Izvanredna poslastica koja je će vas oduševiti ukusom i mirisom.
500 g kora za pitu
1 kg jabuka
ulje i kisela voda za premazivanje kora
šećer, u zavisnosti od slatkoće jabuka
2 kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma
50 g griza
Za kremu:
1 l mleka
4-5 kašika šećera ili po ukusu
3 kesice pudinga od vanile
Priprema:
Staviti mleko da se kuva zajedno sa šećerom, oduzeti malo od tog hladnog mleka i razmutiti puding u njemu.
Kad mleko provri sipati razmućeni puding i kuvati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre i pustiti da se ohladi, povremeno promešajte,da se ne stvori korica odozgore.
Jabuke očistiti i izrendati.
U jednu manju zdelicu staviti 3 - 4 kašike šećera i izmešati sa dve kesice vanilinog šećera sa ukusom ruma ( ili koji imate ) u drugu sipati ulje i u treću staviti nakoliko kašike griza.
Vatrostalnu zdelu, veličine 32cm X 23cm podmazati sa malo ulja. Ja sam moje kore presavijala na trećinu i tako ih stavljala.Podeliti kore na pola ( ja sam zaboravila, pa mi je ostalo malo više kora odozgore bez fila, i one su se malo teže sekle,ali nam to nije ništa smetalo ) Na dnu, staviti 3 do 4 kore,svaku premazati sa malo ulja i kisele vode i na petu koru,koju ste premazali posuti sa oceđenim jabukama,preko jabuka posuti sa malo šećera i malo griza i tako uraditi sa prvom polovinom kora. ( pazite da imate dovoljno jabuka za sve kore ) Na zadnju koru ne stavljati jabuke.
Sipati prohlađeni puding preko zadnje kore i ponoviti postupak kao sa prvom polovinom kora,premazati sa uljem, posuti sa oceđenim jabukama, grizom i šećerom, drugu koru preko i opet jabuke, griz i šećer i tako dok imate kora. Završiti sa korom, koju ćete samo premazati uljem.
Rernu zagrejati na 175*C i peći, dok vam gornja kora blago ne porumeni ( meni je trebalo oko 50 do 55 minuta, vi najbolje znate kako vaša rerna radi )
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Iseći na kocke, posuti sa prah šećerom i poslužiti sa kafom ili sokom.
Ova pita se može napraviti i posna,ako umesto mleka koristite sok od jabuka ili mleko od badema,pirinča,soje.
Prijatno!!!!!
Two in one.... I'm speechless...
ОдговориИзбришиIt's just perfect, so yummy!
Have a wonderful day, Zokie! :)
Thank you so much,my dear friend. You love sweets and When you have a chance, try it...you will be amazed with taste.
Избришиdivno!
ОдговориИзбришиHvala Tamara.
ИзбришиJako fino.
ОдговориИзбришиDilajla...hvala ti puno.
ИзбришиЗори,прекрасен десерт!Поздрави:)!
ОдговориИзбришиMилена,много хвала и пуно поздрава и теби.
ИзбришиPredivan kolač, bilo bi ga lepo isprobati!
ОдговориИзбришиHvala Sanja...kolač je veoma jednostavam i veoma ukusan.Topli pozdrav.
ИзбришиOvo mi izgleda kao baklava i krempita, fora!
ОдговориИзбришиHvala Ingrid....ako imaš vremena probaj, dopašće ti se,sigurna sam.
ОдговориИзбришиU kratkom roku sam isprobala par recepata sa tvog bloga i odusevljena sam. Planiram jos nekoliko i ovu pitu naravno. Savrseno! Veliki pozdrav i sve pohvale na ulozenom trudu i prelepim slicicama tvojih jela koje me teraju u kuhinju. :))) Zaista divno!
ОдговориИзбришиSnežana, zadovoljstvo je čuti ovako lepe reči. Meni je izuzetno drago da ti se dopada to što si isprobala, i dalje ću se truditi da vam donesem lepe recepte na blogu.Od srca ti hvala i topli pozdrav.
ИзбришиOvo je mnogo mnogo dobro!
ОдговориИзбришиHvala Vera...kad dolazi od majstora,kao što si ti, puno znači.Topli pozdrav.
ИзбришиProbano veceras i nestalo :)) Prelepo! Veliki pozdrav !!!!
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala i radujem se da vam se pita, pripremljena na ovaj način, dopala.Topli pozdrav.
Избришиbas je dobar Milice... sa jabukama I jos vanilla krema...
ОдговориИзбришиŠta d akažem , nego pravim! :)
ОдговориИзбришиOvo je fantasticno! Moracu da probam :)
ОдговориИзбришиSanja,nadam se da će vam se dopasti. Hvala na poseti.
ИзбришиNema na cemu. Cesto navratim u potrazi za inspiracijom. I vi ste dobrodosli na moj blog. On je doduse na finskom jeziku, ali ako vas nesto posebno interesuje, rado cu prevesti.
Избриши