Nađoh jabuke po povoljnoj ceni i zaista nisam znala šta je dosta, dok
sam ih stavljala u kesu, jedva ih dovukoh kući e sad, i ako mi jako puno
jedemo jabuka opet je baš puno, naiđoh slučajno na recept od Donna Hay
za hleb sa jabukama i suvim grožđem...dopao mi se i morala sam da ga
isprobam. Njen hleb je pravljen sa praškom za pecivo, meni se više
dopala ideja da ga napravim sa dizanim testom.....recept delim sa vama.
Sastojci:
410 g svenamenskog brašna
6 g suvog kvasca ili oko 20 g svežeg1 kašika šećera
125 ml toplog mleka
125 ml tečne pavlake
prstohvat soli
1 i po jaje
50 g putera za kolače
75 g suvog grožđa
1 kesica vanilinog šećera
50 g šećera
limunova korica
50 g seckanih oraha
20 g pšeničnog griza
60 g braon šećera
1 kašičica cimeta ili po ukusu
Priprema:
Zagrajati mleko i pavlaku i u pola količine staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.
U veću posudu za mešenje prosejati brašno
sa prstohvatom soli, napraviti udubljenje u sredini i staviti šećer,
vanilin šećer, limunovu koricu,otopljen i prohlađen puter, nadošli
kvasac, ostatak mleka i pavlake a u manju posudicu,viljuškom umutiti dva
jaja pa sipati a malo ostaviti da premažete testo i suvo grožđe.
Sve ovo dobro umesiti ili mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima, ako mesite rukom, mesiti oko desetak minuta.
Umešeno testo treba da bude meko i glatko, sa malim mehurićima po njemu,premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Sve ovo dobro umesiti ili mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima, ako mesite rukom, mesiti oko desetak minuta.
Umešeno testo treba da bude meko i glatko, sa malim mehurićima po njemu,premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Uduplano testo istresti na radnu površinu
i blago ga premesiti, dok ga mesite čućete mehuriće iz testa kako
pucketaju, znači da je testo dobro umešeno.
blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo na pravougaonik 30cm x 20cm ili sličnih veličina.
Ostaviti testo da stoji na radnoj površini dok vi pripremite fil.
blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo na pravougaonik 30cm x 20cm ili sličnih veličina.
Ostaviti testo da stoji na radnoj površini dok vi pripremite fil.
Jabuke oljuštiti i očistiti,iseći na kockice i staviti u zdelu,dodati
sitnije seckane orahe,pšenični griz,cimet ( po želji možete staviti i
vanilin šećer ) i braon šećer.Sve to izmešati i staviti na kraću stranu
testa, ali ne na sami početak, stavite oko desetak cm prazno da biste
prekrili sa tim testom valjak od jabuka i nastaviti da motate u rolat
Malo rukama razvaljati rolat da bude ravan sa svih strana.
Rukama malo rolat pritisnuti sa strane i povući testo preko stranica sa strane, da zatvorite testo da ne curi fil.
Kalup veličine 33cm x 10cm ili sličnih veličina, podmazati ili staviti papir za pečenje ubaciti rolat u kalup i pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti još pola sata da naraste.
Kalup veličine 33cm x 10cm ili sličnih veličina, podmazati ili staviti papir za pečenje ubaciti rolat u kalup i pokriti ponovo sa providnom folijom i ostaviti još pola sata da naraste.
Naraslo testo premazati sa ostatkom jaja, uključiti rernu na 160*C i
staviti da se peče oko 35 do 40 minuta ili dok vam fino ne porumeni.
Pečenu štrudlu ostaviti 5 minuta u kalupu, onda izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi na žici.
Iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čašu mleka.
Iseći na parčiće i poslužiti uz kafu ili čašu mleka.
It looks great for breakfast. :) You did a great job, Zoki!
ОдговориИзбришиHugs and kisses!
Gery, we love apples and this combination is great. My husband loves apples and raisins and when you add cinnamon to that...mmm it is haven. Thank you very much, ma dear and enjoy spring.Hugs:))
ИзбришиOvo mi se mnogo dopada.
ОдговориИзбришиHvala Daniela.
ИзбришиJako dobro i zvuči i izgleda, volim tijesta sa jabukama !
ОдговориИзбришиČika Stanoje obožava i jabuke i sve što je napravljeno sa njima. Ja sam tu da udovoljavam željama. Topli pozdrava, draga moja.
ИзбришиПрекрасный штрудель,Зорица!!!:))
ОдговориИзбришиThank you, Nady.
Избриши