понедељак, 27. март 2023.

Vigan palenta sa gljivama

Iskreno rečeno ne znam zašto češće ne pravim palentu ( ja to znam kao kačamak ) i ovog puta baš nisam pogrešila što sam je napravila... kod nas se ona najradije jede sa sirom ili kajmakom, ali pošto je post, jela sa sa gljivama.


Sastojci za palentu: 1.75 l vode, 1 kašičica soli, 300 g kukuruznog brašna, 2 čena pasiranog belog luka, 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
Sastojci za ragu od gljiva: 2 do 3 kašike ulja od semenki grožđa, 1 kg gljiva po vašem izboru, 1 glavica crnog luka, 2 do 3 čena belog luka, 150 ml kokosovog mleka, ljuta tucana paprika, 2 grančice timijana, pola kašičice mešavine italijanskih začina, po ukusu so i biber, 1 puna kašika sitno iseckanog peršuna

Priprema:  U šerpu sipati vodu, dodati kašičicu soli i pustiti da voda provri, sipati polako kukuruzno brašno, stalno mešajući sa zicom da nemate grudvica i pustiti da provri, kad je provrelo, smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne, ( ako je potrebno, mešajte češće da ne zagori ) ako vam je previše gusto, možete dodati još 250 ml vode. Pred kraj kuvanja dodati kašiku ulja, sitno iseckan beli luk, dobro izmešati i kuvati još minut - dva. Skloniti sa ringle, poklopiti i ostaviti sa strane.


U veliki i dublji tiganj sipajte ulje i zagrejte ga, dodati sitno iseckan crni luk i izdinstati da omekša i postane staklast, dodati sitno iseckan beli luk i ako je potrebno dodati još malo ulja.
Gljive očistiti i iseći na krupnije,dodati u izdinstan luk i pržiti sve zajedno dok sok, koji su gljive ispustile, ne uvri. Posoliti, pobiberiti i dodati kokosovo mleko ( za one koji ne poste i koji nisu vigan mogu da koriste običnu pavlaku za kuvanje ) i kuvati sve zajedno dok se malo ne zgusne, dodati timijan, pola iseckanog peršuna i tucane ljute paprike ( ko ne voli ljuto može obična tucana paprika ) sve promešati i probati da li je potrebno još soli ili bibera ( koristite sveže samleven biber, mnogo je boljeg ukusa oid već samlevenog bibera )
Poslužiti toplo.

Sipati u tanjir palentu, preko sipati ragu od gljiva, posuti seckanim peršunom, sa još malo tucane paprike i poslužiti.



Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар