понедељак, 20. март 2023.

Kiflice od kora za pite

 Pravila sam već nekoliko puta ovu vrstu kiflica i kad ih pravim obično ih pravim sa turskim korama, koje su dosta suvlje od naših. Kod nas ima da se kupe turske jufke, kojih ima 3 komada u pakovanju ali su zaista velike a ima koje su već i isečene na trouglove i pakovanja su im od 400 g.

U mom pakovanju je bilo 28 trouglova tako da sam dobila 14 malo većih kiflica.Postupak je vrlo jednostavan pa ako imate i njihove ili naše okrugle kore, mogu se iseći na trouglove i filovati po želji.


Sastojci: 400 g turskih ili naših jufki za pite, 300 ml kisele vode, 100 ml ulja, 1 belance, 25 g brašna, 1/4 kašičice praška za pecivo
Sastojci za fil: 350 g kravljeg sira, 200 g rikote, 1 belance, soli po ukusu
i još: 1 žumance 1 do 2 kašike mleka, semenke po vašem izboru

Priprema: U zdelu staviti belance, dodati ulje i kiselu vodu i umutiti žicom zajedno, dodati brašno i prašak za pecivo i sjediniti  sve zajedno.

Staviti jedan trougao, premazati masom od kisele vode, staviti drugi trougao te i njega premazati, staviti jednu dobro punu kašičicu fila od sira, koji ste prethodno napravili ( ja sam igrom slučaja imala 1 belance u frižideru, ako nemate onda koristite celo jaje da vam ne ostaje po frižideru ) i zaviti u kiflicu, tako što ćete bočne strane uviti prema unutra. Stavljati ih na pleh prekriven pek papirom.


Ako imate kore umesto trouglova, premazati celu koru, staviti drugu preko pa iseći kore u trouglove ili u traku, staviti fil od sira, podviti prema unutra bočne strane i zaviti u rolatić.


Tako raditi dok imate materijala. Na kraju umutiti žumance sa mlekom i premazati zavijene kiflice, posuti semenkama po vašem ukusu i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 do 20 minuta ili dok vam kiflice ne porumene.


Ako želite da su vam kiflice hrskave onda ih samo ostaviti na žici da se ohlade a ako ih volite da su vm meke, pokriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se kratko ohlade.


Poslužiti ih tople sa jogurtom ili kiselim mlekom...
Ovde možete videti još recepte za kiflice od kora...ima jako puno recepata da ih ne pišem sve.


Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар