четвртак, 14. јул 2016.

Khubani Ka Meetha

.. ili Quabani Ka Meetha je desert poreklom iz Indije i pravi se od suvih kajsija i koštunjavih plodova i služi se na svadbenim veseljima Hyderbada-a u jednoj od Indijskih država Telangana. Možete ga poslužiti samostalno, sa malo umućene slatke pavlake, sladoledom od vanile, ili, kao što smo mi jeli, sa jogurtom od vanile.


Sastojci: 250 g suvih kajsija, 100 g šećera, 30 ml sveže isceđenog soka od limuna, 5 - 6 končića šafrana, 15 g krupnije seckanog pistaćia i badema

Priprema: Suve kajsije potopiti u vodu, ali sipati malo više vode, i ostaviti ih preko noći ili, najmanje 4 do 5 sati.

Ocediti od vode i tu vodu sipati u šerpu, dodati šećer ( količina šećera puno zavisi od slatkoće kajsija, jer znamo da suve kajsije su mnogo slađe od svežih..ja sam sipala samo dve kašike šećera i za nas je dovoljno slatko ) i pustiti da se šećer otopi.
Kad se šećer otopio, dodati vanilu, oceđene kajsije, šafran i sok od limuna i kuvati dok se kajsije ne raspadnu, ako se ne raspadnu sve, možete ih kašikom malo ispritiskati ili upotrebiti štapni mikser da ih vrlo malo usitnite, ali ostaviti da budu u parčićima.
Skuvano treba da izgleda kao ređi džem.

U originalnom receptu su korišćene kajsije koje imaju košticu u sebi, njih treba izvaditi i oni ih koriste, tako što odvoje semenku iznutra od tvrdog dela i njih iseckaju i stave u desert..ja i nisam imala tu vrstu kajsija tako da ih nisam ni koristila.

Mi smo uživali u ovom desert tako što smo ga jeli sa jogurtom a posle podne ćemo sa sladoledom.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Još jedna krasna voćna kombinacija ... Desert koji se može kombinirati sa mnogim drugim stvarima prvenstveno kao preljev. Hvala, Zorice

    ОдговориИзбриши
  2. divna fotografija Milice, sigurna sam da je super osvjezavajuce I zdravo pice <3

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam svima..Damira, izuzetno je ukusno sa sladoledom od vanile ali preliti dok je još toplo i obavezno dodati koštunjave plodove...moraću da ga uskoro ponovim jer ovo smo mnogo brzo pojeli.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман14. јул 2016. 19:27

    Što bi Englezi rekli I am sucker for Indian food. Predivno i isprobaćemo!

    ОдговориИзбриши