среда, 20. јул 2016.

Lizebab

Još jedan stari recept iz Patinog Kuvara, koji napravite veoma brzo, ali ga brzo i pojedete...izuzetno je sočan i ukusan..uz ovo ćete imati odličnu večeru. Ja pišem recept onako kako sam ga ja pravila.

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, jer svaki put isprobam nešto novo i interesantno.


Sastojci:
750 g tikvica
3 XL jaja
450 g sira
50 g griza
50 g putera

Priprema:
Tikvice oprati, osušiti i izrendati na krupnu stranu renda.
Posoliti i ostaviti u cediljku da se tikvice ocede od viška tečnosti.

U zdelu umutiti jaja, izmrviti feta sir,dodati griz i dobro oceđene izrendane tikvice i sve dobro sjediniti. ( ja nisam solila jer tikvice su već bile posoljene i feta sir je dovoljno slan )
U pekač, veličine 20cm X 30cm, staviti puter i staviti u uključenu rernu na 180°C da se puter dobro zagreje.
Kad se puter dobro zagrejao, izvaditi iz rerne i sipati pripremljenu masu od tikvica i poravnjati površinu.
Testo ne treba da bude deblje od 2 do 3cm.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta ili dok dobro ne porumeni odozgore.
Izvaditi iz rerne i ostaviti kratko da se ohladi.
Poslužiti toplo ili hladno, podjednako je dobro.


Prijatno!!!

Originalni recept

i za vas, koji ne čitate čirilicu..

Uzeti male tikvice, najmanje 8 komada. Tikvice očistiti spolja i iznutra, a zatim ih istrugati na trenici za tikvice, posoliti i ostaviti da tako stoje deset minuta, a potim ih ocediti od vode. Četvrt kilograma masna tvrda sira isto tako na trenici istrugati. U zdelu razbiti 5 komada jaja, spustiti u razmućena jaja sir i tikvice i dodati 5 supenih kašika griza. Dobro izmešati, posoliti i ostaviti da stoji. U jednu tepsiju staviti 1/8 kilograma masla i metnuti ga da se na štednjaku dobro zagreje. U zagrejano maslo sipati masu od tikvica i izravnati je kašikom da bi u tepsiji bila svuda podjednake debljine, i to 2-3 santimetra. Metnuti tepsiju u pećnicu (rernu) da se tikvice peku, i kad masa dobro porumeni, izvaditi je iz pećnice da se ohladi. Ovo predjelo služiti toplo ili hladno, kako ko voli.

2 коментара:

  1. Super izgleda, ja nisam stigla sudjelovati u ovom krugu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Petra, ja sam napravila ali sam zaboravila da stavim post 15-og pa ga stavljam tek danas....kad imaš vremena, napravi ovo je zaista fino...ja sam pravila pola mere ali sam sir stavila duplu meru jer volim kad ima više sira. Davno sam pravila nešto na sličan način, samo ide brašno umesto griza.

      Избриши