понедељак, 21. новембар 2022.

Cimet rolnice lagane kao pero

 Aleksandru sam "upoznala" još dok sam bila na Coolinarici, obe imamo istu ljubav, prelepi engleski porcelan i on nas je ustvari i povezao...

Jutros, na Instagramu vidim njenu objavu za cimet rolnice i danas zaista nisam imala nameru da mesim, jer sam imala neke druge obaveze a onda pomislim, ma to nije puno 300-350 g brašna, poješće se to kod nas, danas ne sigurno, ali već sutra ih neće biti i bila sam u pravu, ostale su samo još 2 sutra za doručak.

Recept želim da podelim sa vama a Aleksandru možete naći na You Tube kanalu Moja mala kuhinja ili na IG @mojamalakuhinja, mlada žena, mama dveju devojčica ali se svašta može naučiti od nje.

Pisani recept ćete naći ovde.

Sastojci za testo: 300 do 350 g brašna, 150 ml toplog mleka, 30 g šećera, 10 g svežeg ili 4 g suvog kvasca, 1 kašičica vanilla paste ili semenkice sastrugane iz mahune vanile, malo soli, 1 jaje, 80 g putera sobne temperature i 1 kašika jogurta

Sastojci za premaz testa: 150 g braon šećera, 150 g omekšalog putera, 1 kašika cimeta

i još: 100 g krem sira, 80 g šećera u prahu, 1 kašičica vanile

Priprema: Prosejati brašno i ostavite na stranu. Odvojiti od ukupne količine 50 g i ostaviti jer će vam trebati za doradu testa. 

U manji lonćić zagrejati mleko da je toplo,dodati kvasac, šećer i malo brašna od onih 300 g, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati sve ostale sastojke; vanilu, 1 jaje, prstohvat soli, omekšali puter, jogurt i podignuti kvasac i zamesite testo ali tek da sjedinite sve sastojke. Poriti i ostaviti 10 do 15 minuta da počne da se razvija gluten.

 Tako umešeno testo testo će biti veoma meko pa ćete, posle odmaranja  dodavati po malo od onih preostalih 50 g brašna dok ne umesite meko i glatko testo, ali ne dodavati više brašna. Ako je potrebno, testo mesiti malo duže. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Vreme vam ne mogu reći jer zavisi od temperature u vašoj kući.

Dok testo raste, sjedinite sve sastojke za premaz. Ja sam ovde jedino smanjila količinu putera jer mi se činilo da je 150 g previše pa sam stavila samo 100 g i takođe sam smanjila količinu šećera na 100 g. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo rastanjite na pobrašnjenoj radnoj površini, debljine oko pola cm. Premažite sa pripremljenim nadevom i zaviti u rolat. ( u slučaju da se malo steglo, staviti u mikrotalasnu na desetak sekundi, ali pazite masa ne sme da bude tečna )

Manji pekač, 20cm X 20cm ili sličnih veličina, premazati puterom ili prekriti pek papirom. 

Pripremljen rolat podeliti na onoliko rolnica na koliko želite da ih imate. U moj pekač je stalo 9 rolnica, što znači ja sam moj rolat isekla na 9 manjih parčića. Svako parče staviti u pekač sa razmakom između jer rolnice će još da narastu i tokom stajanja i tokom pečenja.

Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.  Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta.

Dok se rolnice peku, pripremite namaz od krem sira, prah šećera i vanile tako šo ćete umutiti malom žicom sve zajedno da nema grudvica. Ako vam je gusto, dodati pola kašičice mleka, ali ovaj namaz ne sme da bude redak.

Izvaditi ispečene rolnice, sačekati vrlo kratko i kašikom premazati namaz dok je još vruće.

Skuvati kafu ili čaj i poslužiti ih tople. Odlične su i kad su sobne temperature a nama ove dve, koje su preostale, biće doručak uz šolju mleka.

Ja ću ih sutra ujutru samo kratko zagrejati, jer baš ne volim hladno pecivo, pa koje god da je.

Aleksandra, od ❤ ti hvala na ovom receptu.

Prijatno!!!

недеља, 20. новембар 2022.

Paradajz čorba sa šampinjonima

 Sinoć smo bili na lovačkoj večeri, jelo se malo više i kasnije nego občno i danas je moralo da se napravi nešto lakše.

Izbor je pao na ovu čorbu jer sam imala šampinjone koje sam morala da iskoristim, bile su namenjene za nešto drugo, ali to će neki drugi dan tokom nedelje.

Sastojci: 1 osrednja glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 2 veća čena belog luka, 450 do 500 g šampinjona, 750 ml temeljca, 450 ml kuvanog paradajza, po ukusu; suvi začin, so, biber, mešavina italijanskih začina,oko 25 g sveže izrendanog parmezana, sveže isečen peršun

Priprema: Na 2 kašike zagrejanog ulja, ispržiti da omekša sitno isečen crni luk. Dok se luk prži, očistiti i iseći šampinjone na velićinu koju vi volite. Beli luk očistiti i sitno iseći i sve to dodati u ispržen crni luk i pržiti sve zajedno dok pečurke ne ispuste svoju tečnost, oko 5 minuta.

Naliti supom ili vodom sa povrtnim buljonom, dodati kuvani paradajz, začini po vašem ukusu,so i biber i ako je potrebno vrlo malo šećera, ako je kuvani paradajz kiseo. Ja volim da mi je čorba po malo ljutkasta pa dodajem 1 kašičicu ljutog prea od paprika, koji ovde kupujem u  turskoj prodavnici a vi možete dodati i kašiku ajvara ako nemate ovaj pire.

Pustiti da sve to provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuvati na slabijoj vatri oko 20 do 25 minuta.


Pred služenje posuti sitno isečenim peršunom, dodati sveže izrendan parmezan sir i poslužiti toplo uz hleb sa belim lukom ili šta vi već volite.
Ja sam imala i malo mladog luka pa sam to sitno iseckala i posula zajedno sa peršunom.


Prijatno!!!

U kući je bila i štrudla koja je ostala od prekjuče i danas sam je samo malo zagrejala u rerni i to nam je bila poslastica posle ručka.



среда, 16. новембар 2022.

Štrudla sa orasima sa lisnatim testom

 Jelo nam se nešto slatko i u kući sam imala jedino mlevene orahe i rešim da isprobam jedno testo koje mi se vrti u glavi već nekoliko nedelja,, već sam probala da ga napravim jednom pa nešto baš nisam bila zadovoljna.

Ova štrudla je pečena u kalupu za hleb, bila bi mnogo bolja da je pečena na običnom plehu, ne bi ovoliko otišla u visinu i ja ne volim kad je ovako šuplja, ali ukus joj je fantastičan a testo je boli glava😊😊❤❤...sledeći put kad je budem pravila, u sredinu ću staviti fil ( može koji god poželite, ja ću sledeći put sa jabukama i džemom, iseći ću stranice i samo ih ukrstiti jednu preko druge i rastanjiću ga malo manje...

Sastojci: 500 do 550 g brašna, 7 g suvog kvasca, 170 ml kefira ili tečnog jogurta, 60 g kisele pavlake, 60 ml ulja, 2 i po jajeta, pola kašičice soli, 50 g šećera, 1 kesica vanile, limunova korica, 

Za fil: 400 g mlevenih oraha, 100 g šećera u prahu, 2 kesice vanile, 200 ml vrelog mleka, 100 g suvog grožđa ili po ukusu

i još: 160 g putera, pola umućenog jajeta, 1 kašika mleka

Priprema: Prosejati 550 g brašna i ostaviti na stranu. U zdelu staviti šećer, so, vanilu, kvasac, jogurt, 2 jajeta a jedno umutiti pa sipati pola a pola ostaviti za premazivanje testa, limunovu koricu i kiselu pavlaku i kuvarskom žicom umutiti sve zajedno i postepeno dodavati prosejano brašno i varjačom mešati testo, kad ne budete više mogli da mesite varjačom, nastaviti rukom. Meni je tačno trebalo 550 g brašna a ja sam prosejala još nekih 50 g ekstra, koje sam koristila kad sam oklagijala testo. 

Umešeno testo treba da bude meko i da se vrlo malo, skoro ništa, lepi za ruke. Oblikovati testo u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, napravite fil od oraha, tako što ćete sve sastojke sastaviti zajedno. Ja po nekad, kad imam višak belanaca, umesto vrelog mleka dodam umućena belanca u mlevene orahe.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 10 jednakih delova, kod mene je to skoro po 100 g svako. Ja sam pola testa zamrzla, jer mi nisu bile potrebne 2 štrudle a vi možete napraviti 2 štrudle  ili zamrznuti jedan deo testa, pa kad vam je potrebno, samo odmrznuti testo i napraviti šta želite. Od jedne polovine možete napraviti slatke kiflice.

Svaki deo testa premesiti, oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti da se testo malo odmori. Ja sam za ovo testo koristila smrznuti puter jer mi se testo lepše lista kad mi je puter smrznut i lakše mogu da ga narendam preko testa. Inače uvek kad nađem puter da je na akciji, kupim više komada pa ga čuvam u zamrzivaču.

Uz dodatak brašna ( onih 50 g kojih sam ostavila na stranu ) rastanjiti svaku kuglicu  u veličini malo većeg plitkog tanjira i na svaki deo izrendati na krupnu stranu smrznuti puter, ( oko 20 g svaki deo )  stavljati jednu preko druge a između puter, na zadnju ne stavljamo puter.

Pobrašniti radnu površinu pa prvo rukama malo rastanjiti testo a onda nastaviti oklagijom u dužini koliki vam je pleh ili pekač u kom ćete peći, da vam je testo malo deblje od 0.5cm debljine.

Rastanjeno testo premazati polovinom fila, 2/3 testa pa raseći trakice na kraju testa ili premazati filom celo testo i zaviti u rolat. Staviti u pekač, koji ste prekrili pek papirom, pa tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Pokriti i ostaviti da još jednom naraste.

Uključiti rernu da se greje na 175°C. Narasle štrudle premazati onom polovinom jajeta koje ste ostavili od testa u koje ste dodali kašiku mleka i ako želite možete posuti listićima badema ili makom a i ne mora ništa.
Peći oko 35 do 45 minuta u zavisnosti kako vaša rerna peče.

Da sam moju štrudlu pekla na običan pleh ne bi ovako mnogo narasla u visinu i ne bi se fil odvojio od testa, ali ja sam je pekla u kalupu za hleb, veličine 10cm X 32 i nije imala gde već da raste u visinu, takođe sam trebala testo da izbodem malo nožem, ali ja sam zaoravila.


Ukusom sam izuzetno zadovoljna a sledeći put ću probati onako kako sam vam napisala u uvodu recepta pa ću videti razliku.

Po pečenom testu štrudle možete da vidite koliko je ovo testo fantastično i može se koristiti za mnoga peciva, slatka i slana.

Prijatno!!!

недеља, 13. новембар 2022.

Gratinirane palačinke

 Volim palačinke jer s njima se svašta može napraviti; slatko ili slano, što god vam je po volji..Ja sam danas od njih apravila kompletan ručak a posle ručka smo se zasladili  palačinkama sa džemom.

Sastojci: 6 velikih palačinki, 200 g kisele pavlake, 400 g suhomesnatog po vašem izboru, 300 g provolone sira, 50 g izrendanog parmezana, ljuti sos ili kečap

Za preliv: 250 ml pavlake za kuvanje, 50 g kisele pavlake, 2 jaja, 25 do 30 g izrendanog parmezana ili mozzarela

Priprema: Palačinke napravite po vašem omiljenom receptu. Ja ih pravim bez da merim jer tačno znam kako testo treba da mi izgleda i obavezno testo umutim bar sat vremena ranije da mi malo odstoji, ili preko noći da mi odstoji u frižideru.

Za vas kojima je potreban recept za palačinke ja ih pravim po ovom receptu. 3 jajeta, 250 ml mleka, 250 ml kisele vode, 2 pune kašike suncokretovog ulja, prstohvat soli, 225 g prosejanog brašna, malo ulja za premazivanje tiganja.

Prvo pripremiti testo za palačinke, koje ja obično pripremim veče pre i ostavim preko noći u frižider, a ako već mutite testo ujutru, obavezno ostaviti testo da odstoji bar sat vremena, dobićete mnogo lepše i mekše palačinke. Umutiti žicom 3 jajeta, dodati mleko, prstohvat soli, brašno, ulje i umutiti sve zajedno da dobijete glatko testo. Testo je dosta gusto, tako treba da bude. Ja ujutru kad izvadim testo iz frižidera, ostavim da odstoji 15 do 20 minuta na sobnoj temperaturi, onda dodam kiselu vodu, sve sjedinim i ostavim još 5 minuta da mi pena od kisele vode nestane onda neću imati one sitne rupice po njima od pene. Takođe rupice po palačinkama imate jer vam je tiganj prevruć.

Svaku palačinku premazati sa kašikom kisele pavlake, ali ne do kraja ivica. Posuti sa malo sveže izrendanim parmezanom, preko staviti suhomesnato koje vi volite. Ja sam koristila tanko isečen suvi vrat i šunku. Preko šunke staviti dva listića provolone sira  i preko sam stavila ljuti sos, koji sam izmešala sa domaćim kečapom, koji sam dobila od prijateljice. Zaviti palačinku tako što ćete bočne strane prebaciti malo prema unutrašnjoj strani da prekrije nadev, da ne iscuri fil. 
U manji pekač ređati palačinke jednu do druge. Umutiti sve sastojke za preliv ( nemojte soliti jer suhomesnato je slano ali ako volite da je malo slanije, posoliti vrlo malo ) i preliti preko napunjenih palačinki. Po želji možete posuti i izrendanom gouda ili mešavinom italijanskih sireva.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ili dok vam gornja strana ne porumeni. 
Kratko prohladiti, posuti seckanim peršunom i poslužiti sa salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!!

субота, 12. новембар 2022.

Hrskava pileća krilca na marokanski način

Odavno nismo jeli pileća krilca pa dođe red i na njih.


Sastojci: oko kg do 1.25 kg pileća krilca, 20 ml ulja, 1 kašičica dimljene crvene paprike, 1 kašičica mlevenog cumina, 1/4 kašičice cimeta, 1/4 kašičice mlevenog đumbira, 1/4 kašičice ili po ukusu, ljute mlevene paprike, 1/4 kašičice kurkume, pola kašičice soli, 1/4 kašičice bibera

Sastojci za umak od jogurta:  250 ml gustog jogurta, 30 ml sveže isceđenog soka od limuna, 1 puna kašika sitno iseckane nane / mente, 1 kašika sitno iseckanog korijandera, 2 kašike meda, ili po ukusu, po ukusu so i biber

Priprema:  Krilca očistiti od onih malih krilca na kraju, viška kožice i masnoće, oprati ih i osušiti.
U veću zdelu staviti osušena krilca, preliti sa uljem i dobro ih izmešati da se ulje obavije oko mesa.

U posebnu zdelicu sipati sve začine i izmešati ih kašičicom da se sjedine.
Sipati začine preko krilca i ponovo ih izmešati da se začini ravnomerno rasporede po krilcima.

Pleh prekriti alu folijom, ako imate ovu novu vrstu, za koju se ništa ne lepi, ako nemate, blago premazai foliju sa vrlo malo ulja ili isprskati sprejom za pečenje i naređati krilca, ali da se ne dodiruju, nego da ima malo prostora između.

Uključiti rernu na 200°C i kad se zagreje, peći pripremljena krilca, oko 40 minuta, ili dok vam lepo ne porumene. Na pola pečenja, okrenuti krilca.

Dok se krilca peku, pripremiti umak od jogurta.
Sve sastojke staviti u zdelu i izmešati, ako je potrebno, dodati još soli i bibera.

Krilca možete poslužiti sa domaćim pomfritom ili šta vi već volite i hladnim pivom.


Prijatno!!!

петак, 11. новембар 2022.

Pečena muškatna tikva sa semenkama od suncokreta ( Roasted Butternut Squash in Salsa Verde )

Može da vam bude prilog uz pečeno meso ili vege ručak.


Sastojci: 1 veća muškatna tikva, 50 ml maslinovog ulja, po ukusu morska so i sveže samleven biber, pola kašičice dimljene paprike, 2 do 3 čena pasiranog belog luka, 10 g tostiranih pinjola, 10 g tostiranih semenki suncokreta, 1 do 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna i bosiljka

Priprema: Tikvu oprati, oljuštiti i očistiti od semenki.
Iseći na veće kockice, preliti sa maslinovim uljem,posoliti, pobiberiti i posuti sa mlevenom dimljenom paprikom i isipati na pleh, prekriven pek papirom ali da ne bude na gomili, nego rasporediti svuda po plehu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta ili dok vam tikva ne omekša i onda isključiti donji grejač i uključiti samo gornji grejač da tikva porumeni.

Dok se tikva peče, istostirati pinjole i semenke suncokreta i kad se malo prohlade, grubo ih iseći.
Peršun i bosiljak sitno iseckati a beli luk ispasirati ili sitno iseckati.
Sve to staviti u jednu veću zdelu.

Ispečenu tikvu,zajedno sa uljem, sipati u zdelu gde su pinjoli i vrlo pažljivo promešati sve zajedno.
Ostaviti da odstoji najmanje desetak minuta da se ukusi sjedine.
Poslužiti toplo a može se jesti i sobne temperature.

Prijatno!!

четвртак, 10. новембар 2022.

Čatni od belog luka

Beli luk obožavam, oduševila sam se kad sam videla ovaj recept, sa njim vas vodim u daleku Indiju


Sastojci: 2 velike glavice belog luka, 65 do 125 ml ulja, 2 kašičice mlevene ljute paprike ( ili po vašem ukusu), 1/2 kašičice kurkume, 1 1/4 kašičice mlevenog koriandera u prahu, 1/2 kašičice semenke cumina, po ukusu soli

Priprema:  Očistiti beli luk,i napraviti pire od njega u avan ili pomoću noža, tako što ćete ga sitno iseckati i smrviti stranom noža i nastaviti da ga seckate, taskođe možete ga pasirati onom spravicom za beli luk.

U plići tiganj sipati ulje, zagrejati ga na osrednjoj temperaturi i dodati cumin koji ste prethodno malo smrvili u avan, pržiti u ulju vrlo kratko, dodati sve ostale začine ( kurkumu, mlevenu papriku,prah koriandera) i pržiti vrlo kratko,( pazite da vam ne izgori, jer paprika kad izgori bude gorka) sipati nekoliko kašika vode, dobro promešati, da vam se začini,koji su se zalepili prilikom prženja,odvoje od dna i sjedine sa vodom.Pržiti dok vam, skoro, voda ne uvri.

Dodati pire od belog luka propržiti, smanjiti temperaturu i pržiti oko dvadesetak minuta. Ja sam dodavala još po malo vode i povremeno promešajte, da vam pire ne izgori.
Ovde je vrlo važno da se dugo krčka u ovim začinima.
Gotov čatni posoliti po ukusu,ohladiti i sipati u teglicu i držati u frižidferu.

Ovaj čatni vam može poslužiti kao sos za špagete ili prilog uz pečeno ili kuvano meso ili kuvani krompir.
Boja čatnija će vam zavisiti od paprike koju koristite.

Prijatno!!

среда, 9. новембар 2022.

Marinirana karfiol salata

Odlična salata koja može da bude samostalni vege obrok ili kao prilog uz pečenu ribu ili meso..


Sastojci za preliv: 100 ml maslinovog ulja, 50 ml ili po ukusu, vinskog sirćeta, 1 kašičica dijon senfa, 2 čena sitno isečenog belog luka, 1 kašika italijanskog začina, po ukusu soli, po ukus sveže samleveni biber
Sastojci za salatu: 1 glavica karfiola, 75 g iseckanih maslinki, 200 g paprike iz turšije, 1 crvena paprika, 1 manja glavica ljubičastog luka, 2 do 3 rotkvice, 2 pune kašike sitno sečenog peršuna

Priprema:  Karfiol očistiti, oprati i iseckati na sitne komadiće. Ako kojim slučajem ne volite svež karfiol onda ga vrlo kratko skuvati na pari. Mi volimo da ga jedemo svež karfiol jer je hrskav i blagog ukusa.

Sve sastojke iseckajte i dodajte zajedno sa karfiolom u veću zdelu.
Sastojke za preliv ( po želji u preliv se mogu dodati i 2 kašike sveže izrendanog parmezana, ja nisam jer mi je trebala posna salata ) sipati u zdelu i umutiti viljuškom.

Italijanski začin se može kupiti gotov ili ga sami napravite ovako.
Preliti preko karfiola i izmešajte, pokriti sa providnom folijom i ostavti najmanje pola sata u frižider da se ukusi sjedine.

Salatu poslužiti uz meso, ribu ili kao samostalni obrok.


Prijatno!!

уторак, 8. новембар 2022.

Pašteta od dimljenog lososa

Pre nekoliko dana kupim dimljeni losos jer sam planirala da napravim toplu salatu od krompira s njim. Kad sam otvorila pakovanje nije bio onaj losos koji obično kupujem ( tog nije bilo svežeg već smrznut i to je bio razlog što ga nisam kupila pa sam se odlučila za ovaj losos koji nisam mogla da vidim kakav je unutra ) Nije mi se baš mnogo dopalo kako je izgledao pa sam odlučila da ga upotrebim za paštetu / pate.

Sastojci: 200 g dimljenog lososa, 175 g krem sira, 1 manja glavica ljubičastog luka, 2 pune kašike majoneza, 1 puna kašika rena, po 1 puna kašika peršuna i mirođije, 1 kašika limunovog soka, biber, 1 kašičica dijon senfa, 1 kašičica kapara

Priprema: Viljuškom sjediniti majonez, ren i krem sir, dodati sitno isečen ljubičasti luk, kaoare isprati pod mlazom hladne vode te i njih sitno iseckajte.

Dodajte sitno isečen dimljen losos, limunov sok, začinske biljkice i dijon senf i viljuškom sve dobro sjedinite. Kad mešate viljuškom pritiskajte da izmrvite što više losos ili ako želite da imate kremastu teksturu stavite sve zajedno u multi praktik i samleti onako kako želite da bude kremasto.

Ja nisam koristila  multi praktik ali sam viljuškom pritiskala dok sam mešala jer nisam želela da imam kremastu paštetu, ali sam je ipak na kraju dobila. Tek na kraju dodati biber ali nemojte soliti jer dinljeni losos je dosta slan. ( bar moj je bio )


Sjediniti sve zajedno, sipti u neku manju posudu sa poklopcem i ostaviti u frižider bar sat vremena da se ukusi sjedine.

Po želji, možete oblikovati u kuglu pa kuglu uvaljati u neke semenke po izboru ili u mešavinu raznih zelenih začinskih biljkica. 

Poslužiti sa prepečinim hlebom ili krekerima.

Nama je ovo bila užina u poslepodnevnim časovima a inače odlično je i za večeru ili kao predjelo koje možete poslužiti uz pivo.

Ja sam malo posula i semenkama, jer mi je baš tako prijalo, vi kako hoćete

Prijatno!!!



уторак, 1. новембар 2022.

Šareni hleb sa bundevom

 Volim da se igram sa testom i bilo mi je zadovoljstvo praviti ovaj hleb i napravila sam 3 hleba, jedan u zamrzivač jedan smo odmah jeli a jedan smo dali komšijama za Halloween.

Sastojci za beli deo testa: 500 g brašna, 250 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 7g suvog kvasca, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, ili po ukusu,pola kesice praška za pecivo

Sastojci za testo od bundeve: 500 g brašna, 250 ml toplog mleka, 1 i po jaje, 7 g suvog kvasca, 100 g ispečene bundeve, 1 puna kašičica kurkume, 60 g omekšalog putera, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, pola kesice praška za pecivo

Priprema: Prvo umesiti belo testo. U toplo mleko dodati šećer, kvasac, jedno celo jaje a drugo razmuiti pa pola sipati u belo testo a polovinu sačuvajte za žuto testo.

U prosejano brašno staviti so i prašak za pecivo, promešati i dodati toplo mleko i zamesite testo. U zamešeno testo dodati omekšali puter i mesiti sve dotle dok se puter ne sjedini sa testom. Oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja i ostaviti na stranu da testo raste.

Sad umesiti žuto testo. Ovde će vam možda trebati malo više brašna od 500 g u zavisnosti koliko vam je bundeva vlažna. Meni bundeva nije bila dovoljno žuta pa sam morala da dodam punu kašičicu kurkume da bih dobila kontrast. Ja sam koristila muškatnu tikvu, koju sam prethodno ispekla, ohladila i napravila pire, jedan sam deo zamrzla a jedan deo iskoristila.

Oba testa podelite na 18 jednakih delova, svaki deo premesiti, oblikovati u kuglu i ostaviti da se kratko odmori.

Rastanjiti oba u kocku velčiine manjeg tanjira, ( trebaće vam pomoć brašna da testo rastanjite )  staviti jedno preko drugog ) još  malo oklagijom preći da se testa zalepi jedno za drugo, donji deo testa iseći na trakice, malo ih uvrnuti i onda svaka dva dela uplesti, gornji deo zaviti kao kiflu i onda preći celom dužinom preko upletenog dela. Malo rukama ušuškati  krajeve i preneti u pleh. Ja sam koristila pleh veličine 10cmX 22cm i u svakom plehu mi je stalo po 6 ovakvih kiflica.. Ako koristite veći pleh može da vam stane i po 9 kiflica, onda će biti dovoljno za 2 hleba.

Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo raste. Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Naraslo testo premazati sa malo mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta.


Ne znam da li biste  dobili isti efekt ako bi ste testo razvili u veći pravougaonik pa ga zavili kao babku a još jedna ideja je da se testo podeli na pola, pa staviti oba testa jedno preko drugog, zaviti u rolat pa preseći na pola i uplesti ali tako da je sečena strana uvek gore.. možda ja probam da napravim i na taj način, mislim da bi šare bile jako lepe.


Prijatno!!!