понедељак, 13. јануар 2020.

Pogača -------- Česnica

Česnica 

Rano ujutro na Božić, domaćica zamesi testo od kojeg peče pogaču, koja se zove česnica U nju se stavllja metalni novčić zlatni, srebrni ili obični, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak. Domaćin od pečenice za Božić seče najpre levu plećku, negde i glavu, deo od rebara i srce. Srce se iseče na onoliko delova koliko u kući ima ukućana, i svaki član porodice prvo pojede po parče srca Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, preda nekom mlađem kadionicu koji kadi celu kuću. Ukoliko neko zna peva božićni tropar, a ako ne, čita se "Oče naš" naglas. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se okreće kao slavski kolač, preliva vinom i na kraju lomi. Ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.


Sastojci:  500 g brašna, 30 ml ulja, 250 ml kefir / mleko, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 1 do 1 1/2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 3 jajeta, 1 kašika sirćeta, 100 g omekšalog putera ili margarina

Priprema:  U malo toplog mleka dodati kašičicu šećera, izmrvljen svež kvasac,1 kašiku brašna izmutiti sve zajedno i ostaviti na toplom mestu da se kvasac podigne.
U ostatak mleka dodajte ulje, posebno izmutite jaja pa ostavite od ukupne količine za 1 kašiku ( to će vam trebati da premažete česnicu ) sipajte ostatak u mleko i umutite sve zajedno.
Brašno prosejati pa dodati so i izmešati sve zajedno, dodajte toplo mleko sa jajima, kašiku sirćeta, nadošli kvasac i zamesiti testo.
Dobro umešeno testo pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Pošto sam ja ovu pogaču mesila kao česnicu, običaj je da se doda malo bogojavljenske vodice, koju ja uvek imam u frižideru.
Osveštanu vodu sam izmešala sa kefirom. ako vam je kefir malo gušći možda će vam trebati malo više od 250 ml.
Ja sam za ovu pogaču koristila kefir jer testa sa njim su mi mnogo bolja i mnogo duže mekana od testa sa mlekom, vi koristite ono šta imate i šta volite.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na dva dela, jedan deo koji je malo manji od drugog i jedan veći. Premesiti i ostaviti kratko da se testo odmori.
Kalup za tortu 26cm prečnika ili šerpu premazati blago sa puterom i prekriti dno pek papirom.
Ako koristite kalup za tortu kome se obruč skida obavezno postavite neki pleh ispod kalupa da vam puter ne iscuri u rernu, dok se pogača peče.
Veći deo testa rastanjiti u veći pravougaonik, debljine oko pola cm, premazati omekšalim puterom ( ko želi može da koristi i margarin, ja ga ne koristim ) i zaviti na dužu stranu.
Odseći oba kraja oko 2cm debljine te njih ostaviti na stranu a rolat podeliti na 20 jednakih delova, iseći oštrim nožem.
Ređati isečene krugove da preklapaju jedan drugi svuda okolo pored stranica šerpe ili kalupa.
Pokriti i ostaviti na stranu.
Manji deo rastanjiti takođe u pravougaonik debljine oko pola cm i dve trećine testa premazati sa omekšalim puterom a donji deo iseći na trakice, ali ne do kraja, nego ostaviti do ivice oko 2cm ne rasečeno, tako će vam biti lakše da kad umotate u rolat isečeni delovi ne lete svuda.
Zamotati u rolat,i odseći krajeve da imate ravno testo na krajevima.
Pažljivo preneti rolat i zaviti ga u krug pored isečenih krugova rolata i između možete ostaviti malo mesta, jer će testo još da naraste.
Od onih dva dela koje ste odsekli od prvog rolata i ostavili na stranu, jedan deo zaviti u kuglicu, malo spljeskati i staviti u sredinu testa a drugi deo, takav kakav jeste,ako je potrebno, malo ga spljeskati i staviti preko prvog dela.pored stranica, gde su krugovi, pospite sa susamom, radi dekoracije, ako nećete i ne morate.

Pokriti providnom folijom i ostaviti da testo još jednom naraste.
Naraslo testo premazati sa žumancetom koje ste ostavili sa strane u koje ćete dodati malo mleka.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 minuta.
Ako pogaču pravite kao česnicu onda novčić koji koristite prvo ga dobro oprati, osušiti i zaviti u alu foliju i staviti gde vi želite. Kod mene je bio stavljen u prvi deo rolata, tako da je novčić bio spolja i bilo je lakše naći ga.
U slučaju da počne previše da rumeni prekriti pek papirom da ne izgori.


Pečenu pogaču ostaviti kratko da se ohladi, pažljivo je izvaditi iz kalupa ili šerpe, ostaviti da se ohladi i poslužiti je tako što ćete je kidati rukom.
Pogača je odlična i sledećeg dana, samo je blago zagrejte u rerni, ali je obavijte alu folijom, da se ne suši prilikom zagrevanja.

Pogača je izuzetno mekana i baš se lepo lista..
Ja sam pogaču pekla u kalupu od 22cm i moja je puno otišla u visinu zato vam preporučujem da koristite veći kalup.
Ako vam kažem da sam česnicu zamesila oko 11 uveče a završila je oko pola 3 ujutru, dobro je da je ispala i ovako...


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар