понедељак, 6. јануар 2020.

Nemačka krompir čorba ( Kartoffelsuppe )

Dojadilo nam je da stalno jedemo sa viljuškom i nožem, treba nam nešto na kašiku, što je lagano i puno povrća, jer mesa nam je preko glave a sa praznicima još nismo završili.. danas je pao izbor na krompir čorbu ali onako kako je Nemci prave, samo bez mesa.


Sastojci: 1 velika glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 veća krompira, 1 struk praziluka, 3 veće šargarepe, pola glavice celera,  2 štapića celera,  1 veći koren paškanata,  100 g smrznutog graška, 250 ml kuvanog domaćeg paradajza, po pola kašičice suvih začina; ruzmarin, majčina dušica, oregano, so i biber po ukusu, 1 list lorbera i oko 1.5 l vode ili domaće supe od povrća,  suvi začin i peršun

Priprema:  Nemci koriste kobasicu ili suvu slaninu za ovakve čorbe, ja sam htela da bude posna pa sam izostavila suvu slaninu.
Ako koristire suvu slaninu onda koristti masnoću koju je ona ispustila prilikom prženja bez dodatka ekstra ulja.

U veću šerpu sipati 2 kašike ulja i na to dodati sitno sečen crni luk i pržiti dok ne omekša.
Za to vreme, dok se luk prži, očistiti i oprati svo povrće koje ćete koristiti i iseći na manje kockice.
U upržen luk dodati sitno isečen beli luk i pržiti samo da zamiriše i onda dodati svo korenasto povrće i celerove štapke, koje ste isekli na sitnije komade.
Izdinstati sve zajedno dok ne omekša.

Na kraju dodati krompir, izdinstati zajedno sa povrćem.

Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin ( ako ga koristite ) i sve začinske biljke, zajedno sa lovorovim listom, naliti sa domaćim kuvanim paradajzom i povrtnom supom, ili običnom vodom, povećati temperaturu da provri i kad provri, smanjiti i kuvati dok svo povrće se ne skuva.
Pred kraj kuvanja dodati smrznuti grašak, jer njemu nije potrebno dugo da se kuva.

Pred služenje posuti seckanim peršunom i ko voli može staviti odozgore malo gustog jogurta a i ne mora.( kod nas gusti vegan jogurt od kokosa )

Mi volimo čorbu da je malo ljuta i ja sam dodala i kašičicu ljutog začina, koji kupujem na merenje a vi začinite onako kako je volite.
Ko želi može poslužiti poširano jaje sa ovom čorbom.( ako vam ne treba posna čorba )


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар