среда, 14. април 2021.

Štrudla na malo drugačiji način

 Kanađani nemaju štrudle ali zato imaju slatke hlebove, njihova ideja mi je poslužila da napravim štrudlu, samo na žalost kasno sam primetila da nemam samlevene orahe u frižideru, pa je umesto njih bilo sa cimetom i braon šećerom...ispala je odlično i ovako a sledeći put ću je napraviti sa filom od oraha, šećera i mleka.

Sastojci:  400 do 420 g brašna, 310 ml toplog mleka, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera 70 g šećera,  50 g otopljenog putera, 1 vanilin šećer, korica od pola limuna, 1/4 kašičice soli, 2 žumanca, 75 do 100 g suvog grožđa, 

i još: 40 g omekšalog putera, cimet i braon šećer

Priprema:  U malo toplog mleka dodati kašičicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne. Brašno prosejati, ( ostaviti malo sa strane, pa ako je potrebno dok mesite testo možete dodati )  dodati ostatak mleka, 1 celo žumance i pola od drugog a drugu polovinu ostaviti za premazivanje, otopljen i prohlađen puter, šećer, vanilu, limunovu koricu, so i na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti testo, malo rukama raširite testo i posuti suvim grožđem ( u slučaju da vam je suvo grožđe previše suvo, potopite ga na kratko u vrelu vodu i pre nego što ga dodate testu, ocediti ga i osušiti kuhinjskim papirom )  i zamesiti sve zajedno da se testo sjedini sa suvim grožđem. Ja obično koristim ovo svetlo suvo grožđe jer ga više volim od onog tamnog a vi koristite ono koje imate. Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili testo i ostavite na toplom mestu da se testo dobro podigne.

Nartaslo testo premesiti i rasatanjiti u dužini kalupa u kom ćete peći, Ja koristim kalup za hleb, veličine 33cm X 10 cm. Celu površinu raastanjenog testa premazati omekšalim puterom  i preko posuti izmešanim šećerom i cimetom, zaviti u rolat. Kalup prekriti pek papirom pa zavijenu štrudlu preneti u kalup, pokriti i ostaviti bar pola sata na sobnoj temperaturi da testo još jednom naraste.

Ostatak žumanceta pomešati sa malo mleka i premazati naraslo testo. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 35 do 40 minuta ili dok vam dobro ne porumeni odozgore. Vi najbolje poznajete svoju rernu, nekoj je potrebno više vremena, nekoj manje, ali ako brzo počne da rumeni, pokrijte pek papirom.

Ispečenu štrudlu izvaditi iz pleha i ostaviti na žici da se potpuno ohladi. Iseći na parčiće, posuti šećerom u prahu i poslužiti uz kafu, čaj, mleko.

Moja ideja je bila da ovo testo napravim ovakvo kakvo jeste ali samo da umesto premazujem puterom i posipam cimetom i šećerom napravim fil od oraha i premažem štrudlu sa njim, ali desilo se da mlevenih oraha nije bilo više u frižideru, pa je bilo parola, snađi se. 

Takođe ovo možete napraviti samo kao slatki hleb bez da posipate cimetom i šećerom, mi volimo cimet pa je odatle i ideja došla.

Umesto 2 žumanca, možete da koristite celo jaje, ja sam nekim slučajem imala 2 žumanca u frižideru pa da ih iskoristim. Pečenu štrudlu takođe možete premazati sa malo otopljenog putera, ja nisam.

Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар