уторак, 8. март 2016.

Pitice sa gljivama, spanaćem i rikotom

Idealno za večeru ili toplo predjelo za vaše prijatelje i vas.


Sastojci:

350 g lisnatog testa
50 ml maslinovog ulja
175 g spanaća
150 g ricotta / mladi sir
1 do 2 čena belog luka
1/4 kašičice muškatnog oraha
2 umućena jaja
250 g gljiva
2 kašičice senfa sa celim zrnom
1 kašičica meda
1 kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:
Uključiti rernu na 200°C i ostaviti da se zagreje.
Gljive, ja sam koristila baby bella,očistiti i iseći na krupnije komade.
U manju zdelicu staviti senf sa celim zrnom, maslinovo ulje i dodati kašičicu meda i sve do dobro sjediniti.
Isečene gljive staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i preliti sa masom od senfa i izmešati.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok sva voda ne uvri, oko 15 minuta.
Izvaditi da se prohladi.

Dok se gljive peku, pripremiti spanać.
Oprati ga i blanširati vrlo kratko, ocediti dobro od vode i sitno iseckati.
Ja sam koristila lisnati kelj umesto spanaća.
Oprala sam ga, očistila od debelih drški i sitno iseckala i na nekoliko kapi ulja i onako mokrog sam ga dinstala samo dok je svenuo i voda uvrela.Lisnati kelj ima mnogo manje tečnosti od spanaća.
Ostaviti da se ohladi.
Dodati ricotta / mladi sir, umućena jaja, sitno iseckan beli luk, sitno iseckan peršun, pobiberiti, posoliti i dodati izrendani muškatni orah i sve dobro sjediniti.

Rastanjiti lisnato testo i iseći krugove oko 10cm velike, iseći ih ovako ili još manje, ako hoćete da imate male zalogajčiće a ako hoćete za večeru, iseći ih na krugove oko 18 do 20cm veličine.
Od ostatka testa iseći komade i stavljati okolo na testo da izgleda kao da ima obod i sa malo hladne vode premazati delove testa i stavljati ih okolo.
Donji deo testa u sredini izbosti sa viljuškom.


Mešavinu od sira rasporediti podjednako da imate za sve pitice i preko te smese staviti ispečene gljive.
Vratiti nazad u rernu i peći još 17 do 20 minuta ili dok vam testo ne porumeni.
Ohladiti kratko i poslužiti tople uz hladno pivo ili za večeru sa zelenom salatom.


Prijatno!!!

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Mariji, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " Mirisna teka " i koja nam je zadala  temu za ovaj mesec, muškatni orah.

1 коментар: