Tikvice mnogo volimo ali je šteta što ih ne koristim tako često...skoro je bila igrica na Coolinarici za našu Cool Cheficu, nešto kao što mi imamo ovde FBI Rukavice i htela sam da isprobam poširano jaje na njen način, trebalo mi je nešto sa čim bih ih poslužila....ove palačinke su mi bile idealan izbor.
Sastojci:
inspiracija
400 g tikvica
80 g brašna
4 struka mladog luka ili manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jaja
pola kašičice čili začina
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
1 kašičica kurkume
1 kašika sitnije sečenog peršuna
po pola kašičice soli i bibera
Priprema:
Oprati tikvice i izrendati ih na krupniju stranu renda.
Mladi luk oprati i iseckati ga na sitnije, ako nemate mladi luk,koristite običan, crni luk.
U zdelu staviti dva jaja i umutiti ih viljuškom,dodati sve začine,promešati sa jajima i onda dodati brašno ( u originalnom receptu se koristi pirinčano brašno, jer ovo su bez glutenske palačinke, pošto ja nemam problema sa glutenom, koristila sam obično brašno ) i umutiti sve zajedno.
Iscediti izrendane tikvice i dodati u masu od brašna i jaja, zajedno sa lukom, sitno iseckanim belim lukom i peršunom.Sjediniti sve zajedno.
Na teflonskom tiganju sipati malo ulja,zagrejati i sipati oko 3 pune kašike mase od tikvica, malo pritisnuti sa kašikom i pržiti palačinke,ako vam je tiganj dovoljno veliki, možete peći i po dve palačinke zajedno.Pržiti oko 5 minuta na osrednjoj temperaturi, kad počnu ivice palačinke da vam rumeni i da bude hrskva, okrenuti i pržiti i drugu stranu još 3 do 4 minuta.
Pržene palačinke stavljati na tanjir, prekriven papirnim ubrusom da upije višak masnoće i prekriti ih drugim papirnim ubrusom da budu tople, dok se druge peku.
Ja sam moje palačinke poslužila sa poširanim jajetom ( tako su poslužene u originalnom receptu ) a vi, ako hoćete možete ih poslužiti i sa jogurtom, izmešanim sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom.
Količina palačinaka zavisi od koliko velike palačinke pravite...ja sam dobila 8.
Lile je poširala jaja na ovaj način, probajte, možda se dopadnu i vama.
1 manju šargarepu očistiti i iseći na tanke trakice
1 mala crvena paprika isečena na tanke trakice ( kod mene ima i žuta i narandžasta paprika,pored crvene, koja je ljuta )
listići peršuna
po 1 ili 2 jajeta po osobi
za svako jaje po 1 kesa
U dublju šerpicu sipati vodu i pustiti da provri.
Kesu staviti u šolju, malo je pouljiti i na dnu kese staviti po malo trakice od šargarepe,paprike i listiće peršuna, razbiti jaje, ali pazite da ostane celo,posoliti,pobiberiti i preko staviti još malo trakica od povrća,zavezati kesu i spustiti u vodu,koja vri i kuvati onoliko koliko volite da vam je jaje kuvano. Mi volimo da je žumance rovito.
Izvaditi poširano jaje pažljivo iz kese, staviti na vrh palačinaka i poslužiti toplo.
Nama je ovo bio ručak.
Prijatno!!!
inspiracija
400 g tikvica
80 g brašna
4 struka mladog luka ili manja glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jaja
pola kašičice čili začina
1/4 kašičice ljute mlevene paprike
1 kašičica kurkume
1 kašika sitnije sečenog peršuna
po pola kašičice soli i bibera
Priprema:
Oprati tikvice i izrendati ih na krupniju stranu renda.
Mladi luk oprati i iseckati ga na sitnije, ako nemate mladi luk,koristite običan, crni luk.
U zdelu staviti dva jaja i umutiti ih viljuškom,dodati sve začine,promešati sa jajima i onda dodati brašno ( u originalnom receptu se koristi pirinčano brašno, jer ovo su bez glutenske palačinke, pošto ja nemam problema sa glutenom, koristila sam obično brašno ) i umutiti sve zajedno.
Iscediti izrendane tikvice i dodati u masu od brašna i jaja, zajedno sa lukom, sitno iseckanim belim lukom i peršunom.Sjediniti sve zajedno.
Na teflonskom tiganju sipati malo ulja,zagrejati i sipati oko 3 pune kašike mase od tikvica, malo pritisnuti sa kašikom i pržiti palačinke,ako vam je tiganj dovoljno veliki, možete peći i po dve palačinke zajedno.Pržiti oko 5 minuta na osrednjoj temperaturi, kad počnu ivice palačinke da vam rumeni i da bude hrskva, okrenuti i pržiti i drugu stranu još 3 do 4 minuta.
Pržene palačinke stavljati na tanjir, prekriven papirnim ubrusom da upije višak masnoće i prekriti ih drugim papirnim ubrusom da budu tople, dok se druge peku.
Ja sam moje palačinke poslužila sa poširanim jajetom ( tako su poslužene u originalnom receptu ) a vi, ako hoćete možete ih poslužiti i sa jogurtom, izmešanim sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom.
Količina palačinaka zavisi od koliko velike palačinke pravite...ja sam dobila 8.
Lile je poširala jaja na ovaj način, probajte, možda se dopadnu i vama.
1 manju šargarepu očistiti i iseći na tanke trakice
1 mala crvena paprika isečena na tanke trakice ( kod mene ima i žuta i narandžasta paprika,pored crvene, koja je ljuta )
listići peršuna
po 1 ili 2 jajeta po osobi
za svako jaje po 1 kesa
U dublju šerpicu sipati vodu i pustiti da provri.
Kesu staviti u šolju, malo je pouljiti i na dnu kese staviti po malo trakice od šargarepe,paprike i listiće peršuna, razbiti jaje, ali pazite da ostane celo,posoliti,pobiberiti i preko staviti još malo trakica od povrća,zavezati kesu i spustiti u vodu,koja vri i kuvati onoliko koliko volite da vam je jaje kuvano. Mi volimo da je žumance rovito.
Izvaditi poširano jaje pažljivo iz kese, staviti na vrh palačinaka i poslužiti toplo.
Nama je ovo bio ručak.
Prijatno!!!
Jso Zoki, nemaš pojma kako mi je dobro došao ovaj recept.Ne znam više gde da turam tikvice. a one sve veće i veće i ima ih mali milion.Super recept .Poljupčić
ОдговориИзбришиkrasne, omiljene su mi ljeti
ОдговориИзбриши