четвртак, 17. март 2016.

Topla salata od boranije

Žutu boraniju obožavam ali, u mom selu je ne nađem uvek i kad odem u grad, obavezno je kupim...svašta se sa boranijom može napraviti, razne hladne i tople salate, prilozi i variva...


Sastojci:

1 kg boranije
150 g suve dimljene slanine
2 kašike vode
2 kašike vinskog sirćeta
100 g cherry paradajz, isečen na polovine
1 mala ljutika,vrlo tanko isečena
2 do 3 čena sitnije sečenog belog luka
po ukusu so i biber
pola kašičice ljute tučene paprike ( ne mora )
sitno iseckan peršun ili bosiljak

Priprema:

Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komadiće. U šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu spustiti boraniju i kuvati je samo 5 minuta, od trenutka kad provri.
Pripremiti zdelu sa hladnom vodom, u nju možete dodati i nekoliko kockica leda.
Ocediti boraniju od vode i odmah je ubaciti u ledenu vodu, da zadrži lepu boju i da zaustavite dalje kuvanje.
Ocediti i od te vode i ostaviti da se osuši.

U veći tiganj dodati krupnije sečenu slaninu i kad počne da cvrči, dodati dve kašike vode i pržiti je dok ne dobijete rumenu i po malo hrskavu slaninu.
Izvaditi slaninu na tanjir a mast sačuvajte.
Na tu mast, ako je ima previše, izbacite i ostavite vrlo malo, kod mene je nije bilo puno, ali sam ostavila samo 1 kašiku i dodati sitnije sečen beli luk i pržiti samo dok zamiriše, dodati sitno isečenu, na rebarca, ljutiku i vrlo kratko je propržiti, samo da omekša, dodati vinsko sirće ( ja sam koristila belo balsamico ) i smalo izgrebati sa dna tiganja one naslage, dodati isečen cherry paradajz i promešati sve zajedno i na kraju dodati oceđenu boraniju i isprženu slaninu i ostaviti sve zajedno da se boranija zagreje, oko minut dva,pažljivo mešajte.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, sipati salatu u zdelu, preliti sa onim sokovima sa dna tiganja i posuti sa sitno iseckanim bosiljkom ili peršunom.
Poslužiti toplo.


4 коментара:

  1. Mnogo dobro izgleda; zuta boranija mi je najdraza, pogotovu ako je u kombinaciji sa slaninom!

    ОдговориИзбриши
  2. I ja spadam u obožavatelje boranije odnosno mahuna. I to svih vrsta! Žute, zelene, široke, uske, šarene... baš svake. ovo mi je vrlo dragocjen recept - sve su poznati sastojci ali je kombinacija nova.

    ОдговориИзбриши
  3. Kod mene je uvijek hladna slata od mahuna, ovo odlično izgleda, zasigurno ću ti ukrati recept.

    ОдговориИзбриши