петак, 8. фебруар 2013.

Paradižot ( šne nokle ) sa prelivom od vanile

Volim šne nokle i davno, davno ih nisam jela, ni pravila,mislim da sam ih zadnji put jela pre 4 godine, kod drugarice.


 Sastojci za noklice: 5 belanaca, 4 – 5 kapi limunovog soka

 Sastojci za kremicu: 375ml mleka, 375 ml pavlake, 5 žumanaca, 100 g šećera, 1 mahuna vanile ili 1 kašika vanilla paste, 4 – 5 kapi prirodnog ulja od pomorandže ( po ukusu izostaviti )

Priprema: U dublju šerpu staviti mleko i pavlaku sa mahunom vanile, koju ste rasekli na pola i sa tupim delom noža skinuli semenkice i pusiti da provri.Kad provri izvaditi mahunu vanile. ( Ja koristim vanilla paste )

Dok se mleko zagreva, odvojiti žumanca od belanaca, umutiti belanca sa nekoliko kapi limuna, dodatkom limunovog soka,noklice će biti čvršće.

Vaditi noklice sa kašikom i spuštati ih u vrelo mleko i kuvati ih,kuvane izvaditi rešetkastom kašikom i ostaviti u cediljku da se ocede.Tako raditi dok imate belanca.

Kad su noklice kuvane, treba vam ostati pola litre mleka.

Mutiti žumanca zajedno sa šećerom dok ne dobijete gustu i svetlu kremu…dodati kapi narandžinog ulja, sve sjedinite.

Vrelo mleko uzimati sa kutlačom i polako sipati u žumanca,stalno muteći mikserom,ovo radimo da temperiramo žumanca, u protivnom žumanca će nam se skuvatu u dodiru sa vrelim mlekom..tako uraditi sa 3 do 4 kutlače toplog mleka. Vratiti šerpu sa mlekom na šporet i polako sipati temperirana žumanca nazad u ostatak mleka. Kuvati, stalno mešajući na niskoj temperaturi dok ne dobijete gustu kremu koja bi trebala,kad je dovoljno gusta da prekrije zadnji deo varjače i kad vi povučete prstom da ostavi trag iza sebe.
Krema bu trebala da bude potpuno glatka, ako nije,možete je procediti kroz cediljku u slučaju da niste dobro temperirali žumanca ili umutiti sa štapnim mikserom ( on će razbiti sve grudvice ).

Rasporedite noklice u manje posudice ili u jednu veću, preliti skuvanim kremom i ostaviti u frižider da se ohladi.  (po ukusu možete staviti po dnu posude petite beure keks, staviti noklice i sipati kremu  preko njih, ja ih volim bez keksa)

Poslužti  dobro ohlađene.

Ova krema se može koristiti i za razne prelive za pite sa voćem ili palačinke.


Prijatno!!!

4 коментара:

  1. Stalno mužu pričam o Šne noklama (on ih nije nikad jeo) a nikako da napravim. Ne znam ni sama zašto, nije komplikovano i ne traje dugo, najduže traje hlađenje.

    ОдговориИзбриши
  2. joj sne nokle.. mislim da sam ih zadnji put jela u djetinjstvu.. i uvijek sam voljela vise zuti dio nego bijeli.. hehe.. moracu i ja da se nakanim da ih napravim nekad kad nabavim domaca jaja =)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za ovo ti ne trebaju domaća jaja, jer kuva se i belanac i žumanac. Ja ovde retko kad dobijem domaća jaja, ali kupujem jaja koja sadrže lutein u sebi i baš su lepa žuta, kao domaća.

      Избриши