Kiflice su idealne jer se prave sa biljnom mašću i mogu da stoje jako dugo, jer u stvari što duže stoje to su bolje..kod nas su bile aktuelne dok je bio post...ali mogu se praviti i mrsne, umesto biljne masti koristite običnu mast.
i još: vanilin šećer, sitan kristal šećer, gust džem od šljiva za punjenje kiflica, mleveni orasi, mleveni mak
Priprema: U malo tople kisele vode rastopiti kvasac uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna, ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
Trebate da dobijete meko i masno testo, koje se ne lepi za ruke.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 5 jednakih delova, blago ih premesiti i ostaviti sa strane.
Uzeti jedan deo, pobrašniti radnu površinu i testo i rastanjiti u krug ali da je testo tanje ali ne i pretanko rastanjeno, jer u protivnom če se kidati.
Raseći na 16 jednakih trouglova, stavljati po pola manje kašičice džema ( ne treba previše jer će vam iscuriti i džem obavezno treba da bude gušći, ako nije dovoljno gust dodajte mlevene orahe u džem ) zaviti u kiflicu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaće vam dva veća pleha jer od ove količine testa trebate dobiti 80 manjih kiflica )
Između kiflica ostaviti mali razmak jer će tokom pečenja još malo da narastu.
Kad ste napunili pleh staviti u rernu da se peku, koju ste prethodno zagrejali na 175°C i peći ih oko 18 do 20 minuta.
Ispečene kifle treba da budu bledo rumene i nemojte ih prepeći.
Dok se prvi pleh peče vi pravite kifle od preostalog testa.Raseći na 16 jednakih trouglova, stavljati po pola manje kašičice džema ( ne treba previše jer će vam iscuriti i džem obavezno treba da bude gušći, ako nije dovoljno gust dodajte mlevene orahe u džem ) zaviti u kiflicu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaće vam dva veća pleha jer od ove količine testa trebate dobiti 80 manjih kiflica )
Između kiflica ostaviti mali razmak jer će tokom pečenja još malo da narastu.
Kad ste napunili pleh staviti u rernu da se peku, koju ste prethodno zagrejali na 175°C i peći ih oko 18 do 20 minuta.
Ispečene kifle treba da budu bledo rumene i nemojte ih prepeći.
Kifle su odlične tople, ali su još bolje kad se ohlade i odstoje.
Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu a pre nego što ćete ih konzumirati ostaviti ih na sobnoj temperaturi bar pola sata.
Poslužiti uz kafu, čaj, toplu čokoladu ili šta već volite.
Dodatak jabukovog sirćeta u testo će učiniti da vam testo bude bolje i kad se testo ispeče nećete osetiti ukus sirćeta u njemu.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар