среда, 27. јул 2016.

Muffin pitice sa tikvicama

Idealne pitice za doručak ili večeru....


Sastojci:
4 kore za pitu
maslinovo ulje
4 struka mladog luka
2 čena belog luka
1 manja tikvica
so i biber
250 g ricotta sir
po 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna i mirođije
3 jaja
100 g gustog jogurta
100 g izrendanog parmezana

Priprema:
Podmazati kalupe za maffine i ostaviti sa strane.
U manji tiganj sipati 1 kašiku maslinovog ulja, dodati sitnije sečen mladi luk i pržiti da samo malo omekša.
Tikvicu oljuštiti ili, ako je mlada, nema potrebe da se oljušti, iseći je na sitnije kockice i dodati u tiganj a zajedno sa njom dodati i pasirani beli luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok tikvica malo ne omekša.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi.

Iseći kore na 4 dela ( moje su veće i ja sam dobila 4 pravougaonika i svaki taj pravougaonik sam preklopila na pola da bih dobila kocku ) i utisnuti ih u podmazan kalup ( ja koristim sprej za pečenje ) i poprskati ih sa sprejom za pečenje, ili ih blago premazati sa mešavinom ulja i kisele vode.
Ako su vam kore manje onda će vam trebati više kora, po dve kocke za svaki muffin.

U zdelu umutiti jaja, dodati izmrvljenu rikotu, sitno iseckan peršun i mirođiju, gusti jogurt ili kiselo mleko, pobiberiti i vrlo blago posoliti, pazite da ne presolite jer smo već solili tikvice, dodati prohlađene tikvice i kašikom sjediniti sve zajedno, na kraju dodati malo više od polovine izrendanog parmezana i sjediniti.

Od one četvrte kore isikadi parčiće i staviti ih na dno korpica od kora, sipati po 1 punu kašiku mase od sira i jaja, gledajte da imate dovoljno fila za sve korpice.
Odozgore staviti ostatak izrendanog parmezana i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ako počne previše da rumeni prekriti pek papirom.


Pečene maffine ostaviti kratko u plehu da se prohlade, izvaditi ih i ostaviti na žici da se malo ohlade.
Poslužiti tople sa jogurtom, kiselim mlekom, hladnim pivom..


Prijatno!!!


1 коментар: