четвртак, 2. јануар 2020.

Švedska sendvič torta ( smorgastarta )

Jeli smo ovu tortu nekoliko puta kod prijatelja, a njima je donosila ovu tortu njihova prijateljica, koja je rođena u Švedskoj i uvek sam mislila da je to mnogo komplikovano da se napravi, sa svim tim slojevima raznoraznih punjenja i dekoracijom, koja me je uvek oduševljavala. Torta je pala u zaborav i pre nekoliko dana kad smo se dogovarali sa društvom ko će šta doneti za doček Nove 2020 godine meni pade na pamet ova torta, jer znam da lepo izgleda a ukus fantastičan i tako ti ja nazovem gospođu koja je tu tortu donosila i dobih recept...vrlo malo sam je izmenila jer sam morala da je prilagodim ukusu ostalih ljudi koji će je jesti.


Sastojci:  15 parčića tost hleba, 325 g krem sir, 150 do 200 g gustog grčkog jogurta
Sastojci za fil od jaja: 4 tvrdo kuvanih jaja, 100 g majoneza, 1 puna kašika sitno isečenog peršuna, 1/2 kašike limunovog soka, prstohvat soli i bibera
Sastojci za fil od šunke: 225 g šunke ili pršut, 150 g mase od krem sira, seckani vlašac, prstohvat bibera
Sastojci za dekoraciju:  krastavac, listići peršuna,parmezan sir, kuvana žumanca,rotkvice, švajcarski sir, tanko sečena šunka, sitan paradajz, kuvana jaja

Priprema:  Da sebi olakšate posao neke sastojke pripremite veče pre pa sledećeg dana je samo sastaviti.
Ako ne želite da koristite beli tost hleba, možete da koristite koji vi hoćete, ali pazite da vam hleb ne oduzme od celokupnog ukusa.
Umesto tost hleba, kora se može ispeći, ali to je samo dodatan posao, koji je nepotreban.
Opcije za fil su velike, u ovaj originalni recept je trebao biti sušeni losos i shrimp ali neke osobe ne jedu sušeni losos i alergični su na shrimp te sam stavila šunku i bilo je podjednako dobro i sa njom.

Veče pre skuvajte tvrdo kuvana jaja.
Ohladite ih i iseckati ih vrlo sitno,pokriti zdelu i ostaviti u frižider.
Šunku sitno iseckati,pokriti i ostavite i nju u frižider.
Iseći sve korice sa strane hleba.
Ja sam našla već isečen hleb u jednom komadu i u pakovanju je bilo 5 parčeta hleba ( ovde se zove tramezzini i možete ga naći u svim većim samoposlugama )
Vlašac oprati i zaviti u kuhinjski papir, pa staviti u kesu.
Peršun oprati, zaviti u kuhinjski papir i staviti i njega u istu kesu pa sve to ostaviti u frižider.

Kad ste spremni da pravite tortu umutiti krem sir sa gustim grčkim jogurtom, prvo staviti 150 g pa ako vam je masa gusta i teže se razmazuje dodati i preostalih 50 g, sjediniti sve zajedno i ostaviti na stranu.
Od te količine oduzeti 150 g pa dodati u iseckanu šunku i sve pažljivo sjediniti a u ono što je ostalo dodati malo soli i bibera.
Ostaviti sa strane.
U zdelicu staviti majonez, dodati iseckan peršun, sok od limuna i sve to sjediniti, dodati sitno iseckana kuvana jaja, pažljivo sjediniti i to ostaviti na stranu.
Pripremiti sve sastojke sa kojima hoćete da ukrasite vašu tortu.
Ja ću da napišem šta sam ja koristila.
Krastavac oprati i iseći na tanje kolutiće.
Rotkvice očistite, operite i iseći na tanje kolutiće, pa njih preseći na pola.
Šunku zaviti u cvetiće.
Jaja od prepelice skuvati pa preseći na polovine ili kokošja jaja se mogu skuvati pa iseći na kolutove.
Svajcarski sir zaviti u manje kornete ( ako je potrebno preseći parčiće na pola te ih zaviti.
Vlašac iseći na sitnije komadiće a sitan paradajz iseći na četvrtine ili polovine.i staviti u kornete od sira.
Listiće peršuna oprati i osušiti.
Sada ćemo početi da sastavljamo tortu.

Na tacnu, iz koje ćete poslužiti tortu, staviti 3 parčeta hleba, blago ih premazati sa umućenim krem sirom i jogurtom pa preko toga sipati pola smese od kuvanih jaja i sve to premazati preko parčića hleba.
Staviti druga 3 parčeta, te i njih blago premazati sa masom od krem sira, posuti sa sitno iseckanim vlašcem i preko toga sipati polovinu mase od šunke ( ako koristite dimljeni losos onda staviti sitno iseckanu mirođiju ) te i to pažljivo premazati preko hleba, onda staviti opet 3 parčeta hleba, premazati blago sa masom od krem sira i staviti drugi deo od jaja,opet 3 parčeta hleba, blago premazana sa masom od krem sira i preko posuti sa seckanim vlašcem pa preko toga druga polovina mase od šunke i završiti sa zadnja 3 parčeta hleba.
Blago pritisnuti.
Premazati svuda okolo sa ostatkom mase od krem sira i jogurta i po želji možete sitno izrendati parmezan sir svuda okolo i odozgore.
Možete skuvati ekstra jaja, belanca pojedite a žumanca sitno izrendati preko gornje kore.
Ako to uradite onda neka vam je dekoracija minimalna, jer i tako lepo izgleda.
Dekorišite onako kako vi volite.


Staviti čačkalice odozgore u tortu pa je blago prekriti sa providnom folijom, da vam se ne suši, i ostavite je u frižider nekoliko sati.
Pred služenje izvaditi pola sata ranije iz frižidera i seći na šnite ili onako kako vi volite: kockice, pravougaonike, manje štangle.
Poslužite uz neko dobro rashlađeno belo vino i uživajte u svim tim ukusima.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар