субота, 25. фебруар 2017.

Marokanska topla salata od karfiola

Može da vam bude samostalni vege ručak ili prilog uz ribu ili meso.


Sastojci: 1 glavica karfiola,1 kašika maslinovog ulja,4 struka mladog luka,1 do 2 čena belog luka,1 manja ljuta crvena paprika ili pola kašičice tučene ljute paprike,1 kašičica mlevenog cumina,sok i korica od 1 limuna,puna šaka tostiranih pinjola ili lešnika,50 g suvih brusnica ili suvih smokvi ili suvih kajsija,2 do 3 kašike sitno iseckane nane,2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna,nar
Sastojci za preliv: 75 g do 100 g gustog jogurta,1 do 2 kašike tahini,1 kašičica mlevenog cumina,sok od 1 limuna,1 kašičica agava sirup ili med,nekoliko kašika sitno iseckanog korijandera,1 čen pasiranog belog luka

Priprema:  Prvo pripremiti preliv za salatu.Sve sastojke staviti u zdelicu, i sjediniti sa viljuškom i ostaviti na stranu.


Karfiol očistiti, oprati i iseći na manje cvetiće. iskidati ih na još sitnije cvetiće i samleti ih u multipraktiku da liči na zrno pirinča. Ako je potrebno, uraditi iz dva puta, ali nemojte da napravite da bude kaša.
U veći i dublji tiganj sipati jednu kašiku maslinovog ulja i zagrejati. Dodati iseckan mladi luk, sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu i pržiti , ali da samo malo zamiriše i da omekša.
Dodati "pirinač" od karfiola i pržiti na tihoj temperaturi oko 5 minuta, promešati povremeno.

Dodati mleveni cumin, tostirane pinjole ili lešnike ( koje ćete krupnije da iseckate ) sok i izrendanu koricu od limuna i brusnice ( ja sam koristila suve kajsije ) i to pržiti nkoliko minuta.

Skloniti sa ringle, dodati sitno isekan peršun i nanu, i zrnca nara, promešati i poslužiti sa prelivom od jogurta i tahini.





2 коментара:

  1. Draga Zoki, prosto mi je uživanje putovati sa tobom kroz Maroko. Još jedan izvrstan recept!

    ОдговориИзбриши
  2. Moja Dubravka, baš se radujem da ti se dopadaju marokanski recepti...ja sam oduševljena, ali moram i mužu ugoditi, da mu skuvam nešto što on voli ( pasulj, grašak, kupus.. ) biće ih još. Topli pozdrav, draga moja.

    ОдговориИзбриши