среда, 9. април 2014.

Peciva sa sirom

Mama je često pravila ova peciva, sve namirnice imamo u kući i brzo se naprave.Ovakvih recepata ima jako puno sa nekim manjim varijacijama,najviše ih volim što pola pojedemo odmah a pola zamrznem za kasnije.



Sastojci:

100 g masti ili putera
 300 g sira
 300 g brašna
 po ukusu soli
 2 žumanceta

i još:

 1 jaje za premazivanje peciva
  susam, crni susam, kim, mak.... 

Priprema:

Prosejati brašno i dodati so.
Sir sjediniti sa žumancima, dodati u prosejano brašno i na kraju dodati hladnu mast ili puter ( moja mama ih je često pravila sa margarinom jer u to vreme puter je bio jako skup ) i sve zamesiti zajedno.
Zaviti u najlon i ostaviti u frižider preko noći.

Testo izvaditi iz frižidera, ostaviti kratko na sobnoj temperaturi. Rastanjiti testo pola sm debljine i vaditi modlicom pogačice ili perece. Ako ih odmah pečete,premazati ih sa umućenim jajetom posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 15 minuta ili dok vam ne porumene.
Od ove količine ćete imati lepe grickalice, po želji, pola napravljenih peciva možete staviti na pleh i zamrznuti ih pojedinačno, staviti ih u kesu za zamrzivač i peći po potrebi.Ove, koje ne pečete odmah, ne premazati žumancetom, premazati ih tek kada ćete ih peći. ( prethodno ih odmrznuti )

Prijatno!!!!!

2 коментара:

  1. preslatko ... još daaavno sam kupila ovu modlicu i nikada nisam pravila još ... vreme je da se počne ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni su modlice stigle iz Srbije i mislim da ih imam nekoliko komada a ova peciva davno nisam pravila. Najviše ih volim kad su topla i zato ih obično zamrznem pa ih pečem kad nam se jedu. Dobre su kao grickalice kad se društvo skupi na kafu i pivo.Topli pozdrav.

      Избриши