субота, 1. фебруар 2014.

KuVarijacije.......Slatke šarene kiflice

Ovomesečni recept za KuVarijacije sam sa zadovoljstvom isprobala, jer gde su peciva tu sam i ja,bile su to Slatke šarene kiflice sa Gaginog bloga " Ljubav na prvi zalogaj "
Kiflice sam pravila  na malo drugačiji način nego Gaga, ne znam da li se to sme, ali pošto se igrica zove KuVarijacije, verovatno da se sme i pravljena je od pola količine, jer za nas dvoje bi bilo previše od cele količine.
Pa da krenem sa receptom.


Sastojci:


1 kg brašna
250 ml toplog mleka
250 ml ulja
20 g svežeg kvasca
2 kašike šećera
3 jaja
4 kašike kakaoa

Za sirup:

500 g kristal šećera
2 kesice vanile
500 ml vode

Po želji:

kokosovo brašno

Sastojci po kom sam ja pravila kiflice:

460 g brašna
125 ml toplog mleka
125 ml mlaćenice /jogurta
65 ml ulja
7 g suvog kvasca
1 kašika šećera
2 jaja
20 g kakao
domaći džem od šljiva
prah šećer za posipanje

Priprema:

U toplo mleko staviti suvi kvasac i kašičicu šećera, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U jednu zdelu umutiti jaja, dodati ulje,mlaćenicu/jogurt i nadošli kvasac i sve to sjediniti. ( ako volite slatke kiflice dodajte još dve kašike šećera ili više, ove su totalno bez šećera, ali nama je dovoljna slatkoća od džema i posutog prah šećera )

U dve posude za mešenje podeliti tečnost, kod mene je bilo 204 ml svaka polovina.

U dublji tanjir staviti 240 g brašna a u drugi staviti 220 g brašna i 20 g kakaoa i izmešati.
U jednu činiju sa jajima prosejati prvo čisto brašno a onda i u drugu činiju sa jajima prosejati brašno sa kakaom.
 Prvo zamesiti belo testo, isipati na radnu površinu i umesiti glatko i mekano testo,koje se ne lepi za ruke,  možda će trebati još vrlo malo brašna, sve zavisi od vrste brašna koje koristite. Premazati sa malo ulja, pokriti sa najlonom i ostaviti sa strane.
Tako isto uraditi i sa braon testom.
Oba testa staviti na toplom mestu da se testo udupla.


Uduplano testo isipati na radnu površinu i premesiti još jednom i svaku kuglu  podeliti na još dve kugle, ili ako radite od cele količine testa na 4 kugle.


Ako je potrebno,blago pobrašniti radnu površinu i prvo rastanjiti braon testo, skloniti sa strane pa rastanjiti i belo testo. Belo testo prebaciti preko braon testa.


Rukama razvući testo da prekrije svuda podjednako braon testo. Testo je izuzetno dobro za rad i lako ćete ga razvući.
Kada ste pokrili braon testo onda oklagijom ga još jednom rastanjite i da se testo slepi zajedno i da testo rastanjite za kiflice.


Rastanjeno testo iseći prvo na pola, pa opet na pola i onda na još manje trokutiće...


ja sam moje filovala sa domaćim džemom od pečenih šljiva i čokolade. Tako uraditi i sa ostatkom testa.

Pleh prekriti papirom za pečenje, naređati kiflice, pokriti ih sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo još jedom naraste.

Narasle kiflice premazati sa mlekom i peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 do 20 minuta.


Ohladiti ih, posuti sa prah šećerom i uživati.


Mi ih nismo potapali u šećerni sirup a ko voli može. ( ako ih potapate u sirup, prvo skuvati  sve zajedno, vodu, šećer i vanilu i ostaviti da se ohladi i onda svaku kiflicu zamočiti u sirup, vratiti nazad u pleh i preliti sa ostatkom sirupa )
Po želji, zalivene kiflice posuti sa kokosovim brašnom.


Prijatno!!!!


14 коментара:

  1. Dozvoljene su sve varijacije i jakoo mi se svidjaju na tvoj nacin.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Lana, od srca ti hvala na ovoj informaciji...nisam znala ali sam danas nešto naučila. Mi smo oduševljeni sa ovim kiflicama i jako brzo su se pojele ( oboje volimo testa pa nije ni čudo da su brzio nestale ) Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Prvo što se tiče pravila - generalno, trebalo bi pratiti recept, jer je cilj da svi možemo da naučimo nešto iz tuđih iskustava, a dobijenih prema istom receptu. Ipak, nije sveto pismo, i ako baš ne prekrojiš pola recepta, manje varijacije su i dozvoljene i poželjne.

    Meni se, recimo, ova tvoja verzija jako dopada. Napravila si normalne slatke kiflice (kvasno testo i slatko punjenje i bez sirupa), a recept za testo si ispratila.

    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo...svaki put se nauči nešto novo a pravila se trebaju poštovati. Znam za ubuduće. Topli pozdrav

      Избриши
  3. Зори, фантастични са кифличките! Просто великолепни!

    ОдговориИзбриши
  4. Jako volim tijesta s mlaćenicom, mekana i jako ukusna. Ovako dvobojne, kiflice su baš lijepe, djeci bi se sigurno svidjele.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dajana i ja...ta su mi testa najlepša i dugo mi ostanu mekana a za dvobojne kiflice deca vole šokoladu i misle da su od čokolade....moji ih još nisu isprobali ali uskoro će ih isprobati. Topli pozdrav tebi i tvojoj dečici.

      Избриши
  5. Ma kifle su san snova.Ne bi me začudilo da budu pobednik.I ja obožavam mlaženicu i trpam je gd god mogu.Pozić

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, moja draga...za ovu igricu nema pobednika, svi pravimo šta je tema meseca pa onda upoređujemo iskustva.Možeš nam se i ti pridružiti ovim igricama. Topli pozdrav za tebe i tvoju malu princezu.

      Избриши
  6. Super si napravila kiflice i meni se jako sviđa ovo punjenje koje si dodala. Kako sam čitala iz iskustva drugih sredina ostane suha, a sa punjenjem tog problema nema i sve je finije i ukusnije !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, sa dodatkom jogurta u testo nikad testo ne bude suvo, šta više peciva su meka i sledećeg dana a može i nutela umesto džema, meni se više dopao moj džem sa čokoladom. Od srca ti hvala i šaljem ti poljubac.

      Избриши
  7. I mene je osobno umakanje u šećerni sirup odvratilo od sudjelovanju u ovom krugu ali tvoje su jako lijepe a vidim da su ipak i bez sirupa jako ukusne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dilajla, ja nisam bila sigurna koliko smem da prepravim recept, ali meni je bilo previše 250 ml ulja i zato sam promenila recept a ovo umakanje u sirup mi nekako nije išlo....ali sam sigurna da su kiflice i u originalnom receptu ukusne.Topli pozdrav.

      Избриши