понедељак, 27. јул 2020.

Meatless meatballs ( ćufte bez mesa )

Pravila sam ćufte od pasulja i od plavog patlidžana, ovog puta sa karfiolom i šampinjonima.


Sastojci:  1 manja glavica karfiola, 350 g šampinjona, 1 manja glavica crnog luka, 250 ml hlebnih mrvica, 4 čena belog luka
3 jaja, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna, pola kašičice suvog oregana, pola kašičice suvog timijana, po ukusu so i biber, maslinovo ulje

Priprema:  U veći tiganj zagrejati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti dok luk ne omekša, dodati šampinjone, koje ste prethodno očistili i iseckali na sitne kockice i pržiti sve zajedno dok tečnost, koje su šampinjoni ispustili, ne uvri, pred kraj dodati sitno iseckan beli luk, so, biber, suvi timijan i oregano, promešati i ostaviti da se ohladi.

U šerpu sipati vodu i kašičicu soli i pustiti da provri.
U provrelu vodu dodati karfiol, koji ste očistili i iskidali na sitnije cvetiće. Kuvati dok samo malo ne omekša, ne više od 5 minuta.
Ocediti od vode.
U multipraktik samleti da izgleda kao pirinač, ja sam morala iz dva puta da meljem.

U veću zdelu, sipati samleveni karfiol, dodati ohlađene šampinjone, jaja,seckani peršun,hlebne mrvice ( ja koristim panko hlebne mrvice ) i sve dobro izmešati, ako je potrebno dodati još soli i bibera.
Pokriti providnom folijom i ostaviti najmanje dva sata u frižider da se ukusi sjedine.
Izvaditi i praviti ćuftice veličine po vašoj želji.
Ako kojim slučajem se ne može da oblikuje u ćuftice, dodati još hlebnih mrvica.
Masa bi trebala da bude dobra ako uzmete u ruku smesu i stisnete i ako se, kad otvorite ruku ne raspada, praviti ćuftice.

Napraviti ćuftice i ostaviti ih kratko da odstoje.
Ove ćuftice možete peći u rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili pržiti u tiganju na malo ulja.
Ja sam jednu turu pržila a jednu sam pekla u rerni i ove koje sam pržila su mi bile malo sočnije.
Ćuftice koje sam pekla u rerni sam prvo dobro ohladila, naređala na pleh i ostavila 2 sata u zamrzivaču pa sam ih stavila u kesu za zamrzivač i njih sam zamrzla za neki drugi put. ( nemojte da vam dugo budu u zamrzivaču )


Sos za ćuftice možete napraviti sami ili iz tegle.
Ja sam pravila sama.
U tiganj na zagrejanom ulju ispržiti jednu manju glavicu crnog luka da omekša, dodati nekoliko čenova belog luka, koji ste sitno iseckali, 1 ljutu papriku, koju ste očistili od žilica i semenki i sitno iseckali i kad je povrće omekšalo naliti sa passata sosom i dodati 1 kašiku pirea od paprike ili paradajza, dodati suve začine po ukusu i ako je potrebno dodati soli i krčkati dok se sos ne ukuva.
Pripremljene ćuftice staviti u sos i krčkati sve zajedno desetak minuta ili kraće.

Ćufte poslužiti sa pastom po vašem izboru, posuti iseckanim peršunom ili bosiljkom i ko želi, posuti parmezan sirom.

Ako vam ostanu za sledeći dan, odlične su, meke i ukusne.
Budite vrlo pažljivi kad okrećete ove ćuftice ako ih pržite, jer mogu vrlo lako da se raspadnu ako niste pažljivi.
Umesto ćuftica možete napraviti i vege burgere od ove iste smese, ispeći ih i poslužiti sa listom zelene salate, kolutom luka i kolutom paradajza na nekoj fino prepečenoj kajzerici a nju možete premazati sa gustim grčkim jogurtom ili majonezom...
Ovaj recept može biti i gluten free ako koristite mrvice koje su gluten free.


Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар