петак, 14. март 2014.

Rižoto sa povrćem

Još jedan način kako pripremiti rižoto...za sve vas koji hoćete da se odmorite od mesa a ovaj recept je postan pa ga možete pripremiti i za vreme posta.



Sastojci:

     250 g pirinča, okruglog zrna
     1 velika glavica sitno seckanog luka
     1 velika šargarepa
     4 čena belog luka
     1 crvena paprika
     1 žuta paprika
     1 ljuti feferončić
     250 g šampinjona
     1 kašika peršuna
     po potrebi voda ili povrtni temeljac
     ulje za prženje povrća

Priprema:

U širu šerpu sa težim dnom, sipati nekoliko kašika ulja ( najbolje je ako se koristi puter ili maslinovo ulje ) i dodati sitno isečenu veću glavicu crnog luka. Pržiti ga dok ne postane staklast, oko 5 minuta, povremeno promešati. Dodati šargarepu, koju ste očistili,oprali i isekli na malo krupnije kockice ( ja volim da vidim komade povrća ) te i nju propržiti nekoliko minuta, šampinjone očistiti mokrim kuhinjskim papirom, i ako su manji iseći ih na pola a ako su veći na četvrtine, dodati ih luku i pržiti 4- 5 minuta,dodati paprike, koje ste očistili od žilica i semenki i isekli na kocke, te i njih propržiti nekoliko minuta. Ja imam neke male crvene ljute papričice i njih stavim umesto feferončića ali ih ne sečem, stavim ih cele, po želji ne morate stavljati feferončić.
Na kraju dodati sitno sečen beli luk i sve zajedno propržiti.
U povrće dodati pirinač  i propržiti ga vrlo kratko zajedno sa povrćem, mešajući.
Dodavati po malo vode ili povrtnog temeljca ( može i belo vino  ali samo prvi put, kuvati dok vino ne ispari, posle dodavati temeljac ili vodu ) i kuvati ga dok pirinač ne postane staklast i nemojte zaboraviti da ga češće promešate.
Kuvati ga na ovaj način dok pirinač ne omekša ali da ne bude gnjecav, obično treba oko 15 do 20  minuta da se pirinač skuva.
Kada je rižoto gotov, sipati u tanjir,posuti seckanim peršunom i poslužiti.
Ako ga spremate u vreme kad nije post,naribati parmezan sir preko rižota, dok je vruć i poslužiti sa zelenom salatom.
Rižoto se obično priprema kao predjelo, mada je nama bio ručak.Možete ga jesti kao prilog uz neko meso ili ribu ili kao samostalno jelo.
Kada kuvate rižoto kao prilog, dovoljno je 60 g pirinča po osobi, kod nas je bio kompletan obrok i ostalo nam je da je mogla još jedna osoba jesti... vi najbolje znate koliko vaši ukućani jedu.
Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. S obzirom da su satojci odlični već zamišljam koliko to mora biti ukusno, tako da meso ovdje nije ni potrebno. Odlična ideja :)

    ОдговориИзбриши
  2. I love risotto and your one looks so good, Zoki! :) Spring is coming!
    Have a wonderful day, my dear friend. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I my dear Gery, I wish that spring is here... here in Canada is still winter, we had snow day before yesterday and today is OK but tomorrow -8*C...I can't wait for warmer weather to come.....every where I turn is just white,snow,snow and more snow.
      Hugs. my dear friend:))

      Избриши
  3. Zdrav i ukusan obrok, onakav kakav ja volim. Šarenilo posebno pobuđuje ukus a ukoliko neko ne želi posno, može dodati i malo belog pilećeg mesa za promenu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da može, ali meni je najlepši bez mesa, inače sa pilećim mesom volim da kuvam pilav i obožavamo i njega. Pozdrav, draga Zoro.

      Избриши
  4. Krasan rižoto, odlična kombinacija povrća , tako lijepe boje a to odmah pridonese i potpunom okusu i uživanju u cijelom obroku !

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман15. март 2014. 22:33

    Pirinac ej uvek odlicna podloga za svakakva neka rizota.Ja sam do sada koristila onaj Arborio pirinac ali pravila sam paelju pa kao ajde da probam taj I jako je dobar I za rizoto.Divan recept Zoki

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala draga Džoli.Ja isto koristim Arborio pirinač sa rizoto ali vrlo često koristim i kočanski ( makedonski ) pirinač i jako mi se sviđa. Topli pozdrav i hvala.

    ОдговориИзбриши