четвртак, 9. јануар 2020.

Posne prhke kifle

Kiflice su idealne jer se prave sa biljnom mašću i mogu da stoje jako dugo, jer u stvari što duže stoje to su bolje..kod nas su bile aktuelne dok je bio post...ali mogu se praviti i mrsne, umesto biljne masti koristite običnu mast.


Sastojci za testo: 250 ml mlake kisele vode, 100 g šećera, 1/2 kašičice soli, 1 kesica vanilinog šećera, izrendana korica od 1 limuna, 450 g biljne masti ( crisco ), 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 1 kašika jabukovog sirćeta, 900 g sve namenskog brašna + za doradu testa
i još:  vanilin šećer, sitan kristal šećer, gust džem od šljiva za punjenje kiflica, mleveni orasi, mleveni mak

Priprema:  U malo tople kisele vode rastopiti kvasac uz dodatak 1 kašičice šećera i 1 kašike brašna, ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U zdelu prosejati brašno, dodati šećer, so, izrendanu koricu limuna, vanilin šećer, biljnu mast isečenu na kockice, ostatak tople kisele vode i kašiku jabukovog sirćeta i na kraju dodati podignuti kvasac i umesiti ručno ili umesiti mikserom.
Trebate da dobijete meko i masno testo, koje se ne lepi za ruke.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 5 jednakih delova, blago ih premesiti i ostaviti sa strane.
Uzeti jedan deo, pobrašniti radnu površinu i testo i rastanjiti u krug ali da je testo tanje ali ne i pretanko rastanjeno, jer u protivnom če se kidati.
Raseći na 16 jednakih trouglova, stavljati po pola manje kašičice džema ( ne treba previše jer će vam iscuriti i džem obavezno treba da bude gušći, ako nije dovoljno gust dodajte mlevene orahe u džem ) zaviti u kiflicu i ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. ( trebaće vam dva veća pleha jer od ove količine testa trebate dobiti 80 manjih kiflica )
Između kiflica ostaviti mali razmak jer će tokom pečenja još malo da narastu.
Kad ste napunili pleh staviti u rernu da se peku, koju ste prethodno zagrejali na 175°C i peći ih oko 18 do 20 minuta.
Ispečene kifle treba da budu bledo rumene i nemojte ih prepeći.
Dok se prvi pleh peče vi pravite kifle od preostalog testa.

U zdelu izmešati sitan kristal šećer sa vanilom i tople kifle uvaljati u tu smesu.
Kifle su odlične tople, ali su još bolje kad se ohlade i odstoje.
Čuvati ih u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu a pre nego što ćete ih konzumirati ostaviti ih na sobnoj temperaturi bar pola sata.
Poslužiti uz kafu, čaj, toplu čokoladu ili šta već volite.

Gaziranu mineralnu vodu ćete zagrejati tako što ćete manju flašu staviti u vrelu vodu i kad je dovoljno topla da može kvasac da se aktivira, sipajte onoliko koliko vam je potrebno za recept a ostatak ostaviti da se ohladi, pa popijte.
Dodatak jabukovog sirćeta u testo će učiniti da vam testo bude bolje i kad se testo ispeče nećete osetiti ukus sirćeta u njemu.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар