четвртак, 8. април 2021.

Super meke puter kifle

 Nama pecivo vrlo često zameni hleb ili ga jedemo za doručak i posle podnevnu užinu. Obično stoje na kuhinjskom stolu poklopljeno staklenim zvonom i kako god da prođemo tuda, uvek se poslužimo sa po jednom, ja mnogo ređe a muž nađe taj deo puta da češće obilazi...hvala bogu te ih može jesti a meni je zadovoljstvo praviti ih jer on koliko god da pojede kilaža mu je ista u zadnjih 40 godina...koji je to srećnik?

Ovaj stalak za torte i kolače sam dobila od mojih dragih prijateljica na poklon...drage moje prijateljice ( a vi znate ko ste ) od ❤ vam hvala

Sastojci:  400 g brašna, 250 g, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 jaje, 25 g šećera, 1 kašičica soli, 55 g omekšalog putera

i još:  80 g slanog putera, malo otopljenog putera za premazivanje pečenih kifli, 1 jaje i 1 kašika mleka

Priprema:  U zdelu u kojoj ćete zamesiti testo, sipajte toplo ali ne vruće, mleko dodajte 1 jaje i kvasac i kuvarskom žicom sjediniti dok se kvasac ne otopi. Dodajte prosejano brašno, šećer i so i spatulom sjediniti u testo. Pokriti i ostaviti 20 minuta da se odmori.

Omekšali puter dodati testu i blago ga utrljati. Radnu površinu vrlo blago pobrašniti, izvaditi testo i mesiti ili ga lupati o radnu površinu sve dotle dok ne dobijete meko i glatko testo. Trebaće vam oko 10 do 15 minuta i dosta strpljenja, ali kad ih budete jeli, videćete da će to biti vredno.

Da proverite da li vam je testo dobro umešeno uradićete ovako, otkinite parče testa i vašim prstima razvucite i ako ostane elastično i ne pokida se, dobro je, ako nije, nastavite da ga još mesite.

Tako umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja i staviti u zdelu, u kojoj ste zamesili, pokrite i ostavite da vam testo naraste.

Naraslo testo pritisnite rukom na nekoliko mesta da isterate gas koji se stvorio, i rukom uzvaditi testo i vašim rukama, vrlo nežno oblikujte testo u kuglu. Vrlo blago pobrašniti radnu površinu i glatku stranu testa okrenuti prema dole a gornju stranu vrlo blago pobrašniti i oklagijom rastanjiti testo u krug debljine oko pola cm. Iseći na 16 delova.


Na svaki deo staviti štanglicu od po 5 g hladnog putera i zaviti u kiflicu.  Zavijene kiflice staviti u pekač koji je oko 22cm širok a oko 33cm dug, ili sličnih veličina i podmazati hladnim puterom.

Pokriti i ostaviti još jednom da se testo podigne. Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom i mlekom, po želji posuti ih semenkama po izboru i ko želi može posuti i sa krupnijom solju, ali obazrivo, da ih ne presolite i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene....budite pažljivi da ih ne prepečete.

Pečene kifle izvaditi iz rerne i dok su tople premazati ih otopljenim puterom, ostaviti kratko da se ohlade i upiju puter pa ih staviti na tacnu i poslužiti tople sa jogurtom, kiselim mlekom ili šta već volite.

Kod nas su ove kifle nestale za jedan dan, tako da ne mogu da vam kažem kakve su sledećeg dana, ali verujem da su odlične samo ih verovatno treba kratko zagrejati pre služenja.


Prijatno!!!!





Нема коментара:

Постави коментар