среда, 12. март 2014.

Slatki hleb, ili po našem, štrudla

Nađoh jabuke po povoljnoj ceni i zaista nisam znala šta je dosta, dok sam ih stavljala u kesu, jedva ih dovukoh kući e sad, i ako mi jako puno jedemo jabuka opet je baš puno, naiđoh slučajno na recept od Donna Hay za hleb sa jabukama i suvim grožđem...dopao mi se i morala sam da ga isprobam. Njen hleb je pravljen sa praškom za pecivo, meni se više dopala ideja da ga napravim sa dizanim testom.....recept delim sa vama.   


Sastojci:

 410 g svenamenskog brašna
 6 g suvog kvasca ili oko 20 g svežeg
 1 kašika šećera
 125 ml toplog mleka
 125 ml tečne pavlake
 prstohvat soli
 1 i po jaje
 50 g putera za kolače
 75 g suvog grožđa
 1 kesica vanilinog šećera
 50 g šećera
  limunova korica

Sastojci za fil:

 2 veće jabuke,oljuštene i isečene na kockice
 50 g seckanih oraha
 20 g pšeničnog griza
 60 g braon šećera
 1 kašičica cimeta ili po ukusu 

Priprema:

Zagrajati mleko i pavlaku i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U veću posudu za mešenje prosejati brašno sa prstohvatom soli, napraviti udubljenje u sredini i staviti šećer, vanilin šećer, limunovu koricu,otopljen i prohlađen puter, nadošli kvasac, ostatak mleka i pavlake a u manju posudicu,viljuškom umutiti dva jaja pa sipati a malo ostaviti da premažete testo i suvo grožđe.
Sve ovo dobro umesiti ili mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima, ako mesite rukom, mesiti oko desetak minuta.
Umešeno testo treba da bude meko i glatko, sa malim mehurićima po njemu,premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.



Uduplano testo istresti na radnu površinu i blago ga premesiti, dok ga mesite čućete mehuriće iz testa kako pucketaju, znači da je testo dobro umešeno.
blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo na pravougaonik 30cm x 20cm ili sličnih veličina.
Ostaviti testo da stoji na radnoj površini dok vi pripremite fil.


 Jabuke oljuštiti i očistiti,iseći na kockice i staviti u zdelu,dodati sitnije seckane orahe,pšenični griz,cimet  ( po želji možete staviti i vanilin šećer ) i braon šećer.Sve to izmešati i staviti na kraću stranu testa, ali ne na sami početak, stavite oko desetak cm prazno da biste prekrili sa tim testom valjak od jabuka i nastaviti da motate u rolat





Malo rukama razvaljati rolat da bude ravan sa svih strana.



Rukama malo rolat pritisnuti sa strane i povući testo preko stranica sa strane, da  zatvorite testo da ne curi fil.
Kalup veličine 33cm x 10cm ili sličnih veličina, podmazati ili staviti papir za pečenje ubaciti rolat u kalup i pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti još pola sata da naraste.



Naraslo testo premazati sa ostatkom jaja, uključiti rernu na 160*C i staviti da se peče oko 35 do 40 minuta ili dok vam fino ne porumeni.


Pečenu štrudlu ostaviti 5 minuta u kalupu, onda izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi na žici.
Iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čašu mleka.
Prijatno!!!!!





8 коментара:

  1. It looks great for breakfast. :) You did a great job, Zoki!
    Hugs and kisses!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gery, we love apples and this combination is great. My husband loves apples and raisins and when you add cinnamon to that...mmm it is haven. Thank you very much, ma dear and enjoy spring.Hugs:))

      Избриши
  2. Jako dobro i zvuči i izgleda, volim tijesta sa jabukama !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čika Stanoje obožava i jabuke i sve što je napravljeno sa njima. Ja sam tu da udovoljavam željama. Topli pozdrava, draga moja.

      Избриши
  3. Прекрасный штрудель,Зорица!!!:))

    ОдговориИзбриши