понедељак, 6. мај 2013.

Knedle sa voćem

Za pravljenje knedli sa sezonskim voćem postoje tri standardna recepta za testo. Kreativne varijante osnovnih recepata su moguće u toku rada, a postiže se povećavanjem ili smanjenjem količine sastojaka,dodavanjem omiljenih aromatičnih sastojaka i slično. Testo od krompira može da bude sa više ili manje putera,testo od posnog sira sa više ili manje mlevenih oraha,što će dati potpuno novi ukus. Ja ću vam ostaviti ovde tri osnovna recepta koji mogu da budu dobra osnova da napravite knedle sa voćem po svom ukusu. 


Knedle sa šljivama: 900 g skuvanog i očišćenog što suvlje vrste krompira ( kod nas je to russet potato ) 450 g brašna, 45 g putera, 1 celo jaje i 1 žumance, malo soli,  + brašna za doradu knedli
i još: 35 do 40 šljiva
Za posip od prezli: 150 g panko mrvica, 100 g putera, 50 g šećera, 1 kašičica cimeta ili po ukusu, vanilin šećer i šećer u prahu
   

Priprema:  Krompir oprati, naliti sa vodom  kuvati dok se ne skuva. Najbolje je kuvati suvu vrstu krompira ( kod nas je to russet potato ) i ne ljuštiti ga.
Skuvani krompir ostaviti kratko da se ohladi pa mu oljuštiti kožicu. Propasirati ga kroz onu spravicu kroz koju propasirate krompir za pire. ( potato ricer ) i ostavite da se potpuno ohladi.
Hladanom krompiru je potrebno mnogo manje brašna nego kad je topao da bi se testo oblikovalo
Puter treba da vam je omekšao a jaja da su sobne temperature. Dodati puter, jedno celo jaje i 1 žumance malo soli i dodavati po malo brašna dok se svo brašno ne utroši. Meni je trebalo tačno 450 g.



Posuti radnu površinu sa brašnom i testo oblikovati u rolat, iseći na onoliko komada koliko hoćete da su vam knedle velike. Ja ne volim da imam previše testa oko šljive tako da sam isekla ceo rolat na 35 komada i knedle nisu bile ni velike ni male. Žao mi je što nisam izmerila koliko je svaki deo težak, ali su mi ruke bile umazane testom i nije mi se vadila vagica.
Uzimati deo testa, rukom na dlanu napraviti krug pa staviti šljivu, kojoj ste prethodno izvadili košticu a ako ne želite i ne morate. Ja sam mojim šljivama izvadila koštice. Ja u moje šljive ne stavljam ništa jer su bile dovoljno slatke i čini mi se ako bih stavila taj šećer da bi mi knedle, jednom kad počnu da se kuvaju  propustile taj šećer, koji bi se pod toplotom otopio. Vi radite kako vi želite.


Svaku kuglicu prstima svuda oko šljive dobro zatvoriti i ako se testo po malo lepi za ruke, pomozite se brašnom i oblikovati ih u kuglice.
Ređati pripremljene knedle na pleh, koji ste prekrili pek papirom.  Meni je lakše da napravim veću količinu knedli, pa deo zamrznem za neki drugi put.

Knedle kuvati tako što ćete staviti u šerpu dosta vode i kad provri spustiti knedle unutra i kuvati ih dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi ih rešetkastom kašikom, ocediti od vode u kojoj su se kuvale i spuštati ih u prezle, koje ste prethodno pripremili.

U dublji tiganj zagrejati puter i dodati mrvice ( ja koristim panko mrvice koje su pravljene od sredine belog hleba i vrlo su hrskave kad se isprže, vi ako ih nemate koristite mrvice koje imate ) i pržiti ih dok ne upiju puter i porumene, ali pažite da vam ne izgore, dodajte šećer i cimet, izmešati sve zajedno.



Deo koji hoćete da zamrznute ostaviti poređene na pleh staviti u zamrzivač i ostavite ih da se individualno zamrznu pa ih tek onda stavljati u kese za zamrzivač, na taj način vam se neće zalepiti jedna za drugu.

Poslužiti ih tople ili hladne posute prah šećerom zamirisan vanilom ili običnim šećerom.

Prijatno!!!



Knedle sa orasima i sirom:
Sastojci: 500 g zrelog žutog grožđa bez semena, 500 g urde ( sitni kravlji sir sa 10 % masnoće ),50 g omekšalog putera, 3 jajeta, 50 g brašna, 2 kašike šećera, strugana kora i sok od pola limuna, 2 kašike pšeničnog griza, 50 g šećera u prahu, nekoliko kapi ruma

Za preliv: 2 kašike skrobnog brašna, 250 ml belog vina, 4 kašike šećera, 1 kesica vanilin šećera, 125 ml slatke pavlake za mućenje, 1 kašika lozovače
Kuvano testo: 500 ml mleka, 40 g putera, prstohvat soli, 250 do 300 g mekog brašna, 4 žumanceta
Testo sa urdom
Ovo je novija verzija testa sa knedlama i koristi se najčešće za letnje i nežnija voća-kajsije,jagode,grožđe.Veoma je važno da se dobro uradi da se testo ne bi razdvojilo.Zbog toga treba i da stoji u frižideru najmanje 1 sat pre nego što počnete da pravite knedle.
Odvojiti 32 zrna grožđa i ostavite sa strane.Odvojiti još dvadeseta zrna i takođe ostaviti sa strane.Ostatak oljuštite i izgnječite.
Staviti urdu u posudu,dodati razmekšali puter,50 g mlevenih oraha,1 jajei 2 belanceta,brašno,2 kašike kristal šećera,griz,rum,sok i koricu limuna i od svih nabrojanis sastojaka umesiti meko testo.Pomešati izgnječeno grožđe sa 2 preostala žumanceta i dodati u smesu od sira,sve dobro izmešati( može i mikserom da se umuti ) i ostaviti da stoji pola sata u zamrzivaču.Preostale mlevene orahe pomešati sa šećerom u prahu i ostaviti sa strane.
Za preliv mešajte 2 kašike skrobnog brašna sa vinom dok ne dobijete glatku masu.Ostatak vina staviti da provri,pa postepeno umšati rastvoreno skrobno brašno. Dodati šećer,vanilin šećer,dvadesetak zrna grožša,slatku pavlaku i rakiju i ostaviti da se kuva 2 minuta.
Od testa odvajati loptice,rastanjite u krug na dlanu,u sredinu staviti po 2 zrna grožđa i spojiti krajeve pa, valjajući među dlanovima,praviti male knedle.Kuvati ih 8 minuta u vrijućoj,posoljenoj vodi,vaditi ih rešetkastom kašikom, ocediti od vode i svaku uvaljati u mešavinu mlevenih oraha i šećera u prahu.
Servirati sa mlakim prelivom.
Kuvano testo:
Za pripremanje knedli od ovog testa potrebno je više vremena,ali ono može da se koristi za sve vrste voća. 
Staviti pola litre mleka da se kuva sa 40 g putera i malo soli.Kada mleko provri,dodati brašno i mešati u posudi dok ne počne da se odvaja od ivica posude.Ukloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi,pa umutiti,jedno po jedno žumance i mutiti testo dok ne postane ujednačeno.
Ostaviti da se ohladi pa tek onda praviti knedle na uobičajeni način.


Prijatno!!!!!

Nešto o...... šljivama
Sočna i mirisna,ukusno slatka,šljiva se jede prirodna, kao pekmez ili u kolačima.Postoje više od 2000 hiljade vrsta šljiva raznih boja ( crne,crvene,bledo-ljubičaste,žute ). Postotak antioksidansa u njima varira u zavisnosti od vrste i mesta uzgoja.To voće se jede sveže ili suvo ( takozvane suve šljive ) ili čak sok od suvih šljiva.Suve šljive poznate su po svom laksativnom delovanju,sadrže takođe antioksidanse i gomilu vitamina i minerala. Laksativni učinak sivih šljiva kao i soka od  njih je vrlo poznat..Taj učinak  pripisuje se između ostalog i jednoj supstanci koju sadrži suva šljiva, a to je dihidroksi-fenil izatin,koji simulira peristatiku creva.
Najvažnije hranljive supstance u šljivi su: železo,magnezij,kalij,mangan,bakar,vitamin B3,vitamin B6,vitamin B12 i vitamin K.

6 коментара:

  1. Obozavam knedle ,Hvala na receptima i finim slikama.

    ОдговориИзбриши
  2. Sad si me podsjetila da imam još paketić šljiva u zamrzivaču :) Ja sam do sada radila tijesto s krumpirom i bez krumpira, ali ova dva tvoja recepta - sa sirom i kuhanim tijestom su mi ugodno iznenađenje. Baš ću isprobati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala zeza, i ja sam sasvim slučajno našla paketić šljiva iz zamrzivača...tj čekale su me u kuhinji, muž ih je izvadio..znala sam šta hoće sa njima.

      Избриши
  3. Одговори
    1. Da, ne kuvane...kad ih napraviš staviš u pleh da se prvo zamrznu pojedinačno pa onda u kesu. Ako ih ne zamzrneš pojedinačno zalepiće ti se jedna za drugu i onda će biti problema kad treba da ih odvojiš..puno pozdrava.

      Избриши