петак, 31. јануар 2014.

Ruske palačinke ( cheese blintzes )

Fantastičan doručak ili fini desert, koji možete poslužiti voljenoj osobi na dan zaljubljenih. Prvi put pravim palačinke na ovaj način i mi smo oduševljeni. 



    Sastojci za palačinke:
          originalni recept

     ako imate svoj recept vaših omiljenih palačinki, napravite po njemu ili po ovom:

     50 g otopljenog putera
     250 ml mleka
     4 velika jaja
     150 g brašna ( može pola od celog pšeničnog zrna ili brašno koje vi volite )
     1 kašika vanile ili vanilla paste
      korica od pomorandže ( kod mene 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže )
     prstohvat soli

    Za punjenje:

     200 do 250 g svežeg sira ( u mom slučaju ricotta )
     75 g mascarpone sira ili kisele pavlake/mileram
     1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
     1 kašika izrendane korice od pomorandže ( kod mene ulje )
     1 jaje

    i još:

      sveže voće ili voće iz kompota
      prah šećer
      agava sirup,med ili javorov sirup


Priprema:

Napraviti smesu za palačinke, najbolje uveče i ostaviti preko noći u frižider..ako  napravite smesu uveče, ujutru ćete morati dodati još oko 50 do75 ml mleka jer će se smesa zgusnuti.
Staviti sve u posudu, osim korice pomorandže i umutiti sa štapnim mikserom ( ja sam koristila 2 cela jaja i 2 žumanca,koja su mi ostala od prethodne pripreme ),na kraju dodati koricu od pomorandže, pre nego što ćete ih peći.
Pokriti sa najlon folijom i ostaviti u frižider.
Ujutru pržiti palačinke. Ja koristim teflonski tiganj za palačinke i premažem sa uljem samo za prvu, kasnije više ne premazujem sa uljem
Palačinke se mogu ispržiti i ranije, zaviti u foliju i čuvati na hladnom mestu ili frižideru.
Izmešati sve sastojke za fil, staviti dve kašike fila na sredini palačinke,preklopiti prvo jednu stranu preko fila, onda drugu stranu preko i na kraju stranice da izgleda kao pismo.
U tiganj staviti ne slani puter, zagrejati vrlo kratko i pržiti ih sa obe strane dok vam fino ne porumene.
Posuti ih sa prah šećerom, staviti sveže voće i preliti nekim prelivom po vašem ukusu, kod mene su sa agavinim sirupom....možete i sami napraviti preliv od nekog voća ( smrznutog ) tako što ćete staviti smrznuto voće u šerpicu, dodati šećer po ukusu, malo vanile i vode i skuvati dok se malo ne zgusne i preliti preko njih.
Prijatno!!!!!!!

6 коментара:

  1. E ovo nisam ni ja pravila ovako a bas cesto izmisljmo nesto sa palacinkama.Mngo prmamljivo izgleda.A i voce divno.

    ОдговориИзбриши
  2. This sounds and looks so so well, Zoki! And it falls at the right moment! Tomorrow is the Pancake day in France :) Hugs

    ОдговориИзбриши
  3. Ove palačinke izgledaju vrhunski, nisu samo desert već pravi obrok, jako mi se sviđaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikad do sada nisam probala nešto slično ovome...moj muž i ja smo se oduševili sa ukusom. Topli pozdrav.

      Избриши