Iskreno ne zna, ni da li je pita ni da li je pogača, ali je toliko ukusno da je možete jesti uz ručak ili samostalnu za doručak...
Sastojci za testo: 500 g brašna, 1 kašičica soli, 125 g otopljenog putera, 9 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 100 ml toplog mleka, 200 g kefira, 2 žumanca
Sastojci za fil: 250 g rikota sir, 100 g kremastog kravljeg sira, 4 struka mladog luka ili ako ga nemate može i peršun 50 g omekšalog putera, 1 belance, so po ukusu
i još: 1 belanac, semenke po izboru, 4 maslinke a i ne mora
Priprema: Prosejati brašno ( ja uvek prosejem više brašna, odvojim koliko mi treba za recept a ostatak ostavim sa strane za doradu testa, ono što mi ostane vratim nazad )
Gledajte da su vam sve namirnice sobne temperature. Zagrejati mleko, dodati kašičicu šećera, kvasac i kašiku dve brašna, izmešajte i osavite da vam se kvasac podigne.
U veću vanglicu sipati nadošli kvasac, kefir, 2 blago umućena žumanca, puter i polako dodavti brašno, mešajte varjačom a kad više ne možte varjačom onda zamesiti rukom. Testo vam treba da bude meko i glatko, kad pritisnite odozgore da se testo vrati nazad. Premađite sa vrlo malo ulja ili otopljenog putera, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo lpo naraste. Koliko će brzo testo narasti, zavisi od toplote prostorije. Ja moje obično stavim u prethodno zagrejanu rernu, koja je mlaka.
Dok testo raste pripremite fil. Obe vrste sira izmešjte, dodajte belance i posolite onoliko koliko volite da vam je fil slan. Mladi luk ili peršun oprati, osušiti i iseći na sitno. Ko ne voli peršun ili mladi luk i ne mora stavljati, može samo sa sirom.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 2 dela, oblikovati u kuglu i ostaviti kratko da se testo odmori jer se mnogo lakše tanji.
Rastanjiti jedan deo u pravougaonik oko pola cm debljine, premazati sa polovinom omekšalog putera, posuti sa polovinom sira i posuti seckanim mladim lukom. Zaviti u rolat, spojiti ivice testa po dužini i odseći krajeve ( to će vam biti cvetovi ) Krajeve ostaviti sa strane a rolat iseći na 9 istih trouglića. Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pečenu pogaču ostaviti na žici da se ohladi i pred služenje kidajte je rukama, nikako seći nožem. Meka je kao pamuk i jednostavno se topi u ustima.
Prelepo izgleda, a da je isto toliko ukusna - uopšte ne sumnjam 😍
ОдговориИзбриши