уторак, 30. јун 2020.

Brioche pecivo kao djevrek

Izgleda da davno nisam pravila nikakvo pecivo i  danas sam odlučila da umesim moje omiljeno testo,brioche u obliku djevreka.
Kad jedete ovo tesrto imate osećaj da jedete kroasane, spolja su hrskava a unutra mekana kao pamuk.


Sastojci:  300 g hlebnog brašna, 150 g namenskog brašna, 20 g svežeg kvasca,  100 ml tople vode, 100 ml toplog mleka, 60 ml ulja, 1 kašičica soli, ili po ukusu, 1 i po jaje 
i još:  80 g omekšalog putera, semenke po izboru, pola umućenog jajeta za premazivanje testa

Priprema:  U vanglicu sipati mlako mleko, mlaku vodu, ulje, so i izmrviti svez kvasac i sve to rukom sjediniti i dodavati brašno po malo, dok ne zamesite meko testo, koje se lepi za rukom.
Ako želite da vam ovo testo bude slatko, dodati umesto soli 50 g šećera.
Zamešeno testo isipati na radnu površinu i mesiti i lupati testo dok se gluten ne razvije i ne dobijete glatko testo koje se lako može oblikovati bez da se puno lepi za ruke.
Vanglicu oprati, osušiti i premazati sa vrlo malo ulja, testo oblikovati i blago okretati u uvanglicu u ulje, kojom ste je podmazali, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Budite strpljivi dok testo raste, jer to testo kad naraste je kao penica.

Premazati radnu površinu sa uljem, isipati naraslo testo i vašim rukama rastanjiti testo u kocku da je oko 1cm debljine.
Polovinom omekšalog putera premazati celo testo i preklopiti sa donjom stranom trećinu testa onda tu stranu koju ste preklopili premazati sa polovinom preostalog testa i onda preklopiti gornjom stranom preko da dobijete jedan dugačak pravougaonik, i ponovo rukama pritiskati po testu da se testo i puter sjedini i rastanjiti  rukama testo da vam pravougaonik bude širok oko 20 cm, premazati sa preostalom četvrtinom putera ( sve ovo radite rukama, ovde se ne koristi oklagija ) i prebaciti preko ne premazanu stranu preko premazane i još jednom vašim rukama, tapkajući po testu razvući testo u pravougaonik veličine 30cm X 40cm, iseći pizza sekačem na 9 traka.
Uzeti svaku traku i uvijati sa obe strane i zaviti u krug sastaviti krajeve tako da ih prebacite ispod i preko kruga ili kako vi već volite ali pazite da su vam krajevi sastavljeni, jer se prilikom pečenja mogu razdvojiti. Sa testom je vrlo lako raditi jer je izuzetno mekano i elastično.
Zaviti sve krugove. 
Staviti ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom i ostaviti na toplom mestu pola sata da testo još malo naraste.

Uključiti rernu da se greje na 200°C, premazati sa preostalim umućenim jajetom i po želji posuti semenkama susama a ako ih pravite da su slatke, posuti ih krupnim šećerom. Peći oko 15 do 20 minuta.
Ako želite, tako vruće premažite ih sa još malo putera.


Pečene djevreke ( koji više po strukturi liče na kroasane nego djevreke, ali sam ih ja tako nazvala ) ostaviti da se kratko ohlade i poslužiti za doručak ili večeru.

Sve ovo možete da pripremite i veče pre, ostaviti ih preko noći pokrivene u frižideru i ujutru ih izneti pola sata pre nego što ih pečete, za to vreme zagrejte rernu, premažite ih i pospite semenkama ili krupnim šećerom.

Ja sam moje pravila da su veći i isekla sam testo na 5 delova.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар