субота, 25. јул 2020.

Grčki dip od feta sira Tirokafteri

Kad smo bili na Krfu pre dve godine, svašta smo mi tamo probali i jeli i Grci zaista imaju divnu kuhinju. Jedno veče, dok smo slušali prelepu grčku muziku, doneli su nam ovo predjelo sa hlebom i još nekim salatama, ma mi nismo znali šta nam je dosta, ja, koja retko jede hleb, sa ovim dipom sam jela da nisam znala šta mi je dosta...vlasnik restorana nam je jednom rekao, znam da vi Srbi jedete puno hleba, ne brinite, samo jedite ima ga dosta..Ovde na zapadu kad vide koliko neko jede hleba, malo se začude, jer se ovde hleb ne jede puno...jednom davno kad smo bili na Floridi sa decom i užom familijom, u restoranu su nas malo drugačije gledali jer smo jeli baš puno hleba..a kako i nebi kad nas je bilo 5 odsraslih i dvoje dece...


Sastojci:  300 g kremastog feta sira, 175 ml grčkog jogurta, 1 puna kašika maslinovog ulja, 1 kašičica vinskog sirćeta / ocata, 1 do 2 manje ljute paprike

Priprema:  Ljute papričice ispeći na plotni i ostaviti u kesi da se ohlade.
Oljuštiti je i očistiti od semenki. Ako je paprika ljuta, stavite rukavice na ruke.

Papriku sitno iseckati ili staviti u avan i tučkom je usitniti da dobijete kašu.
Feta sir, gledajte da koristite malo masniji i kremasti sir izmešati sa jogurtom i dobro sjedinite u glatku masu koliko možete.

Dodajte usitnjenu papriku u sir, maslinovo ulje i vinsko sirće i sve dobro sjedinite.( ja sam dodala i jedan manji čen pasiranog belog luka, vi ne morate )
Probajte, ako vam je potrebno da dodate još malo soli, dodajte, ali ja vam ne bih preporučila jer sir je već dovoljno slan sam po sebi.
Ostavite u frižideru najmanje sat vremena da se ukusi sjedine.

Poslužiti sa pita hlebom ili krakerima ili kao prilog pečenom mesu na roštilju.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар