среда, 17. јун 2020.

Uvrnuti hleb sa pestom od izdanka belog luka i parmezana

Volim ovu vrstu hleba jer se može poslužiti na puno načina; kao predjelo ili uz neke nareske i sir može biti i večera ili za društvo; uz čašu piva ili vina a može i po neka rakijica. Mi smo ga danas jeli sa kajmakom, koji je prijateljica napravila i zaista mi je žao što nemam lepše slike preseka ovog hleba, jer su već svi sedeli oko stola i gde sad da ja slikam ispred njih....probajte, nije teško da se napravi.
 Kod nas izdanci mladog belog luka su baš sada najbolji i ja ih uvek koristim da napravim pesto od njih, jer pesto od bosiljka baš ne volim mnogo, ali ako nemate ove izdanke, onda napravite pesto od bosiljka, biće podjednako dobar i od njega.


Sastojci za testo: 250 g namenskog brašna, 100 g brašna za hleb, 175 ml tečnog jogurta ili mlaćenice, ( buttermilk ) 5 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 puna manja kašičica soli, 2 jajeta, 30 g otopljenog putera
Pesto:  Recept je već na blogu i naći ćete ga ovde
i još: vrlo malo sveže izrendanog parmezana

Priprema:  Zagrejati mlačenicu i dodati puter isečen na kockice i mešajte dok se puter ne otopi a mlaćenica prohladi.
Ja obično ovo radim u mikrotalasnoj, zagrejem mlaćenicu ( buttermilk ) i onda dodam isečene kockice puterai mešam da se puter otopi ili radim nešto drugo dok se ne otopi.

U zdelu od miksera staviti 200 g namenskog brašna ( all purpose flour ) i 100 g hlebnog brašna ( bread flour ) koja prethodno prosejem a ostalih 50 g namenskog brašna ostavim na stranu pa ga dodajem kad dorađujem testo rukom, jer sva brašna ne upijaju tečnost podjednako.
U brašno staviti kvasac, so, šećer i 2 jajeta, dodati otopljen puter i mlaćenicu i zamesiti testo.
Mesiti ga oko 5 minuta i ako vam je testo meko i lepljivo, dodajte po 1 kašiku brašna dok ne dobijete testo koje je meko, ali koje se odvaja od stranica zdele.
Ja  testo umesim u mikser ili sa ručnim mikserom, ali svako testo domesim  na radnoj površini jer nekako mi je najbolje kad testo osetim "pod rukom"
Meni je od ovih 50 g brašna preostalo za oko desetak gr.
Oblikovati testo, posuti  brašnom dno i preko testa, pokriti i ostaviti ga na toplom mestu da se testo udvostruči, oko sat vremena.

Pesto možete napraviti ranije ( ja ga obično pravim nekoliko dana ranije pa ga imam u frižideru ) jer ga koristim kao namaz na hleb kad pravim sendviče ili skuvam pastu, dodam pesto i imam odličan vege ručak.


Napravljen pesto sipati u teglice, preliti maslinovim uljem i koristiti po potrebi. Ja ga držim u frižideru.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i prvo rukama malo raširiti testo pa posle oklagijom rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko pola cm.
Kašikom sipajte pesto i razmazati svuda po testu ali ostaviti okolo ivica po 1cm prazno. Narendati svuda po pestu parmezan, ali nemojte preterivati, ne više od 15g.
Zaviti u rolat i kraj rolata sjediniti / prstima zalepiti sa testom od rolata.
Oštrim nožem raseći na pola i uplest ta dva dela u pletenicu ali pažljivo i okrenuti rasečenu stranu da vam je uvek odozgore.

Ovaj hleb možete peći na običnom plehu, ali ja više volim da ga pečem u kalupu za hleb, veličine 22cm X 33cm, koji ste prekrili pek papirom ili isprskali sprejom za pečenje i pažljivo preneti pletenicu i spustiti u kalup.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.


Kad je testo skoro popunilo kalup, uključiti rernu na 175°C bez ventilatora.
Izrendati malo parmezana preko testa i peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam hleb nije lepo porumeneo.

Pečen hleb izvaditi, kratko ostaviti u plehu i pažljivo izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Seći nožem za hleb.


Prijatno!!!!

Hleb se može pripremiti i uveče, i ujutru pre pečenja izneti sat vremena pre nego što ga pečete da odstoji na sobnoj temperaturi i onda ga peći.
Takođe hleb, kad se dobro ohladi možete da zamrznete, i pre upotrebe zaviti u alu foliju i zagrejati u rerni..

Нема коментара:

Постави коментар