskoristiti moje dunje.


Sastojci:
3 dunje
75 g seckanih oraha
75 g seckanog suvog voća ( smokve, suve kajsije, suvo grožđe, brusnice )
90 g meda
30 ml ruma
3 kašičice čiste vaniline esencije ili vanilla paste
6 klinčića
1 1/2 kašičica cimeta
6 prstohvata muškatnog oraha
6 zvezde anisa

Za sirup:
150 ml soka od sveže isceđenih pomorandži ili soka od jabuka
2 pune kašike meda

Priprema:
Dunje oprati i osušiti.

Orahe i suvo voće sitno iseckati i izmešati.

Iz dunja izvaditi semenke i očistiti sredinu tako da imate malo veći otvor.
U svaki otvor staviti šestinu oraha i suvog voća ( ja sam koristila suve kajsije i suve smokve ), staviti po jedan klinčić,preliti sa rumom u koji ste sipali vanilu i med i sve sjedinili, posuti sa cimetom i muškatnim orahom i zabosti po jednu zvezdu anisa.

Uključiti rernu na 180°C da se zagreje.

Uzeti dublju posudu, koja ima poklopac a i ne mora, prekriti pek papirom i naređati napunjene dunje.Ako imate još tečnosti od ruma,preliti sa ostatkom po seckanom voću i orasima.

Poklopiti sa folijom, dobro ušuškati svuda okolo i peći tako poklopljeno pola sata. Posle pola sata otkriti i peći još 10 do 15 minuta dok vam malo ne porumene odozgore.

Moje su dunje bile dosta suve zato sam napravila ovaj preliv od soka pomorandže i meda. Staviti u šerpicu sok i med i kuvati da se vrlo malo zgusne.
Preliti sokom pre služenja.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Potekla mi voda na usta. Nisma videla da ima dunja još, ali ovo može i sa jabukama. Napraviću prvom prilikom, posebno mi se sviđa dodatak soka od narandže i meda.

    ОдговориИзбриши
  2. Kako primamnjivo, ove dunje izgledaju a i jesu prava delicija, draga Zorice nisi ih mogla bolje iskoristiti, odlične su !

    ОдговориИзбриши