Volim testo, ali u zadnje vreme ne mesim skoro ništa osim ovog hleba bez kvasca i danas smo bili pozvani na jedno malo druženje u dvorištu kod naših prijatelja i svako je trebao nešto doneti ( bilo nas je 6 ) i moj doprinos su bile ove rolnice sa džemom, pored još nekih priloga / salata.
Sastojci: 450 g namenskog brašna, 175 ml toplog mleka, 50 g putera, 30 g šećera, 1 i po jaje, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice soli, 100 do 150 g gušćeg džema od trešanja, nekoliko kapi ekstrakta od pomorandže, 1 kašičica vanile
za glazuru: 100 g kisele pavlake, 2 dobro pune kašike šećera u prahu, 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Priprema: U zdelu od miksera prosejati brašno, dodati suvi kvasac i so i izmešati.
Zagrejati mleko da je mlako, dodati puter isečen na kockice i mešati dok se ne otopi, dodati šećer, vanilu, ekstrakt pomorandže ( ako ga nemate ne morate ga ni koristiti ) izmešati i na kraju dodati jedno celo jaje i pola od drugog a drugu polovinu ostaviti da premažete rolnice pre pečenja.
Ako koristite kvasac koji morate da razmutite u malo mleka da ni se podigao, odvojiti jedan deo mleka bez putera, dodati samo malo šećera, izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.
Ja koristim suvi kvasac koji ide direktno u brašno.
Zamesiti testo mikserom koje je glatko i odvaja se od zidova zdele, ako je testo pretvrdo dodati još 1 kašiku mleka, ili ako je premekano dodati jednu kašiku brašna.
Meni nije bilo potrebno ništa od toga.
Isipati umešeno testo na radnu površinu i domesiti ga rukom. Meni je na taj način najbolje da osetim testo pod rukom.
Blago premazati sa malo ulja, staviti u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i prvo rukama pa posle oklagijom, rastanjiti testo dužine oko 50cm a kraća strana da je oko 30cm
Premazati testo pripremljenim džemom a svuda okoloostaviti po nekoliko cm testo koje nije premazano džemom.
Zaviti u rolat.
Iseći na 12 jednakih rolnica. Najbolje je iseći onim reckavim nožem za hleb.
Pekač, veličine 33cm X 22cm premazati sa malo otopljenog putera ili isprskati sprejom za pečenje i poređati isečene rolnice sa malim razmakom između, jer će testo još jednom da naraste.
Pokriti providnom folijom. Ja koristim onu kapu kojom prekrijete kosu kad nećete da nakvasite kosu kad se kupate. Ovde su vrlo jeftine, za dollar ili dva, dobiju se 10 komada i ja ih koristim za ovakve potrebe.
Ostaviti da testo popuni pleh
Naraslo testo premazati sa onom polovinom jajeta u koje ste dodali malo mleka a u međuvremenu uključite rernu da vam se greje na 175°C bez ventilatora.
Peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam rolnice lepo ne porumene.
Dok se rolnice peku, pripremite preliv.
Umutiti kiselu pavlaku sa prah šećerom, dodati malo vanile, ako vam je pregusto dodajte nekoliko kapi mleka.
Ostaviti kratko da se rolnice ohlade pa ih premazati sa pripremljenim prelivom i poslužiti tople uz mleko, kafu ili čaj.
Ko ne želi ovaj preliv ( a obećavam vam da je odliučan ) može posuti samo sa šećerom u prahu.
Prijatno!!!!
Slike su baš lepe, a sigurna sam i recept :) Testo je fino, vazdušasto i šupljikavo.
ОдговориИзбришиHvala Vesna...testa su moja velika ljubav ali u zadnje vreme sam ih nešto zanemarila.
Избриши