четвртак, 14. јануар 2016.

Kiflice sa rogačem




Za ovomesečnu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " domaćica Nikolina, sa bloga " U slast " nam je zadala temu "rogač" i iskreno rečeno, uopšte nisam znala da li mogu učestvovati u ovoj igrici, jer prvo, treba pronaći gde se prodaje samleveni rogač...verujte, da pojma nisam imala odakle početi i juče, krenem u prodavnicu gde obično kupujem sve što mi je potrebno na merenje i sad se mislim, ako ih pitam za mleveni rogač znam da će me gledati kao da sam pala s neba...za divno čudo devojka me odvede do mesta gde je i pokaza mi a da se ni jednog momenta nije zamislila..o čemu li ova žena priča...tako da znate svi vi, koji živite na ovom kontinentu, da ga ima i da je vrlo lako pronaći ga i izuzetno je jeftin.


Sastojci:
470 g brašna za hleb
90 g rogač u prahu
125 ml toplog mleka
100 g kisele pavlake
115 ml kefira ili jogurta
80 ml tople vode
5 g soli
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 g hladnog putera
gustin za doradu testa

Priprema:
Brašno,rogač u prahu i so sjediniti i prosejati sve zajedno u vanglicu.

U toplo mleko dodati šećer i suvi kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati nadošli kvasac, kiselu pavlaku i kefir / jogurt i zamesiti testo. Isipati na ranu površinu i dobro izmesiti testo da dobijete meko i glatko testo...ako je potrebno,dodavati po još malo brašna...meni je bilo dovoljno to što sam napisala u sastojcima.

Umešeno testo oblikovati u loptu,premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Uduplano testo podeliti na 10 loptica,svaka malkice više od 100 g.


Rastanjiti prvu kuglicu ( ako vam se testo lepi, pomažite se sa gustinom ) izrendati ili sitno iseckati hladan puter ( ja obično stavljam zamrznuti puter ) oko 20 g preklopiti sa drugom rastanjenom kuglicom, opet izrendati puter i tako uraditi sa još dve kugluce i na kraju prekriti sa petom rastanjenom kuglicom.
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u grižider, najmanje pola sata.
To isto uraditi i sa preostalih 5 kuglica.

Posle pola sata izvaditi prvi deo testa i rastanjiti u pravougaonik i polovinu preostalog putera izrendati ili iseckati preko testa,preklopiti ( kao što vidite na slici od broja 4 do 7 ) i vratiti ponovo u frižider i ostaviti da odstoji, najmanje pola sata a može i duže.

Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.

Izvaditi prvi deo testa, rastanjite koliko možete tanje,ako tanjite u krug, ako tanjite u kocku,testo neka vam bude bar pola cm debljine.
Krug iseći prvo na 4 dela i onda svaki deo iseći još na 4 ili, ako volite da su vam kifle veće,onda na 3 dela.
Zaviti u kiflice i poređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Prekriti kiflice sa providnom folijom i ostaviti na hladnom mestu sat vremena.
Premazati sa malo mleka i zagrejati rernu na 190°C

Peći ih oko 20 do 25 minuta.


Prohladiti i poslužiti sa kafom ili toplim mlekom.

Ideju sam uzela odavde

Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. I kod mene je 'nemoguca misija' pronaci mljeveni rogac...zato sam ga donijela iz Bosne...Kiflice prekrasno izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  2. Diven kiflice i ja koristim rogac u prahu sve vise, jer isto tako nema mljevenog.

    ОдговориИзбриши
  3. Zorice, Zorice! Ti si naprosto nevjerovatna!. Ići u avanturu traženja rogača u Kanadi? To je jedna prastaro mediteransko drvo ili grm, kakvog ga mi inače poznajemo (ja ga posadila ali mislim da...). U Siciliji sam zalutala u stare šume rogača - drveća su ogromna, širokih krošnji. Osim u slastičarstvu jako se koristi u farmaceutskoj industriji... Naše bake su nam davale brašno od rogača kada smo kao djeca imali one velike dijareje... Ukratko, u staroj kuhinji Dalmacije ima krasnih recepata. Ove kiflice izgledaju božanstveno - ti si prava kifl-majstorica!

    ОдговориИзбриши
  4. I opet divno! Jedan bolje od drugog recepti od rogača!

    ОдговориИзбриши