недеља, 30. март 2014.

Bundevara

Jedna od, naših, omiljenih pita...koju volimo, ma ne da volimo, obožavamo je. Kad god je pravim, vratim se u detinjastvo, kad ju je mama vrlo često pravila.Nije bilo nekih fensi šmenski kolača i torti, ali pite su uvek bile na stolu.


Sastojci:

1 kg muškatne tikve ili koju god već koristite za pite
200 g šećera
150 g suvog grožđa
cimet ( opcionalno )
500 g kora za pite i baklave
ulje za premazivanje kora
ako je bundeva puno vodenasta koristite griz  ( 5-6 kašika )

Priprema:

Bundevu oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati na krupniju stranu.

Uzeti jednu koru,blago je premazati sa uljem,staviti drugu koru preko prve i nju blago premazati i tako uraditi sa još dve kore, što znači da svaki rolat treba da ima po 4 kore, ako staviter i 5 ništa neće promeniti.

Posuti svuda po kori izrendanu bundevu, posuti sa šećerom svuda po bundevi i ako je bundeva dosta vlažna posuti preko kašiku griza. Ja nisam koristila jer je ova vrsta bundeve na suvlju stranu. Pobacati svuda suvo grožđe i po ukusu posuti cimetom ( ja nisam ovog puta ).
Bočne strane pite podviti malo prema unutra, da fil ne ispada i zaviti u rolat.
Tako uraditi i sa ostatkom kora dok imate materijala.

Pleh za pečenje prekriti sa papirom za pečenje i naređati rolate ali da ima malo mesta između,ja volim kad su kore hrskave sa svih strana.
Prematati kore odozgore sa ostatkom ulja.

Zagrejati rernu na 190*C i peći pitu oko 45 minuta ili dok vam blago ne porumeni.

Ohladiti, iseći na parčiće,posuti prah šećerom i poslužiti posle ručka sa kafom.

Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Odmah mi je zamirisala :), jako fino izgleda i sigurna sam da je baš za uživanje. I meni je draga, iako je češće jedem u slanoj verziji i ova slatka mi je jednako primamnjiva.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja je nikad nisam jela u slanoj verzij, baš bih volela da je probam. Ne sećam se da sam je videla u toj varijanti na tvom blogu.Pogledaću i ako nađem, obavezno ću je isprobati.

      Избриши