недеља, 11. септембар 2022.

Italijanske kiflice

 Nismo samo mi koji  pravimo kiflice, moja komšinica, Italijanka, ih takođe pravi i obično ih služi uz kafu ili sa mlekom ....meni je donela nekoliko komada da probamo i dopale su nam se..Ona ih pravi slatke, ja sam pravila slane, jer ih više volim.

Ja sam koristila njene sastojke ali sam ih pravila na svoj način, posebno što volim lisnate kiflice.

Sastojci: 450 do 500 g brašna, 100 ml maslinovog ulja, 20 g šećera, 10 g svežeg ili 4 g suvog kvasca, 1 jaje, 1 belance, 200 ml toplog mleka, 1/2 kašičice soli, pola kašičice praška za pecivo

i još: 1 jaje, 60 g masti, 1 žumance oko 40 g brašna

Priprema: Prosejati brašno pa odvojiti na stranu pedesetak grama, ako je potrebno, može se dodati kasnije kad se testo mesi. U prosejano brašno dodati prašak za pecivo i kvasac. 

Zagrejati mleko pa dodati šećer, ( ako pravite slatke kifle dodati još 80 g šećera i 1 kesicu vanile ) so, 1 celo jaje i belanac a žumance ostavite sa strane, ulje i mutiti dok se šećer ne otopi, sipati u prosejano brašno i zamesiti testo. Dobro izmesiti testo da dobijete meko i glatko testo. Premazati sa vrlo malo ulja preko i vratiti nazad u vanglicu. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Originalne kiflice nisu bile lisnate, ali ja ih volim da su lisnate, pa sam testo podelila na 8 jednakih delova. Komšinica je testo podelila na 2 dela, rastanjila, premazala svaki deo sa malo otopljenog putera, isekla na 16 delova i zavila kiflice.

Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova. Ja sam svaki deo rastanjila i premazala mašću, koju sam sjedinila sa žumancetom koje sam ostavila na stranu i na kraju dodala brašno i napravila masnu kremu, kojom sam premazala 7 jufke i prekrila osmom. 

Pobrašniti radnu površinu i tessto odozgore pa prvo rukama a kasnije oklagijom rastanjiti testo kao kad pravte kroasane i još jednom premazati teso sa ostatkom kreme od masti, ako vam je šta ostalo. Filovati ih po vašem ukusu, kod mene je to šunka i krem sir. Zaviti i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Pokriti i ostaviti da još jednom kifle narastu. Za to vreme zagrejati rernu na 180°C.

Umutiti jedno celo jaje sa malo mleka  i premazati narasle kiflice, posuti semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.

Pečene kifle ostaviti na žici da se ohlade i poslužiti ih.


Prijatno!!!



Нема коментара:

Постави коментар